Revolut – De ce unele bănci decontează în euro și de ce să te ferești la unele bănci să plătești în lei în afara țării

Una dintre cele mai dese neclarități pe care le-am primit în articolul despre Revolut este că unele bănci ar practica o decontare către Revolut în euro. Este vorba de puține bănci, nu este ceva ilegal (dar profund greșit) făcut de bănci aparent, dar face ca serviciul Revolut să fie prost înțeles.

Am încercat să merg pe fir, să mai întreb în stânga și în dreapta, din păcate nu am o comunicare directă cu băncile și nici nu sunt de specialitate.  Consider însă de datoria mea ca după articolul foarte popular despre Revolut să răspund cumva, nespecializat, la întrebarea foarte deasă care a apărut prin care utilizatorii anumitor bănci se plângeau că deși alimentau prin plată online în Revolut o sumă, banca la oprea o sumă ușor mai mare.

Problema se manifestă doar la câteva bănci

Practic, dacă încarci cu 100 lei, unele bănci convertesc cei 100 lei în euro și abia apoi vor vira către cel care decontează tranzacția suma in euro. Așadar, oamenii se trezesc că deși au virat spre Revolut 100 lei prin plată online, banca le-a oprit 102 lei.

Este și cazul meu recent, când am făcut o plată de 100 lei către Revolut prin plată online (top-up) iar Unicredit a decis să debiteze 102.59 lei. Practic, Unicredit și-a adăugat un comision de 2,59%, deși știe foarte bine că tranzacția s-a cerut de către Revolut în RON, dovadă acest print screen tocmai din contul personal de internet banking de la Unicredit. În mod normal, dacă nu era un cont de salariu, aș fi încheiat socotelile cu ei, pentru că eu am cerut prin Revolut 100 lei, nu echivalentul în EUR la un curs mai mare.

Unicredit deși Revolut cere 100 lei, decide să convertească în EUR
Unicredit deși Revolut cere 100 lei, decide să convertească în EUR

Răspunsul oficial Unicredit a fost acesta:

In legatura cu cererea dumneavoastra, dorim sa va informam ca tranzactiile efectuate pe site-uri internationale (@domeniu.com – revolut.com), pentru care banca acceptatoare a comerciantului este din afara Romaniei, se considera a fi tranzactii internationale si in consecinta, decontarea se realizeaza prin moneda EUR, indiferent de modul in care se autorizeaza suma pentru care comerciantul a emis sau nu factura.

Astfel, decontarea acestor tranzactii se realizeaza in felul urmator: conversie valutara intre moneda in care a fost efectuata tranzactia si EUR (folosind cursul valutar stabilit de MasterCard/VISA din ziua finalizarii tranzactiei), iar apoi se va realiza conversia intre EUR si moneda contului atasat la card (folosind cursul de vanzare al bancii din ziua procesarii).

Ultima dată când am alimentat cardul Revolut prin top-up folosind cardul de debit Unicredit Visa a fost la început de mai 2019, iar pentru o alimentare de 200 lei, Unicredit a debitat 205.52 lei datorită dublei conversii practicate. Inițial tranzacția a apărut ca fiind cu 200 lei, dar peste 2 zile s-a actualizat.

Revolut prin definiție ar rezolva problema conversiei valutare și a cursurilor de schimb proaste ale băncilor, ori această conversie practic banca anulează beneficiul adus de Revolut.

Chestia aceasta de decontare prin schimb valutar la aceste bănci pare că nu se întâmplă doar cu Revolut, ci și cu alte companii precum Uber, Taxify, Airbnb, Glovo, Amazon care au posibilitatea de a deconta lei, dar banca le transmite euro. Diferențele în aceste cazuri probabil nici nu sunt sesizate de către client.

Băncile practic nu acceptă contul în lei deschis în altă țară al operatorului și fac cumva conversia la cursul lor de schimb valutar. Clienții care plătesc cu aceste carduri pierd practic bani la fiecare tranzacție în RON pe care o efectuează la comercianți internaționali, iar banii trec prin dublă conversie (RON – EUR – RON).

Pe lista acestor bănci care fac acest lucru ar fi aparent Unicredit, OTP Bank, Piraeus și Garanti. Posibil și altele, în mesajele de pe articolul cu Revolut a fost des întâlnită situația Unicredit. Și eu am cont la Unicredit, dar de regulă când intră salariul transfer direct în ING sau celelalte plăți uzuale prin transfer bancar, unde nu contează din ce bancă transfer (întreținerea, de exemplu).

Garanti Bank adaugă cam un leu la fiecare 100 lei încărcați în Revolut:

Suma adăugată de fiecare bancă peste tranzacție ține de cât de scump decontează banca cursul valutar.

Care este soluția pentru dubla-conversie practicată de bănci?

Din câte înțeleg, problema cu Revolut va fi rezolvată în momentul în care aceștia vor lansa IBAN-urile de România pentru conturile de RON, dar rămâne problema pentru utilizatorii acestor bănci pentru toate celelalte plăți în lei, care sunt decontate de bănci în EUR, deși comercianții cer tranzacția în lei.

Cel mai bine în această situație ar fi ca toți utilizatorii acestor bănci să reclame aceste aspecte la bancă sau unde consideră ei de cuviință. Plus că, în mod normal, nu ai de ce să lucrezi cu astfel de bănci.

Nu doar tranzacțiile prin Revolut sunt însă afectate. Este afectat practic orice tranzacție în RON la care comerciantul decontează printr-o altă țară.

Între timp a apărut și explicația video de la Revolut, aceștia în trecut încercând să ascundă acest aspect…nevorbit, deși nu era de la ei:

Dacă nu ai card Revolut, poți să îți faci contul aici – prin adăugarea numărului de telefon și obținerea linkului de invitație

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

36 de comentarii

  • Gresit, nu ai asteptat 2-3 zile sa apara extrasul. Eu am incarcat de 2 ori prin BCR. Prma oara cu 50 lei si a doua oara cu 500 lei. In ambele cazuri au fost blocate sumele exact cat am facut topup. Dar peste cateva zile cand s-au deblocat si au aparut pe tranzactii, cea de 50 a aparut cu 50.03 iar cea de 500 cu 501.09, desi la comision tranzactie zice zero. Este adevarat ca sunt foarte mici diferentele, dar sunt.

 1. Garanti nu face conversie, modifica in articol. Ba mai mult, iti da si bonus la tranzactie. In schimb adauga BCR cu o conversie mica.

  • Nu știu cum aș putea verifica asta, informațiile inițiale îmi spuneau că de pe cardul de debit se făcea dublă conversie.
   La BCR comisionul pare infim ca să fie o decontare prin curs valutar.

  • Sincer, când am văzut că după procesare îmi scot mai mulți bani ăștia de la UniCredit, mi-a venit ideea: îți faci top-up, deschizi cont de economii cu tot ce mai ai in contul de UniCredit, lăsând soldul 0. Neavând de unde sa ia mai mult, după procesare rămâne exact cum era și înainte. Am verificat, merge.

  • Nu e nevoie sa ai intotdeauna macar 200 lei in contul de economii la Unicredit? Acela este motivul pentru care nu mi-am facut cont de economii la ei.

 2. Vroiam doar sa iti multumesc pentru articolele cu Revolut – in urma lor si dupa ce am mai citit mi-am facut si eu. Voi folosi cel mai probabil sa cumpar euro pentru a plati creditul la apartament 🙂

  • Buna ziua,

   Eu am făcut reclamatii, si la anpc ul bancilor si voi merge in instanta.

   Unicredit este un jeg de banca. Am alimentat de mai multe ori cu 2000 ron si mi au luat 2048 ron. Ilegal! Eu am autorizat doar 2000 ron, deci orice este debitat diferit este FURT!!

 3. Buna,
  Am facut un card Revolut, mi-am activat si unul virtual ca sa fac plati on line, pana vine cel fizic.
  Astazi am cumparat un produs de pe e-bay si la 15 dolari, Pay pal mi-a luat 1$ comision. E normala situatia asta?

  Multumesc!

 4. “Cel mai bine în această situație ar fi ca toți utilizatorii acestor bănci să reclame aceste aspecte la bancă sau unde consideră ei de cuviință. Plus că, în mod normal, nu ai de ce să lucrezi cu astfel de bănci.” – zice un om ce sta in pozitia ghiocel la santajul firmei unde lucreaza si nu reclama ca e ILEGAL ca firma sa il oblige sa aiba cont la Unicredit.

  • Presupun că tu în viață ești perfect și ești un model de verticalitate pentru cei din jurul tău. Dacă e așa, te felicit, dacă nu, vezi câte mai avem de îmbunătățit fiecare la noi?
   Eu din politețe ți-am aprobat comentariul, asta deși nu are nici o legătură cu subiectul articolului.

 5. Buna,

  Dupa mici investigatii si intrebari puse, se pare ca nu conteaza neaparat banca ci mai degraba tipul cardului.
  Adica un top-up alimentat cu un MasterCard: se face o conversie dubla.
  In schimb un top-up alimentat cu un Visa e in regula, nu se face conversie dubla.
  A testat cineva cu un Visa BRD de ex. ?

  • Fals. Am Visa de la Unicredit si se face conversie dubla.

   Ai incercat la o anume banca si cu Visa si cu Mastercard?

  • Asteapta cateva zile extrasul de cont. Acum apar la sume blocate. Abia dupa decontare se va schimba valoarea. Eu am patit cea mai frumoasa conversie la BCR. Am facut topup cu 500 lei si dupa ce a aparut extrasul, mi-au luat 499 din cont. Deci am trimis 500 si am castigat si 1 leu :)))) Probabil a fost euro in scadere in cele 3 zile pana s-a facut decontarea.

 6. Am incercat sa platesc rata la banca in CHF si din 523 CHF trimisi au ajuns doar 498 CHF in cont . m-am interesat la banca si mi-au spus ca Revolut a facut transfer printr-o alta banca , ceva UBS Bank, care mi-au luat comision 25 CHF ceea ce aste JAF pe fata.Inseamna aproape 5% din suma transferata.Stie cineva cum sa fac sa-mi platesc rata la banca in CHF fara a fi comisionat , adica fara costuri ?

 7. la translivania nu exista comisioane “after party” card VISA, in extras imi apare: “comision tranzactie 0.00 RON;” exact asa imi apare si la cumparaturi mega image sau alceva

 8. Iata o solutie pentru aceia dintre voi carora li se vireaza salariul in contul bancilor care fac dubla conversie(ex.: BRD, GARANTI, etc) : va deschideti un cont la ING (aveti zero costuri inclusiv administrare cont , internetbanking, retragere bancomat altul decat ING cu conditia sa faceti plata unei singure facturi pe luna) iar dupa ce primiti salariul in contul vostru faceti portarea banilor la ING ! Simplu ca buna ziua !
  Buna ziua si succes !

 9. Hey, am dat si eu un email catre banca mea, Garanti. Doua saptamani mai tarziu ma trezesc cu raspuns de la ei asa:

  “Am luat act de mesajul dumneavoastra electronic din data de 12.05.2019 si confirmam ca in data de 24.05.2019 am returnat pe contul dumneavoastra curent suma de 33.34 RON, ce reprezinta diferenta dintre sumele tranzactionate la comerciantul REVOLUT si sumele decontate, acestea regasindu-se in contul curent.

  De asemenea, va comunicam ca in prezent, platile efectuate prin intermediul cardului de debit catre comerciantul REVOLUT sunt asimilate ca si plati efectuate in valuta, tranzactii pe care Banca noastra le corecteaza ulterior. Avem in vedere gasirea unei modalitati de solutionare a acestei situatii si apelam la intelegerea si suportul dumneavoastra pentru ca, pana la momentul remedierii, sa ne aduceti in continuare la cunostinta tranzactiile efectuate in cadrul acestui comerciant, in vederea verificarii si, dupa caz, a efectuarii corectiei manuale a sumelor decontate. Va asiguram totodata de intreg suportul nostru in vederea returnarii cu prioritate a sumelor debitate suplimentar.”

  Eu nici nu le cerusem sa imi returneze banii, doar trimisesem mesajul preliminar de “ba, ce se intampla?”, dar se pare ca au primit mai mult decat suficiente cereri.

 10. Salut, personal pot sa confirm 100% si testat de mai multe ori ca la top-up cu card Mastercard BRD am avut conversie dubla.
  Mi-am facut in schimb un card VISA atasat la acelasi cont.
  Cu cardul VISA nu se face conversie dubla.

  Deci nu stiu ce sa cred care e explicatia.

 11. Bună, am cont la Unicredit în euro, atașat la contul meu de salariu (deci cont în lei și cont în euro). Dacă fac transferul către Revolut din contul în euro se mai face vreo conversie? Teoretic nu ar trebui să fie nici un comision.

 12. Mie mi-a facut…poate conteaza ca folosesc card Mastercard.Tranzactii facute in iulie si august catre revolut (RON-RON) cu comisioane.Mergand la ei si cerandu-mi banii inapoi s-a rezolvat.Am vazut ca la ultimele topup-uri nu au mai luat nimic in plus.Bafta!

 13. Eu am la CEC Mastercard (card de debit). Iar vouă vă ia puțin față de CEC. La un top-up de 50 de lei făcut de pe cardul CEC mi s-au oprit…7 de lei, apărând pe extras 57. Deci la 100 de lei te trezești cu 14 lei reținuți. Mult prea mult. Dacă mai erau 1-2 lei mai ziceam. Îl mai țin doar pentru că este cea mai apropiată bancă de domiciliu aici la țarî dar în trei-patru luni maxim o termin cu ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*