Cred că băncile fac averi din tranzacțiile românilor cu cardul în EUR

Se știe că băncile practică cursuri valutare paralele BNR-ului, iar la plățile cu cardul cu decontare în monedă străină cursul BNR este doar unul de referință și nu are de a face cu prețul final. Nici nu e neapărat ceva rău în asta.

Calculul interesant este însă mai ales la bilete de avion, acolo când pentru un bilet lung curier pentru două persoane, unde deseori tranzacția este de multe ori minimum pe la 1.200 EUR, cursul BNR ar duce la 5474 lei, iar la unele bănci ar putea duce la 5663 lei. Astăzi. Aproape 200 lei comision din cursul valutar, asta dacă nu cumva vorbim și de dublă conversie, în cazul plăților în USD. Poate mai mare chiar decât marja agenției de turism.

Am avut de realizat o plată externă în EUR, varianta în final cea mai comodă (că tot le sunt client) a fost în cele din urmă ING. Comisionul minim de tranzacție este de 10 EUR în acest caz, plus procent din sumă.

ING care practică chiar două cursuri paralele. Una pentru operațiuni în bancă, și alta externă, pentru toate celelalte plăți.
Sigur că este ușor în acest caz să spui că ai zero comision la retragere oriunde în lume când ai acest curs în spate.

Este ca atunci când incluzi în prețul produsului vândut online și costul de transport, dar îi spui clientului că are transport gratuit. Marketing.

Varianta cealaltă este să îți deschizi un cont în EUR, și astfel ai parte de cursul mai uman – ceea ce am și făcut. Dar și aici, în cazul în care nu ai plăți, te dezavantajează comisionul lunar de cont (2 EUR/lună).

Înțeleg că orice în lume se plătește, iar banii sunt cei mai scumpi de regulă, dar mă întreb ce se vor face băncile din România când, poate, în final, vom trece și noi pe euro.

 

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!2 Comments on Cred că băncile fac averi din tranzacțiile românilor cu cardul în EUR

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*