Generative Search va veni peste content marketing

Dacă tot suntem în sfera de AI (și cred că vom fi mult timp) cred că cel mai mare moment disruptor va fi atunci când Google va introduce la scară mare și în România Generative Search-ul (pe scurt explicat aici).
Vom uita de momentele de WOW cu ChatGPT și ne vom focusa pe altceva.

Profesional vorbind, mi se pare că în zona de content marketing va fi cea mai afectată.

Sunt atâtea bloguri internaționale care produc un conținut valoros care vor pierde o grămadă de trafic.

Senzația mea este că din septembrie încoace, în motoarele de căutare blogurile au ajuns mult sub-prioritizate și au fost înlocuite de bloguri de ecommerce (sau lead-gen).
Și asta ca o observație după căutări zilnice pe care le fac, atât în română, cât și engleză.
Am senzația că sunt tot mai puține site-uri care nu sunt „atașate” de un brand mare care să intre între primele rezultate de căutare.

Au venit tot felul de update-uri, blogurile mici nu au nici brand-uri, nu au nici expertiza unui SEO Manager sau a unui Content Manager care știe scurtăturile – dar au expertiza practică a nișei în care scriu. E o luptă inegală.

Și cred că asta e o nimica toată pe lângă momentul în care Google se va decide ca pentru anumite căutări să genereze direct conținut.

Am testat astăzi cu două query-uri.

I-am cerut un review pentru un parfum. Și apoi să îmi dea recomandări pentru parfumuri similare (unde a cam dat-o în bară).

Ce mi se pare interesant este că Gemini recomandă parfumuri așa cum ar face-o un om. Imaginează-ți asta când introduci query-ul în motorul de căutare pentru recomandarea unui produs, și direct în rezultatele de căutare primești acest rezultat.

Bine, ar fi de înțeles și de unde își extrage datele Google Gemini sau ChatGPT. Pentru că până la urmă vorbim de niște tool-uri care au învățat sau au arhivat o grămadă de text, în diferite limbi, iar apoi le combină și le adaptează.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

1 comentariu

  1. De acord, parca prioritizarea se da acum in 2-3 site-uri de stiri mari si… cam atat. Probabil ca ele vor rezista, dar la felul in care iti sumarizeaza AI-ul sigur traficul va disparea din multe zone si oamenii se vor reorienta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*