Mi-am făcut cont pe Revolut pentru plăți internaționale și pe internet

Revolut
Revolut

Una dintre supărările mele este conversia valutară atunci când vine vorba de plăți cu cardul extern sau pe internet, mai ales în cazul biletelor de avion. Uneori, ajungi la un curs RON – EUR care te duce aproape de 5 lei pentru că unele bănci practică, de exemplu, o conversie inițială RON – EUR la un curs extrem de prost (mascat aici pe tab-ul curs standard), apoi la un curs la fel de prost, fac transferul, de exemplu, din EUR în USD.
Dar hey, retrageri gratuite la ATM-uri oriunde în lume, nu-i așa? Ce glumă bună, mai ales când ai două cursuri paralele.

Nici nu vreau să știu câți bani mi-a luat banca din conversia valutară până să îmi fi făcut contul în Danemarca la Danske Bank, asta deși, precaut, mi-am făcut la ei un cont din România de EUR, pentru a avea un curs mai aproape de normalitate.

Eh, dacă pentru transfer de bani în țară am început să folosesc TransferGo, am avut nevoie și de o soluție mai convenabilă pentru a putea jongla între monedele pe care le folosesc, fie acasă, fie prin călătorii, fie pur și simplu pentru comenzi online.

Soluție

Așa am ajuns la Revolut.

Ce este Revolut?

Practic, aș putea să îi spun că e o aplicație de tip PayPal, diferența este că pe lângă faptul că ai un cont virtual, primești și un card bancar (virtual sau fizic).

Poți avea un card virtual sau unul fizic

Poți avea în aplicație un card virtual, care are număr, serie, este emis de Mastercard, dar nu ajunge să fie livrat. Este ideal, de exemplu, pentru plăți pe internet.

Personal am optat pentru un card livrat și fizic, ca să pot face cumpărături zilnice cu el.
Primul card fizic este gratuit, dar plătești o taxă de livrare de aproximativ 5-6 EUR (25 lei în România).

Poți retrage și de la orice bancomant cash, dar suma limită este foarte mică, până în 1.000 lei/lunar. Nu este un card bun pentru retrageri de numerar, decât pentru sume mici, ocazional (aș spune bani de taxi). Chiar nu aș recomanda retrageri cash – pentru că comisionul perceput îl întrece pe cel câștigat prin conversia valutară.

Tehnic vorbind, este tratat ca un card prepaid, doar că are atașat un nume pe el. Nu este însă nici o diferență față de un card de debit în utilizarea zilnică.

Marele avantaj vine prin cursul valutar

Partea frumoasă este că ai parte de un curs valutar foarte bun, calculat la cursul interbancar, mult mai mic decât cel practicat de exemplu de către bănci. Astfel faci economii consistente, mai ales dacă alimentezi cu RON și cheltui în USD sau EUR. Sau vreo altă valută exotică.

Practic, cum eu folosesc mai multe monede, pot să încarc contul cu coroane daneze și să le convertesc imediat în lei, iar în țară să plătesc în lei – cu un singur card.

Pe contul gratuit, practic ai tranzacții între monede echivalente de aproximativ 20.000 lei lunar/gratuit. Adică schimburi RON – EUR – USD, în orice variantă. Mă aștept ca limita aceasta, totuși, să o ridice, dar pe de altă parte – (din păcate) nu simt că am nevoie de mai mult.

Revolut nu este o bancă – nu ai cont IBAN, dar poți face plăți către un cont IBAN

Revolut nu este o bancă, așadar nu ai un cont IBAN. Nefiind o bancă, cred că poartă și riscurile uzuale ale unei aplicații, am văzut că au mai avut situații în care nu funcționau plățile, dar pentru o soluție de plată de tip on the go pare să fie excelentă.

Nu plănuiesc, de exemplu, să țin pe cont mai mult de echivalentul a 500-1000 lei, practic pentru cumpărăturile lunare, asta când nu călătoresc. Probabil folosit mai mult atunci când am nevoie de mutat rapid bani dintr-o valută în alta, la cumpărături.

Desigur, și pentru bilete de avion pe viitor, că din păcate condițiile pentru cardul de credit pe care îl foloseam s-au schimbat.

Poate deveni un portofel virtual

Ce îmi place în Danemarca este că în 6 luni nu cred că am plătit de mai mult de 5 ori cash. Zilele trecute am plătit prima dată cash la supermarket, că aveam niște monede rămase de la spălătorie.
Și nu am necesitate pentru că acolo folosesc la magazine cardul, iar pentru plăți între prieteni pentru note de plată există aplicația MobilePay care este sincronizată cu banca și ai tranzacții instante, folosind fix numărul de telefon. Este mai simplu, mai genial și mai util decât vă pot explica. Un fel de BT Pay lansat recent de Banca Transilvania, dar acceptat pe mai multe bănci și cu focus pe transferuri între utilizatori – nu neapărat pe plăți la comercianți.

Iar Revolut ar putea face aceeași chestie, dacă ar fi adoptat la scară largă. Practic, trimiți bani instant. Sigur, veți putea spune că și prin aplicațiile băncilor faci același lucru. Exact. Dar nu este la fel de simplu, ai contul IBAN, practic aici pui suma, selectezi din lista de contacte și dai send money.
Înțeleg de ce Facebook prin Messenger vrea o felie din zona asta. Este cu un potențial uriaș și indiscutabil este viitorul plăților. Nu ai nevoie de criptocurency când defapt poți deja să digitalizezi aproape complet cash-ul.

Aplicația este extrem de interesantă

Pe lângă funcția de transfer bani instant către alte persoane care folosesc Revolut, aplicația este foarte interesantă.
Oferă posibilitatea de a avea niște statistici interesante, îți arată split-ul de cheltuieli și cât ai cheltuit pe luni sau all time la fiecare comerciant sau în fiecare țară.

Ca orice lucru bun, are câteva dezavantaje

Pentru a putea face un card e nevoie de o alimentare inițială cu 250 lei (în România). Unii spun că ar fi mai puțin, dar zic eu că ar fi bine să fiți pregătiți. Oricum banii se pot cheltui imediat ce i-ai alimentat și ai numărul de card (emis imediat după verificarea identității – chestie de zeci de minute).

Cardul ajunge să fie livrat în aproximativ două săptămâni dacă optezi pentru cel fizic, dar cel virtual este gata de a fi folosit imediat ce ai identitatea verificată (upload de un document și un selfie).

Multe discuții legate de faptul că întârzie livrarea în România, cardul fiind livrat prin Poștă, în cutia poștală.

Și am citit foarte multe recenzii negative legate de customer support-ul aplicației. Este o părere larg acceptată că produsul este foarte bun atâta timp cât nu ai nevoie de serviciul clienți.

De aceea, recomandarea mea este să îl folosiți punctual pentru tranzacții zilnice sau pe internet în monedă străină.

6 Comments on Mi-am făcut cont pe Revolut pentru plăți internaționale și pe internet

 1. De acord cu tot ce ai scris, il folosesc in UK. Suma ceruta de ei pt a emite cardul fizic imi apare ca fiind £10 sau 50 RON. In UK (nu stiu daca se aplica si in alte parti) as mai mentiona la avantaje:
  – posibiliatea e a avea conturi in 130 de valute printre care si RON
  – poti avea mai multe card-uri atasate la acelasi cont
  – suport pentru Android Pay (poti plati cu el, dar il poti si alimenta cu Pay)
  – posibilitatea de a cumpara BTC, LTC si ETH
  – asigurare pt telefon cu screen&liquid damage covered (OnePlus 5T £0.88/week, £27 excess)
  – asigurare de calatorie (pe baza de geolocatie, £0.99/zi, poti adauga si prietenii pe ea)

  Exista si un cont Premium cu £6.99/luna cu mai multe beneficii, dar nu este necesar.

  Daca imi dai voie, las aici un cod de referral, desi nu sunt inca beneficii:
  http://www.revolut.com/r/radunkmf!crypto

 2. Si o intrebare: ai reusit sa transferi RON dintr-un cont in lei din Romania in contul de RON Revolut? In cazul meu contul IBAN pe care mi-l pun la dispozitie este la o banca germana si are 22 de caractere, iar ING Romania imi spune ca codul IBAN nu este complet (cel romanesc are 24 de caractere).

  • Nu am încărcat personal cu RON, dar știu alte persoane care au încărcat cu RON folosind cardul românesc (inclusiv de ING).
   Nu înțeleg de ce ai vrea să transferi prin IBAN și nu prin card, având în vedere că procesarea plății prin card e instantă, pe când plata prin transfer banca durează, mai ales că este o plată internațională și costă suplimentar minimum 10 EUR.

 3. Foarte interesanta solutia asta pentru plati in alte monde.

  Totusi, alimentarea cardului cum o faci, printr-o plata online cu cardul? In cazul asta ING-ul considera tranzactie internationala si pentru o plata in lei iti face dubla conversie (lei -> euro si euro -> lei). Astfel beneficiu cursului de schimba se pierde la alimentare.

  Tu cum ti-ai alimentat cardul si ce comisioane ai platit pentru asta?

  • Da, alimentarea este printr-o plată online simplă cu cardul.
   Nu am auzit vreodată ca ING să facă dublă conversie pentru plăți cu cardul în RON, fie ele externe. Poți să-mi dai mai multe detalii? Adică dacă încarc cu 500 lei, mă aștept să am 500 lei și în ING, fiind plată în RON.
   Menționez însă că eu încarc acest cont folosind un card de altă monedă.

 4. Dubla conversie am patit-o o data, cand mi-am luat un telefon de pe gearbest, sau un site de genu.

  Plata am facut-o cu cardul in lei, si am observat ca suma debitata a fost cu aproximativ 60-70 de lei mai mare decat cea ceruta initial. Uitandu-ma pe extrasul de cont am vazut dubla conversie de care iti spuneam (lei-euro si euro-lei).
  Am contactat serviciul clienti de la ING iar raspunsul lor a fost ca e considerata tranzactie internationala, iar acestea se fac doar in EURO, de aici si dubla conversie.

  Ce mi se pare foarte ciudat e ca mi-au returnat diferenta de bani rezultata din conversie, deci am platit doar suma solicitata initial, si mi-au spus sa nu mai fac plati internationale in lei 🙂

  Nu stiu cat de legal e ce fac ei, din moment ce mi-au returnat banii…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*