UPDATE: ATENȚIE. Cum suntem în stare de urgență, în plină pandemie mondială de coronavirus și cum foarte multe companii și-au trimis angajații să lucreze de acasă (acolo unde se poate), v-aș recomanda ca totuși dacă sunteți într-o renovare să discutați cu vecinii dacă vă apucați de renovat prin apartament ceva. Cum a comentat cineva la articol – care s-a apucat de renovat în plină criză de coronavirus într-un bloc, poate acum ar trebui să încercăm să ne înțelegem mai mult. O renovare mai ales într-un bloc atrage zgomot nedorit, care poate deranja și îi poate impiedica pe cei care sunt nevoiți să muncească de acasă să nu își poată desfășura activitatea profesională sau școala online. Până la urmă, cu respect începe totul.
_____________
Zilele trecute am intrat într-o discuție în contradictoriu pe Facebook cu o cunoștință. Omul se plângea de faptul că sâmbăta la ora 12:00 unul dintre vecini folosește flexul ce produce zgomot mare și că se simte deranjat pentru că încerca să își adoarmă și copilul.
Realitatea este că nu există program de liniște pe anumite zile specifice (nu contează dacă e sâmbătă sau luni), decât dacă asociația de locatari prevede altfel, dar și acest aspect este un lucru mai mult ce ține de asociație și pârghiile asociației decât de alte instituții.
Programul de liniște noaptea de regulă variază de la asociație de locatari la asociație, dar de regulă este cuprins între orele 23 – 07, sau 22 – 06. Pentru a fi siguri că nu deranjați nici moral pe cineva, programul de liniște indicat a fi respectat este 22 – 08, care de altfel este și programul de liniște legal.
De asemenea există un program de liniște și la prânz. Legal, este cuprins între 13:00 – 14:00, dar din nou, asociațiile pot anunța altceva.
Legea 61/1991, Actualizata 2016, pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice
26. tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00 si 13,00-14,00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora;
Programul acesta de liniște nu ține cont de faptul că unii ar putea lucra noaptea, că alții ar putea avea copii, este un program standard care trebuie respectat la bloc.
Sigur că deranjează când sâmbătă sau duminică dimineața la ora 08:00 vecinul începe să dea cu bormașina, după ce abia așteptai weekendul să dormi mai mult, dar trebuie să înțelegem traiul la bloc inclusiv prin a le permite confortul libertății colocatarilor (că aceste situații mereu se întorc).
Toată lumea recomandă ca atunci când începi renovările să anunți vecinii. Un simplu afiș la avizier sau la intrarea în bloc menționând scuzele, apartamentul și durata estimată a lucrărilor ar trebui să fie suficient și un semn de curtoazie față de vecini.
Sigur, dacă ai de dat două trei găuri pentru a instala niște rafturi, alege ore rezonabile și aia e. Dar depinde și de vecinii tăi. Dacă nu îi știi cu toate țiglele pe cap, anunță-i din timp. Oricum mulți nu vor înțelege.
Personal cum în timpul săptămânii lucram, mereu ziua de sâmbătă era cea aleasă pentru meșterit prin casă, instalat niște rafturi sau chiar făcut curățenie – că doar aspiratorul face și el gălăgie.
În altă ordine de idei, da, renovările sunt deranjante. Dar nu este ca și cum ai da în fiecare an jos faianța din bucătărie sau ai înlocui parchetul, aceste operațiuni se întâmplă o dată la 10-20 ani. Desigur, cam mereu se va găsi cineva vara în bloc să facă aceste renovări. Când se vinde un apartament într-un bloc, e clar că va urma o mică renovare, nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni.
Din păcate vecinul meu de jos are deja doi ani de când lucrează aproape continuu la apartament. Zic aproape continuu pentru că lucrează fie în weekend dimineața, fie după-amiaza, când termină serviciul. În mod normal, de bun simț, ar trebui să îți termini lucrările într-un termen rezonabil, dar nu cunosc vreo prevedere care să facă atingere la aceste perioade.
În afara orelor de liniște, indiferent de zi, nu există niciun mod prin care un vecin nu ar putea să facă lucrări în casă.
Așadar, trebuie să fim rezonabili în funcție de orice situație. Renovările mai devreme sau mai târziu le facem cu toții, copii am avut, vom avea sau am fost și noi – și știm bine că auzim toți pașii apăsați ai vecinilor în toate blocurile construite după standarde dinainte de 90 și chiar după 🙂
Păi la tine pe scară se face ham-ham? 😀 Eu n-aș suporta nici în orele de neliniște 🙁
Mno’ nu stiu cum e treaba pe la altii, dar uneori un copil mic poate sa deranjeze acustic la fel de mult ca si o bormasina. Dincolo de asta, copilul cand e foarte mic n-are „program de liniste”, deci poate sa faca urat si la 4am. Ca parinte iti asumi si speri ca vecinii sa inteleaga, deci nu prea vad de unde pana unde se rezuma povestea asta la dublul standard.
Și când copiii au 3-4ani ? Nu se poate sa- educi ?Nu se poate să-i scoți afara la joaca ?Oare trebuie sa bată mingea pe tavanul celui de dedesubt?Dar dacă părinții sunt nesimțiți …
Orele de liniste sunt impuse de primarie. Asociatia de locatari poate afisa ce vrea, asta nu inseamna ca e corect. Asociatia de locatari nu poate amenda sau constrage in nici un fel. Politia amendeaza nerespecarea orelor de liniste impuse de primarie. Ce a facut prietenul tau in schimb, e un gest de urangutan isteric. Sunt convins ca era mult mai usor sa comunice cu persoana respectiva si sa caute o solutie. Ma intreb cum procedeaza oamenii ultra sensibili acustic cand isi renoveaza locuintele…
Am si eu un vecin care isi renoveaza apartamentul din martie 2020 , fix cand a inceput starea de urgenta si pana acum ianuarie 2021 nu a terminat. M-am dus la el recent sa ii zic ca nu e ok – era sambata ora 13:15 si el dadea cu bormasina parca statea singur in bloc, s-a optrit 45 de minute si dupa a continuat iar la ora 2 . Vin si intreb vi se pare nornal acest program de liniste 8-22 cu pauza 13-14 ??? Sunt 13 ore in care vecinii au voie sa faca renovari. Nu vorbesc de copii mici ca lor nu ai ce sa le faci sunt copii. Dar adultii nesimtiti care in conditiile pandemiei dau cu bormasina de 10 luni incoace in fiecare sambata 13 ore plus in timul saptamanii dupamiaza. Si a mai si avut tupeul sa imi zica ca nu da cat au copii ore dupamiaza . Ca copii ( scuzati cacofonia) au doar ore nu au si de invatat sau scris . Nu ai cu cine sa vorbesti . Eu ce as putea sa fac in aceste conditii ?
As dori, daca nu cer prea mult sa fie comunicate orele de liniste, afisate si impuse tuturor, de catre cei in drept. Legea trebuie cunoscuta si de parinti, educati si copiii in acest sens si toate categoriile de varsta. Acel care pretinde respectarea legii este un om corect cu el si cu altii, nu inseamna ca nu are toate tiglele pe casa. Respectarea legilor inseamna respect reciproc! Va multumesc!
Nu există respect. Si eu am un vecin care renoveaza de ani de zile și tot nu a terminat nici acum, când zici că este gata o ia de la capăt. Ma adus la disperare. Trebuie făcută lege și cu renovarile astea. Și eu am renovat, dar într-o lună am fost gata. Dar omul asta depășește orice limită a bunului simț.
As dori sa stiu cand ai un copil de 2 anisori foarte energic si activ cum faci cu toata bunavointa si educatia din lume sa il faci sa respecte orele de liniste?!Eu cu al meu nu reusesc oricat as incerca si in nici un caz nu o sa imi bat sau urlu la copil ca sa faca liniste. Eu sunt foarte educat si respect pe toata lumea, ca adulta incerc din toata inima sa respect toti vecini nu doar in orele de liniste dar unui copil nu ii poti inpune asta cand e asa mic . Doar cine nu are copii crede ca o poate face😒.
Unui copil de 2 ani daca nu il adormi la ora 22 poti citi o poveste .2 sau 3…. Puteti avea activitati linistite ….inca il poti educa…nu e neaparat sa alerge deasupra omului
Atunci când ai copii mici trebuie sa-i educi,de aceea se spune „cei 7 ani de acasă „,educația începe de cand se naște ,degeaba începi tu să-l educi la 4 ani deja a pierdut lucruri importante pana la vârsta aceea pe care din păcate mulți părinți nu le știu .Este mai usor să-l lași sa sara in capul vecinilor sau sa bată mingea tot in capul lor decât săi cumperi jocuri pt.varsta și mintea lui sau să-l duci la aer in parc ,mai bine stai tu in fotoliu pt .ca ești plictisita de el ,și el in capul vecinilor .Exista jocuri,cărți ,activități ,trebuie sa fii doar interesată sa i le oferi și ai sa cazi și rezultatele,deosebirea dintre copilul tău educat ,și unul care bate mingea și fuge de colo colo pt . ca are energie și atât .
Si acum ce sa facem numai facem copii numai renovam casa ca asa vrea mușchii la unii trebuie sa existe intelegere ca nu faci aceleasi lucruri in fiecare luna
Vecinul care a intrerupt curentul electric al omului este pasibil de amenda contraventionala, daca nu mai mult (de ex, daca prin intreruperea curentului electric fara drept se poate pune viata cuiva in pericol – constituie infractiune).Culmea este ca aceeasi lege reglementeaza si fapta persoanei care a intrerupt curentul si orele de liniste (legea 61/1991)
Dar ce te faci cand vecinul renoveaza cu 3 muncitori un apartament de 2 camere tocmai din luna iunie? Practic 6 zile din 7 este șantier, lucrandu-se si cu 2 masini de găurit in acelasi timp.
E ok, la mine vecinul de jos renoveaza cam din acelasi timp din care m-am apucat eu. Diferenta e ca eu am terminat dupa 2 luni, el de mai bine de un an si 3 luni abia e cam pe la jumatate 🙂
Ce te faci cand in bloc si-au cumparat 2 propriet.ap.si incepand cu sf.lunii aug.2021 si pana in prezent inca lucreaza si fac modificari.Zilnic acele instrumente””pikamer”” le functioneaza ,praful din ap.iese ca si fumul pe usa,au demolat ziduri din ap.,au introdus incalzirea prin pardosea(sens in care au scos tot ce era turnat pana la planseu)Va dati seama ce patesc cei care au copii la scoala,pensionarii,dar mai rau pt.cei care sunt la pat.Efectiv noi suntem deja afectati psihic de atata zgomot si distrugerile facute pe casa scarii si nu mai vb.de afectarea ap.imediat incecinate(crapaturi in pereti,inundatii,etc).
Si cand vecinul își dă găuri cu bor masina la 8 dimineata duminică, stii ce imi spune, vezi ca jos la parter sunt afisate orele de liniște, ca sa înțelegeți eu am un copil de 2 luni
Buna ziua
Eu m-am apucat de renovarea unui apartament de 2 camere luni 23 martie 2020, in plin avant al coronavirusului. Daca pastrez orele de liniste 22.00-08.00 si 13.00-14.00 (conform legii), as putea fi amendata de politie daca un locatar nemultumit (tot timpul se gaseste cineva)imi face reclamatie? Multumesc, mi-ar fi foarte util unn raspuns calificat.
Cred că v-ați ales o perioadă foarte proastă pentru renovare.
Mulți lucram de acasă perioada asta, iar un șantier în bloc m-ar face pe mine sa nu îmi pot desfășura activitatea de acasă. In condiții normale nu cred că ar avea ce sa vă facă, dar suntem departe de ce se numesc condiții normale. Eu v-aș recomanda să îi întrebați dacă activitatea dvs îi împiedică pe vecini ca ei să își desfășoare activitatea sau dacă îi deranjați. Mai ales că v-ați apucat de lucrare după ce a intervenit întâi recomandarea de lucrat de acasă și apoi obligația de carantină decretată prin ordin militar.
Credeti ca ora de liniste intre 22-8 dimineata este un program normal ??? Cine poate suporta atata galagie si mizerie?? Copii vin de la scoala,au nevoie de liniste sa invete,sa dorma,cei care vin de la serviciu nu au nevoie de la ora 16-17 pana la 22 de zgomotele Dvs.Va planificati lucarile in asa fel incat in termen rezonabil(ma refer la intinderea lucrarilor in timp-zile,sapatmani,luni) sa le terminati.Altfel respectul dvs.pt.vecini il veti simti pe pacursul sederii acolo.
Buna ziua! Exista o vârsta pana la care este “acceptata” gălăgia copiilor? In afara orelor 22-6 și 13-17, ma refer. In sensul ca fetița mea de 4 ani cânta, dansează, aleargă… lucru care îl deranjează exagerat pe Vecinul de dedesubt. La ora 21 intra la somn și doarme pana la 8-9, deci e liniște. Dar pe dumnealui îl deranjează și la 10-11, 18-19… oricând. Vine tot timpul la usa, amenință, suna administratorul…. ff multe. Repet, respectam orele de liniște, dar totusi sunt copii. Mai plâng, se joaca… E vreo vârsta specificata in lege? Multumesc anticipat ptr eventualele răspunsuri.
Andrea.orele 18-19 cred ca nu. ar trebui sa mai lucrati.Va ajunge de la ora 9-13,pauza 13-14.apoi 14-18.(intervalul este exact 8 ore).Nu cred ca este santier de constructii poduri,blocuri,ci numai de renovari intr-un bloc locuit.
Buna ziua,
Toate se pot intelege dar cand perioda de deranj a locatarilor unui bloc depaseste orice limita de imaginatie,in cazul nostru au trecut deja mai mult de 6 luni,pe motiv ca ,,nu sunt bani si imi execut aproape singur renovarea TOTALA a apartamentului” este de neinteles si autoritatile trebuie sa intervina la amendarea celui care isi bate joc de locatarii unui bloc intreg.(mizerie pe scara,pereti facuti praf la fiecare etaj pana la ultimul,zgomot infernal cu masina de gaurit s.a.m.d.)
Nu este posibil sa intinzi aceste lucrari de renovare cat ai tu chef si cred ca ar trebui sa fie specificat in lege un termen maxim rezonabil de maxim 30 zile,nu pe termen nelimitat(dupa cum are cel in cauza bani,este aberant acest motiv,numai in Romania poti auzi asa ceva…).Autoritatile sa-si faca treaba si nu vor mai exista asemenea ineptii.
Vecinul meu de jos renovează de 2 ani încontinuu 🙂 Nu la orice oră sau în fiecare zi, dar când ți-e lumea mai dragă începe să se audă flexul, bormașina, bocănituri în pereți, calorifere demontate șamd 🙂 Și nu am ce să îi zic, nici ca drept (nu renovează în programul de liniște) și sincer renovările sunt utile pentru blocuri vechi.
Buna ziua,
Mi se pare bataie de joc!De 4 saptamani la etajul superior noua s.au mutat noi vecini, ce zilnic inca de dimineata nu fac altceva decat sa faca cu bormasina si flexul…repet zilnic copilul meu de 4 ani sta doar cu castile pe urechi deoarece se sperie de zgomot. In alta ordine de idei, nu pot lucra de acasa, nu pot face niciun fel de activitate cu cel mic…ce as putea face in situatia asta?Domnul merge tot pe premiza fac doar cu 1 meserias ca nu am bani…
Din păcate nu există o soluție. Poți să ai vecin sus o persoană în vârstă care stă toată ziua în pat sau să ai o familie numeroasă hiperactivă care stă toată ziua acasă (cum îi am și eu pe vecinii de sus, toată ziua aleargă prin casă sau le scapă lucruri din mână, folosesc mașina de spălat la ore târzii, etc). Îl mai am și jos pe vecinul care de doi ani lucrează pe ideea că face singur și lucrează doar câteva ore pe zi și nu am ce să îi zic.
Când la mine s-a lucrat și atunci unii vecini s-au plâns la administrator că i-aș deranja, deși reperam chiar stricăciunile unei inundații venite de sus, dar la acest vecin nu îi spune nimeni nimic. Ține de înțelegerea fiecăruia și de ce noroc ai.
Sunt sigur că inclusiv de la noi se pot auzi sunete.
Și acum lucrează vecinul meu de jos ceva pe la calorifere deși eu sunt în conferințe audio la serviciu. Nu că m-ar deranja foarte tare, dar ca idee, este dreptul fiecăruia de a renova și nu există vreo limită definită, iar în perioada asta cu coronavirusul fiecare se adaptează cum poate. Blocurile din păcate sunt vechi și renovările sunt indicate la mutări, măcar atunci se mai pot reîmprospăta pereții și repara instalațiile electrice și sanitare care până la urmă sunt cât de cât comune (dacă se sparge sus o țeavă, vă afectează și pe dvs).
Ora de 13-14 pt odihna la bloc este o anomalie pt ca elevii vin de la scoala la orele 14 dupa 6 ore de lectii nu se poate odihni salariatii vin de la munca dups ora 15 sau 16 Cand de pot odihni?
Toata treaba asta la bloc este o mizerie, in special daca nu locuiesti la bloc de 4 etaje unde sunt o mana de apartamente. Anul trecut ne-am mutat de la bloc de 4 etaje la bloc de 10 etaje si parca suntem pedepsiti pentru pacate…
Sub noi este o familie de cetateni cu o cultura diferita bazata pe injuraturi si reprosuri. Au un copil mic care face scoala online si toata dimineata se urla de la 8 pana pe la 12. La fel si seara dupa 6 cand vine el. Deasupra este un ins chitros care nu vrea sa plateasca o echipa sa-i termine apartamentul si deja intra in a 8-a luna de cand bate la pereti… Si mai e si nesimtit, pana la 22 face zgomot ca si cum e miezul zilei si apoi trece la aplicat material, se aude cum taraie spaclu pe pereti pana la 2-3 dimineata.
Si eu am renovat, am platit oameni, in 3 sapt jumate am fost gata. Duca-se dracului cu tot cu renovarile lor.
Bună ziua. ȘI eu mă confrunt cu aceleași problemă. Vecinul de jos renovează apartamentul de ani de zile. Țin să specific că el ajunge acasă de la lucru la ora 14, iar lucrările le începe de la 19, 20, până târziu. Ultima lucrare a început anul trecut în 20 noiembrie 2020 după o pauză de 2 luni. Așadar am cerut convocare ședința locatatari ptr prelungire program liniște seara, dar acest drept în calitate de proprietar m-i sa refuzat. Nu mai rezist, psihic, sânt nervoasă pe toată lumea, mă cert acasă, cu vecini de bloc, LA servici cu toată lumea, întârzii la lucru că nu adus alarma, am atacuri de panică foarte dese. Întrebarea mea este cum de mansardarea unui bloc , care presupune o lucrare complexă durează 5,6 luni, iar renovarea unui apartament durează ani. Oare chiar trebuie să ne distrugem, sănătatea și relațiile de comunicare cu cei din jur, că nu se pot lua masuri pentru astfel de indivizi???? Și eu am renovat apartamentul și toți cei din bloc, dar totul are un început și un sfârșit. Ce pot face??? Am nevoie urgent de ajutor, nu mai rezist.
Proiect de lege pentru modificarea legii 61, cu perioade maxime pentru renovare apartament: 10-12 si 16-18 (L-V), cel mult 10 zile pe an de apartament.
Ar fi o idee?
@Dude
Cred că nu ai trecut niciodată printr-o renovare. Nu ai cum să renovezi complet un apartament în mai puțin de 2-3 luni, muncă continuă de dimineața până seara – ori tu vrei să propui maximum 10 zile câte 4 ore?
Discutia se poate prelungi la nesfarsit. Din pacate o renovare implica multe surprize, majoritatea neplacute. O renovare daca este facuta cu cap este benefica cel putin ptr. toti locatarii de sub apartamentul renovat (schimbare canalizare, instalatie apa, etc). Sunt de acord cu Claudiu, cu mentiunea ca in contextul actual lucrurile sau acutizat prin dificultatea aprovizionarii anumitor repere, lucru care adauga o incertitudine in termenele de executie.
Dar de atelier de tâmplărie sau orice altceva, cel puțin asa intuiesc eu, din cauza căruia nu te poți odihni de 2 ani de zile ați intalnit? Aveți grija la pensionarii fit care locuiesc sub voi și habar n-ai cu ce se ocupa, dar ei au afacere înfloritoare pe nervii tai! Lucrează zi și noapte, dacă îl atenționezi ca deranjează devine recalcitrant, se da victima, sau agresor! Te tine minte și noaptea are grija sa nu dormi, el oricum are de lucru! Și mai are și compresor pe aer cu aparat de șlefuit și îți vibrează pereții în casa! De Politie puteți sa uitați! O javra penala, care o face pe vecinul de treaba, sa nu-l bănuiești niciodată! Altul are atelier de burghie! Tot la negru!
Renovarile ar trebui sa detina regim de munca de 7 ore pe zi si fara sambata si duminica. Un apartament de 2camere se poate renova la partile grele exact in 21 de zile lucratoare. Interventiile medii si mici fara zgomot continuu in inca 21 de zile. Apoi lucrarile facute alternatv, o zi dai cu bormasina, alta zi dai glet pe pereti,etc. Dar la noi nu sunt meseriasi ci carpaci, multi de la reabilitari.
E mai complicat cu „fără sâmbăta”. Pentru mulți este singura zi liberă în care mai pot meșteri pe acasă să mai dea cu o bormașină o gaură pentru o galerie de perdea sau instalarea unui suport suspendat pe pereți.
Inclusiv partea cu limitatul lucrărilor, că în funcție de vechimea blocului unele lucrări se pot prelungi. Nu durează puțin să dai tencuiala jos și să tencuiești la loc cu toate instalațiile sanitare și electrice… De acord cu deranjul, dar unele lucrări trebuie făcute. Și e diferență mare de la un bloc nou la un apartament care să nu fi trecut printr-o renovare de 20-30 ani..
Bună ziua, in cazul in care ai vecini care renoveaza din luna aprile si acum e septembrie si tot asa auzi flex, bormasină,batai de ciocan etc.. ce faci vorbesti cu ei de mai mupte ori frumos macar o ora de liniste la pranz si nu respecta nici o ora nici cea data prin lege nici cea pusa de locatari, atunci cei de facut, ba din contra ultima data mi-sa spus daca nu imi comvine sa merg sa stau in padure!
Am si eu un vecin care de dmineata de la 8 incepe cu tambalau, in fiecare zi, zi de zi, flex, bormasina. Nu am copii, insa nu asta e ideea. Ideea e ca dupa ce ai trudit o zi intreaga la birou vrei sa te odihnesti, ca fara odihna te imbolnavesti fizic, psihic, mental. Chiar si daca esti adult in toata fire, sau probabil mai ales atunci, pt ca muncesti. Galagia vecinului tine pana seara la 8, inclusiv sambata, la dracu cu toate renovarile, parca toata viata este o pregatire pt o zi de maine linistita care nu mai vine, pt ca ziua de maine se reia aceeasi chestie cu galagia. Chestia asta mi s-a intamplat in romania numai, probabil fenomenul are vreo explicatie de care nu-mi dau seama. Am trait in blocuri de locuinte multa vreme in SUA si Franta- in 10 ani va jur ca nu am auzit o bormasina la vecini
Nu e vorba de program , este vorba de bun simt, locuitul la bloc este colhoz, la gramada,
se pot face renovari cu un program bine stabilit de proprietar
Si eu am facut renovare la baie si bucatarie, nu a durat mai mult de o saptamana la fiecare, cu program stabilit de mine 8-13 si 15-16, de luni pana vineri, si nu am avut probleme cu vecinii