Mi-am făcut cont pe Revolut pentru plăți internaționale și pe internet

Revolut
Revolut

Una dintre supărările mele este conversia valutară atunci când vine vorba de plăți cu cardul extern sau pe internet, mai ales în cazul biletelor de avion. Uneori, ajungi la un curs RON – EUR care te duce aproape de 5 lei pentru că unele bănci practică, de exemplu, o conversie inițială RON – EUR la un curs extrem de prost (mascat aici pe tab-ul curs standard), apoi la un curs la fel de prost, fac transferul, de exemplu, din EUR în USD.
Dar hey, retrageri gratuite la ATM-uri oriunde în lume, nu-i așa? Ce glumă bună, mai ales când ai două cursuri paralele.

Nici nu vreau să știu câți bani mi-a luat banca din conversia valutară până să îmi fi făcut contul în Danemarca la Danske Bank, asta deși, precaut, mi-am făcut la ei un cont din România de EUR, pentru a avea un curs mai aproape de normalitate.

Eh, dacă pentru transfer de bani în țară am început să folosesc TransferGo, am avut nevoie și de o soluție mai convenabilă pentru a putea jongla între monedele pe care le folosesc, fie acasă, fie prin călătorii, fie pur și simplu pentru comenzi online.

Soluție

Așa am ajuns la Revolut.

Ce este Revolut?

Practic, aș putea să îi spun că e o aplicație de tip PayPal, diferența este că pe lângă faptul că ai un cont virtual, primești și un card bancar (virtual sau fizic).

Poți avea un card virtual sau unul fizic

Poți avea în aplicație un card virtual, care are număr, serie, este emis de Mastercard, dar nu ajunge să fie livrat. Este ideal, de exemplu, pentru plăți pe internet.

Personal am optat pentru un card livrat și fizic, ca să pot face cumpărături zilnice cu el.
Primul card fizic este gratuit, dar plătești o taxă de livrare de aproximativ 5-6 EUR (25 lei în România).

Poți retrage și de la orice bancomant cash, dar suma limită este foarte mică, până în 1.000 lei/lunar. Nu este un card bun pentru retrageri de numerar, decât pentru sume mici, ocazional (aș spune bani de taxi). Chiar nu aș recomanda retrageri cash – pentru că comisionul perceput îl întrece pe cel câștigat prin conversia valutară.

Tehnic vorbind, este tratat ca un card prepaid, doar că are atașat un nume pe el. Nu este însă nici o diferență față de un card de debit în utilizarea zilnică.

Vrei Revolut? Accesează acest link de pe telefonul mobil sau browser.

Marele avantaj vine prin cursul valutar

Partea frumoasă este că ai parte de un curs valutar foarte bun, calculat la cursul interbancar, mult mai mic decât cel practicat de exemplu de către bănci. Astfel faci economii consistente, mai ales dacă alimentezi cu RON și cheltui în USD sau EUR. Sau vreo altă valută exotică.

Practic, cum eu folosesc mai multe monede, pot să încarc contul cu coroane daneze și să le convertesc imediat în lei, iar în țară să plătesc în lei – cu un singur card.

Pe contul gratuit, practic ai tranzacții între monede echivalente de aproximativ 20.000 lei lunar/gratuit. Adică schimburi RON – EUR – USD, în orice variantă. Mă aștept ca limita aceasta, totuși, să o ridice, dar pe de altă parte – (din păcate) nu simt că am nevoie de mai mult.

Nu ai cont IBAN în lei, dar poți face plăți către un cont IBAN. Și poți să ai IBAN în EUR.

Revolut nu este o bancă, așadar nu ai un cont IBAN în lei. Nefiind o bancă, cred că poartă și riscurile uzuale ale unei aplicații, am văzut că au mai avut situații în care nu funcționau plățile, dar pentru o soluție de plată de tip on the go pare să fie excelentă.

Nu plănuiesc, de exemplu, să țin pe cont mai mult de echivalentul a 500-1000 lei, practic pentru cumpărăturile lunare, asta când nu călătoresc. Probabil folosit mai mult atunci când am nevoie de mutat rapid bani dintr-o valută în alta, la cumpărături.

Desigur, și pentru bilete de avion pe viitor, că din păcate condițiile pentru cardul de credit pe care îl foloseam s-au schimbat.

UPDATE: De curând poți avea cont IBAN în EUR. Este găzduit în Marea Britanie și se activează instant.

IBAN Revolut EUR

Poate deveni un portofel virtual

Ce îmi place în Danemarca este că în 6 luni nu cred că am plătit de mai mult de 5 ori cash. Zilele trecute am plătit prima dată cash la supermarket, că aveam niște monede rămase de la spălătorie.
Și nu am necesitate pentru că acolo folosesc la magazine cardul, iar pentru plăți între prieteni pentru note de plată există aplicația MobilePay care este sincronizată cu banca și ai tranzacții instante, folosind fix numărul de telefon. Este mai simplu, mai genial și mai util decât vă pot explica. Un fel de BT Pay lansat recent de Banca Transilvania, dar acceptat pe mai multe bănci și cu focus pe transferuri între utilizatori – nu neapărat pe plăți la comercianți.

Iar Revolut ar putea face aceeași chestie, dacă ar fi adoptat la scară largă. Practic, trimiți bani instant. Sigur, veți putea spune că și prin aplicațiile băncilor faci același lucru. Exact. Dar nu este la fel de simplu, ai contul IBAN, practic aici pui suma, selectezi din lista de contacte și dai send money.
Înțeleg de ce Facebook prin Messenger vrea o felie din zona asta. Este cu un potențial uriaș și indiscutabil este viitorul plăților. Nu ai nevoie de criptocurency când defapt poți deja să digitalizezi aproape complet cash-ul.

Aplicația este extrem de interesantă

Pe lângă funcția de transfer bani instant către alte persoane care folosesc Revolut, aplicația este foarte interesantă.
Oferă posibilitatea de a avea niște statistici interesante, îți arată split-ul de cheltuieli și cât ai cheltuit pe luni sau all time la fiecare comerciant sau în fiecare țară.

revolut 1 revolut2

Ca orice lucru bun, are câteva dezavantaje

Pentru a putea face un card e nevoie de o alimentare inițială cu 250 50 lei (în România). Unii spun că ar fi mai puțin, dar zic eu că ar fi bine să fiți pregătiți. Oricum banii se pot cheltui imediat ce i-ai alimentat și ai numărul de card (emis imediat după verificarea identității – chestie de zeci de minute).

Cardul ajunge să fie livrat în aproximativ două săptămâni dacă optezi pentru cel fizic, dar cel virtual este gata de a fi folosit imediat ce ai identitatea verificată (upload de un document și un selfie).

Multe discuții legate de faptul că întârzie livrarea în România, cardul fiind livrat prin Poștă, în cutia poștală.

Și am citit foarte multe recenzii negative legate de customer support-ul aplicației. Este o părere larg acceptată că produsul este foarte bun atâta timp cât nu ai nevoie de serviciul clienți.

De aceea, recomandarea mea este să îl folosiți punctual pentru tranzacții zilnice sau pe internet în monedă străină.

Vrei Revolut? Accesează acest link de pe telefonul mobil sau browser.

Câteva update-uri după ce am folosit mai mult cardul Revolut

Am trecut pe premium

Revolut-card-premium-livrare

Motivele ar fi două.

Am pierdut cardul inițial, ceea ce a făcut să am nevoie de un nou card. Din păcate, taxa de emitere pentru al doilea card de 27 lei + taxa de transport rapid 54 lei mi s-a părut cam mult. Dacă ai cont premium, livrarea rapidă este gratuită și poți avea două carduri.
Premium costă aprox 29 lei/lună sau 299/an. Atenție, când faci premium pare că te obligă să rămâi premium un an.
De asemenea, aveam nevoie de o soluție pentru a transfera rapid bani din contul de DK în cel de RO. Am trimis către Transfergo de două ori un act de verificare a adresei, nu am auzit de la ei înapoi, așadar nu mi-am bătut capul. Transferwise este ceva mai scump.
Cu Revolut pentru transferuri bancare nu plătesc nimic iar cursul este foarte OK.

Creșterea limitei de la 800 lei la 1600 lei pentru retrageri de la ATM este iarăși binevenită, doar că nu cred că voi profita de ea.

De asemenea, asigurarea de călătorie oferită prin pachetul premium este ceva foarte binevenit. Așadar, cei aprox 300 lei plătiți pe premium se vor amortiza în câteva luni. Iar dacă mai cumpăr online din străinătate vin amortizări și de acolo, practic scopul produsului.

Cardul bancar care a venit cu pachetul premium mi s-a părut un plastic ieftin. Numărul de card este tipărit pe spate, probabil din motive logistice. Arată cumva diferit de restul cardurilor pe care ai toate detaliile cu privire la expirare și număr pe față.
Am ales varianta gri, deși recunosc că mă tenta și varianta roz.

Card-Revolut-Premium-MasterCard

Livrarea premium este foarte rapidă. Am comandat cardul luni, miercuri a ajuns în țară prin DHL.

Atenție la British Bank Holidays – zilele nebancare nu sunt cele din România

Înainte de Paște am vrut să transfer niște bani în contul de ING, așadar am optat pentru un transfer.. parcă joi. Mi-a dat estimat de livrare miercurea următoare, așadar mi s-au aprins niște beculețe. Doar ce era Paștele în Marea Britanie. Scris repede pe chatul de suport cu rugămintea de a anula transferul și am scos cash de la ATM.

Atenție la retragerile cash de la ATM și opțiunile oferite de bănci

ING nu mi-a acceptat la un bancomat cardul, ceea ce a fost destul de dubios. Voi mai încerca când voi avea ocazia. Nu prea îmi place ideea că unele bănci nu ar accepta aceste carduri.
Așadar m-am îndreptat la un BRD.

Am vrut să scot cash, și am avut două opțiuni. Am rămas un pic mindblown, dar repede am făcut conexiunea la un articol de pe blogul Revolut în care aceștia avertizau asupra faptului că băncile ar dori ele să facă conversia valutară. Dar când am lei în contul Revolut și vreau să scot lei, nu e nici o conversie. Așadar alegeți moneda locală pentru cursul Revolut.

Conversie-valutara-Revolut

Scuzați poza mizerabilă de mai sus, dar bătea soarele pe bancomat.

Pierderea cardului

Mi-am pierdut cardul fizic inițial, dar cu toate acestea l-am mai folosit online după pierdere. Doar aveam grijă să fie mereu blocat când nu îl foloseam.

După ce am raportat în aplicație cardul pierdut, acesta a dispărut din aplicație. Dacă l-aș găsi aș putea să îi dau re-link.

(nu câștig nimic din acest articol, dar îmi place statistica, de aceea unele link-uri vor părea de tip affiliate)

19 Comments on Mi-am făcut cont pe Revolut pentru plăți internaționale și pe internet

 1. De acord cu tot ce ai scris, il folosesc in UK. Suma ceruta de ei pt a emite cardul fizic imi apare ca fiind £10 sau 50 RON. In UK (nu stiu daca se aplica si in alte parti) as mai mentiona la avantaje:
  – posibiliatea e a avea conturi in 130 de valute printre care si RON
  – poti avea mai multe card-uri atasate la acelasi cont
  – suport pentru Android Pay (poti plati cu el, dar il poti si alimenta cu Pay)
  – posibilitatea de a cumpara BTC, LTC si ETH
  – asigurare pt telefon cu screen&liquid damage covered (OnePlus 5T £0.88/week, £27 excess)
  – asigurare de calatorie (pe baza de geolocatie, £0.99/zi, poti adauga si prietenii pe ea)

  Exista si un cont Premium cu £6.99/luna cu mai multe beneficii, dar nu este necesar.

 2. Si o intrebare: ai reusit sa transferi RON dintr-un cont in lei din Romania in contul de RON Revolut? In cazul meu contul IBAN pe care mi-l pun la dispozitie este la o banca germana si are 22 de caractere, iar ING Romania imi spune ca codul IBAN nu este complet (cel romanesc are 24 de caractere).

  • Nu am încărcat personal cu RON, dar știu alte persoane care au încărcat cu RON folosind cardul românesc (inclusiv de ING).
   Nu înțeleg de ce ai vrea să transferi prin IBAN și nu prin card, având în vedere că procesarea plății prin card e instantă, pe când plata prin transfer banca durează, mai ales că este o plată internațională și costă suplimentar minimum 10 EUR.

  • Sa spunem ca cineva trebuie sa imi transfere o suma in lei direct in contul de Revolut, deci nu am acces la card-ul respectiv… anywaym suma nu e mare, era mai mult un experiment. Mi-a scapat treaba cu transferul international, deci da, nu mai are rost sa incerc. Multumesc.

 3. Foarte interesanta solutia asta pentru plati in alte monde.

  Totusi, alimentarea cardului cum o faci, printr-o plata online cu cardul? In cazul asta ING-ul considera tranzactie internationala si pentru o plata in lei iti face dubla conversie (lei -> euro si euro -> lei). Astfel beneficiu cursului de schimba se pierde la alimentare.

  Tu cum ti-ai alimentat cardul si ce comisioane ai platit pentru asta?

  • Da, alimentarea este printr-o plată online simplă cu cardul.
   Nu am auzit vreodată ca ING să facă dublă conversie pentru plăți cu cardul în RON, fie ele externe. Poți să-mi dai mai multe detalii? Adică dacă încarc cu 500 lei, mă aștept să am 500 lei și în ING, fiind plată în RON.
   Menționez însă că eu încarc acest cont folosind un card de altă monedă.

 4. Dubla conversie am patit-o o data, cand mi-am luat un telefon de pe gearbest, sau un site de genu.

  Plata am facut-o cu cardul in lei, si am observat ca suma debitata a fost cu aproximativ 60-70 de lei mai mare decat cea ceruta initial. Uitandu-ma pe extrasul de cont am vazut dubla conversie de care iti spuneam (lei-euro si euro-lei).
  Am contactat serviciul clienti de la ING iar raspunsul lor a fost ca e considerata tranzactie internationala, iar acestea se fac doar in EURO, de aici si dubla conversie.

  Ce mi se pare foarte ciudat e ca mi-au returnat diferenta de bani rezultata din conversie, deci am platit doar suma solicitata initial, si mi-au spus sa nu mai fac plati internationale in lei 🙂

  Nu stiu cat de legal e ce fac ei, din moment ce mi-au returnat banii…

  • Au scos dubla conversie cei de la ING pentru platile in valuta cel putin. Si eu mi-am luat-o in urma cu ceva ani cand am comandat un OnePlusOne si m-au scuturat de 140 lei.
   Legat de Revolut, pana la urma ti se ofera si un cont IBAN in cazul in care vrei sa pui bani pe card printr-un transfer bancar sau nu?

  • Momentan nu ai un IBAN al tău, poți să transferi în IBAN-ul lor și îți vor credita în cont.
   IBAN-ul este străin, deci atenție că e un comision de minimum 10 EUR de la bancă. Cam așa arată meniul cu instrucțiuni din app pentru încărcare prin transfer bancar, ca să îți faci o idee.
   Pentru sume mici nu rentează să încarci prin transfer bancar. Singurul mod pe care îl văd eu avantajos este să alimentezi prin cardul bancar – simplu, ca orice plată online.

 5. Folosesc revolut de ceva timp. Pana acum am facut top up in RON de 2 ori prin plata direct cu cardul debit BancPost. Insa banca a facut conversie ron-eur, cel putin asa imi apare in internet banking, astfel la 1000 de lei top up, mi-a luat 1012 lei de pe card. Desi oriunde citesc la Revolut sau intreb la customer service, ei zic ca top up in RON este posibil fara fee. Stie cineva de ce imi face totsi conversia?

 6. Nu e adevarat mitul legat de serviciul clienți. Sunt foarte profi si rapizi in rezolvarea problemei, asa ca nu credeti gurile rele.. apropo e mai ok sa astepti la telefon 15 minute sa-ti raspunda banca, sau 1 minut sa iti raspunda revolut pe chat?

 7. Mi-am facut si eu cont, ami mult pentru a transfera RON in contul de aici de EUR. Pana acum sunt multumit ca nu platesc niciun fee, dar cursul de schimb e ceva mai mare ca cel oficial (4.70 vs 4.65). Pentru cheltuielile zilnice voi ramane insa la N26, ofera aceleasi functionalitati (statistici etc) dar in plus au licenta bancara.

 8. Mi-am facut si eu un cont pentru ca am bani care vin in Paypal ocazional si dureaza cam 3 zile minim sa-mi intre in cont ING si cu ceva taxe. Vreau sa vad daca in revolut ajung mai repede si mai multi, mai intai. Apoi iau nimicuri de pe Aliexpress si iar e o tema de cercetare, daca sunt mai apropiat de suma de pe site la plata sau nu. A treia tema e asigurarea mobilului: ok, o faci, dar cum iti recuperezi banii in caz de catastrofa? La noi se poate asigura doar daca e nou, aici cum e? Si poti asigura un mobil chiar daca nu ai acte pe el? Gen l-am luat sh si nu e nimic pe numele meu sau nu am nici macar factura originala? Unde te poti lamuri cu astea? Si ultima, nu am decat card virtual si din cate am inteles numarul se schimba de la plata la plata. Cum fac sa imi ramana constant, acelasi numar?

  • Nu sunt sigur cum funcționează asigurarea pentru telefonul mobil.
   Cât privește numărul cardului – nu, acesta rămâne la fel, îți este emis ție. Au avut săptămâna trecută o promoție prin care puteai comanda cardul total gratuit și în format fizic (și e un card ca oricare altul, contacteless dar și cu chip).

  • 1. tot cam 3 zile dureaza sa intre de pe PayPal… e de la ei 😛
   2. Am cumparat online ceva din Romania, dupa care am dat cancel si cand mi-au facut refund am primit cu 7 pence in plus
   3. “You can make a claim either online or via the phone directly with Simplesurance. You can find the contact details in the Revolut app or the confirmation email you receive as soon as you activate your insurance. Go to the ‘More’ tab on the main navigation bar of your app, tap ‘Insurance’, select your mobile insurance, and press ‘Get help’.”

 9. E foarte ok suportul, mi-am facut cont ieri la ei si am avut nevoie de doua ori la suport:

  1. nu imi luase recomandarile prietenilor care s-au inregistrat ca sa pot cumpara crypto – s-a rezolvat la suport
  2. am citit aici la tine pe blog ca vine cardul cu Posta Romana si m-am panicat, ca eu am dat adresa cladirii de birouri unde lucrez si stiam clar ca nu ma suna nimeni de la Posta. Am aflat de la suport ca vine cu DHL si nu trebuie sa ma panichez.

  In primul caz mi-a raspuns cam intr-o ora. In al doilea aproape instant.

  • Da, am avut și eu nevoie să apelez la suport zilele trecute, să schimb țara și s-a rezolvat aproape imediat 🙂
   Cât ai plătit pentru livrare? Am vrut să mai adaug un card și prețul era de 54 lei livrare și încă 20 și ceva pentru extra card fee. Mi s-a părut foarte mult. Probabil au renunțat la Poșta Română și mai nou vin doar cu DHL.

 10. Daca am si lei si euro in cont pot scoate de la ATM suma in lei fara conversie sau trebuie sa imi coverteasca banca ,al carui ATM este, suma echivalenta in GBP in lei pentru a-mi elibera RON ?

  • Răspunsul pe scurt este că poți scoate suma în lei fără conversie dacă ai suma respectivă în cont. Ideea este să ceri LEI.

   Unele bancomate (cum am pățit la BRD – voi actualiza în articol) te pot pune să alegi dacă vrei să retragi suma în lei (automat cu cursul valutar al băncii tale – în cazul acesta Revolut) sau suma în GBP (Revolut fiind din UK) la cursul băncii (în cazul acesta BRD). Alegerea evidentă este că vrei să retragi suma X lei afișată, cu cursul emitentului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*