AI avansează mai repede decât implementările

În ultimul an și jumătate, zona de inteligență artificială este din ce în ce mai efervescentă.

Înainte de fapt îi spuneam „inteligență artificială” dar nu părea neapărat AI, erau mai mult o serie de IF-uri care generau ceva ce părea a inteligență. Astăzi pare că nu prea mai contestăm denumirea pe care o dăm tool-urilor de language models.

Iar zona AI a devenit populară de când modelele de limbă precum ChatGPT sau Bard (Gemini) au devenit accesibile pentru toată lumea.

Ne jucam acum un an și jumătate cu generarea de imagini și pare că zona a progresat într-un an cât a progresat zona de gaming din 1999 până în 2024.

Și observ în jurul meu cum tool-uri precum ChatGPT au început să fie folosite la o varietate de sarcini.

Râdem, glumim, dar ChatGPT compune poezii pentru zile de naștere, postări pentru Facebook, iar zilele trecute chiar și eu l-am folosit pentru a-mi propune o variantă de text pentru un placeholder într-o zonă a site-ului.
Să nu mai vorbim de cât de mult conținut text este scris de către content writeri cu aceste tool-uri. Aici cred că deja GPT-urile au devenit mult prea accesibile și vor dilua foarte mult noțiunea de conținut creativ pe internet.
Am început să suspectez că primesc mailuri scrise de ChatGPT și indiscutabil o grămadă de postări pe Facebook sunt scrise de tool-uri de genul. Mai dai like omului sau dai like versiunii robotizate? 🙂

Însă o chestiune cu acest ChatGPT și alte tool-uri de inteligență artificială este că sunt folosite deseori într-un mod analog, nefiind implementate în varii procese decât de niște early-adopteri.

Sora – text to video

Astăzi am văzut Sora de la OpenAI. Practic versiunea video a tool-ului text și versiunea video a lui Dall-E. Însă ceea ce se arată în videoclipurile demo sunt niște editări absolut sofisticate și ridică așteptările foarte sus.
Cred că în zona multimedia, platformele de stock images vor fi extrem de afectate.

Mă gândesc doar la ce posibilități vor fi deschise în zona de realitate virtuală. Vision Pro + AI = ???

Iar ceea ce mai observ este că aceste modele de inteligență artificială progresează mult mai repede decât implementările la scară largă. Nu apuci să înveți ceva, că deja a sărit la v4.0 sau se mai adaugă o capabilitate.

Practic, zona AI vine așa cum a venit industria smartphone-urilor peste noi. Nu știm de ce avem nevoie până nu ne jucăm cu produsul. Și apoi nu ne vom mai putea separa de produs.

Însă dacă în zona de evoluție a tehnologiilor anterioare priveam cu entuziasm, îmi vine acum în gând prima reacție pe care am avut-o cu ChatGPT: „înfricoșător de bun”.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*