Revolut – De ce unele bănci decontează în euro și de ce să te ferești la unele bănci să plătești în lei în afara țării

Una dintre cele mai dese neclarități pe care le-am primit în articolul despre Revolut este că unele bănci ar practica o decontare către Revolut în euro. Este vorba de puține bănci, nu este ceva ilegal făcut de bănci aparent, dar face ca serviciul Revolut să fie prost înțeles.

Am încercat să merg pe fir, să mai întreb în stânga și în dreapta, din păcate nu am o comunicare directă cu băncile și nici nu sunt de specialitate.  Consider însă de datoria mea ca după articolul foarte popular despre Revolut să răspund cumva, nespecializat, la întrebarea foarte deasă care a apărut prin care utilizatorii anumitor bănci se plângeau că deși alimentau prin plată online în Revolut o sumă, banca la oprea o sumă ușor mai mare.

Practic, dacă încarci cu 100 lei, din ce înțeleg, unele bănci întâi cei 100 lei în euro și abia apoi vor vira către cel care decontează tranzacția suma. Așadar, oamenii se trezesc că deși au virat spre Revolut 100 lei prin plată online, banca le-a oprit 102 lei.

Este și cazul meu recent, când am făcut o plată de 100 lei către Revolut prin plată online (top-up) iar Unicredit a decis să debiteze 102.59 lei. Practic, Unicredit și-a adăugat un comision de 2,59%, deși știe foarte bine că tranzacția s-a cerut de către Revolut în RON, dovadă acest print screen tocmai din contul personal de internet banking de la Unicredit. În mod normal, dacă nu era un cont de salariu, aș fi încheiat socotelile cu ei, pentru că eu am cerut prin Revolut 100 EUR, nu echivalentul în EUR la un curs mai mare.

Unicredit deși Revolut cere 100 lei, decide să convertească în EUR
Unicredit deși Revolut cere 100 lei, decide să convertească în EUR

Răspunsul oficial Unicredit a fost acesta:

In legatura cu cererea dumneavoastra, dorim sa va informam ca tranzactiile efectuate pe site-uri internationale (@domeniu.com – revolut.com), pentru care banca acceptatoare a comerciantului este din afara Romaniei, se considera a fi tranzactii internationale si in consecinta, decontarea se realizeaza prin moneda EUR, indiferent de modul in care se autorizeaza suma pentru care comerciantul a emis sau nu factura.

Astfel, decontarea acestor tranzactii se realizeaza in felul urmator: conversie valutara intre moneda in care a fost efectuata tranzactia si EUR (folosind cursul valutar stabilit de MasterCard/VISA din ziua finalizarii tranzactiei), iar apoi se va realiza conversia intre EUR si moneda contului atasat la card (folosind cursul de vanzare al bancii din ziua procesarii).

Revolut prin definiție ar rezolva problema conversiei valutare și a cursurilor de schimb proaste ale băncilor, ori această conversie practic banca anulează beneficiul adus de Revolut.

Chestia aceasta de decontare prin schimb valutar la aceste bănci pare că nu se întâmplă doar cu Revolut, ci și cu alte companii precum Uber, Taxify, Airbnb, Glovo, Amazon care au posibilitatea de a deconta lei, dar banca le transmite euro. Diferențele în aceste cazuri probabil nici nu sunt sesizate de către client.

Băncile practic nu acceptă contul în lei deschis în altă țară al operatorului și fac cumva conversia la cursul lor de schimb valutar. Clienții care plătesc cu aceste carduri pierd practic bani la fiecare tranzacție în RON pe care o efectuează la comercianți internaționali, iar banii trec prin dublă conversie (RON – EUR – RON).

Pe lista acestor bănci care fac acest lucru ar fi aparent Unicredit, OTP Bank, Piraeus și Garanti. Posibil și altele, în mesajele de pe articolul cu Revolut a fost des întâlnită situația Unicredit. Și eu am cont la Unicredit, dar de regulă când intră salariul transfer direct în ING sau celelalte plăți uzuale prin transfer bancar, unde nu contează din ce bancă transfer (întreținerea, de exemplu).

Garanti Bank adaugă cam un leu la fiecare 100 lei încărcați în Revolut:

Care este soluția pentru dubla-conversie practicată de bănci?

Din câte înțeleg, problema cu Revolut va fi rezolvată în momentul în care aceștia vor lansa IBAN-urile de România pentru conturile de RON, dar rămâne problema pentru utilizatorii acestor bănci pentru toate celelalte plăți în lei, care sunt decontate de bănci în EUR.

Cel mai bine în această situație ar fi ca toți utilizatorii acestor bănci să reclame aceste aspecte la bancă sau unde consideră ei de cuviință.

Nu doar tranzacțiile prin Revolut sunt însă afectate. Este afectat practic orice tranzacție în RON la care comerciantul decontează printr-o altă țară.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!10 Comments on Revolut – De ce unele bănci decontează în euro și de ce să te ferești la unele bănci să plătești în lei în afara țării

    • Gresit, nu ai asteptat 2-3 zile sa apara extrasul. Eu am incarcat de 2 ori prin BCR. Prma oara cu 50 lei si a doua oara cu 500 lei. In ambele cazuri au fost blocate sumele exact cat am facut topup. Dar peste cateva zile cand s-au deblocat si au aparut pe tranzactii, cea de 50 a aparut cu 50.03 iar cea de 500 cu 501.09, desi la comision tranzactie zice zero. Este adevarat ca sunt foarte mici diferentele, dar sunt.

    • Nu știu cum aș putea verifica asta, informațiile inițiale îmi spuneau că de pe cardul de debit se făcea dublă conversie.
      La BCR comisionul pare infim ca să fie o decontare prin curs valutar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*