Programul de liniște, renovările și viața la bloc

Zilele trecute m-a pus necuratul să intru într-o discuție în contradictoriu pe Facebook cu o cunoștință. Omul se plângea de faptul că la ora 12:00 unul dintre vecini folosește flexul sau alte unelte care produc zgomot și că se simte deranjat. Înțeleg deranjul, mai ales când ai un copil mic care ar vrea să doarmă.

Evident, când o iei personal acționezi impulsiv. Persoana respectivă se lăuda că i-a scos vecinului siguranța centrală (ce o fi și aia, dar sigur nimic bun). Moment în care am intrat în discuție și am expus argumentele.

Să o luăm pe rând.

Nu există program de liniște pe anumite zile specifice (nu contează dacă e sâmbătă sau luni), decât dacă asociația de locatari prevede altfel.

Programul de liniște noaptea de regulă variază de la asociație de locatari la asociație, dar de regulă este cuprins între orele 23 – 07, sau 22 – 06. Pentru a fi siguri că nu deranjați nici moral pe cineva, programul de liniște indicat a fi respectat este 22 – 08.

De asemenea există un program de liniște și la prânz. Legal, este cuprins între 13:00 – 14:00, dar din nou, asociațiile pot anunța altceva.

Legea 61/1991, Actualizata 2016, pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice

26. tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00 si 13,00-14,00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora;

Programul acesta de liniște nu ține cont de faptul că unii ar putea lucra noaptea, că alții ar putea avea copii, este un program standard care trebuie respectat la bloc.

Toată lumea recomandă ca atunci când începi renovările să anunți vecinii. Un simplu afiș la avizier sau la intrarea în bloc menționând scuzele, apartamentul și durata estimată a lucrărilor ar trebui să fie suficient.
Sigur, dacă ai de dat două trei găuri pentru a instala niște rafturi, alege ore rezonabile și aia e. Dar depinde și de vecinii tăi. Dacă nu îi știi cu toate țiglele, anunță-i din timp.

Ce m-a frapat totuși la discuția de care vă spuneam la început este referirea la ziua de sâmbătă și că practic sâmbăta ar trebui să fie un fel de zi de odihnă și de vizitat mall-ul.

Personal cum în timpul săptămânii lucram, mereu ziua de sâmbătă era cea aleasă pentru meșterit prin casă, instalat niște rafturi sau chiar făcut curățenie – că doar aspiratorul face și el gălăgie.

Altfel, să văd cum păstrezi liniștea la rândul tău când ai un copil mic sau animale. Sigur, astea trebuie înțelese, nu-i așa?

2 Comments on Programul de liniște, renovările și viața la bloc

  1. Mno’ nu stiu cum e treaba pe la altii, dar uneori un copil mic poate sa deranjeze acustic la fel de mult ca si o bormasina. Dincolo de asta, copilul cand e foarte mic n-are “program de liniste”, deci poate sa faca urat si la 4am. Ca parinte iti asumi si speri ca vecinii sa inteleaga, deci nu prea vad de unde pana unde se rezuma povestea asta la dublul standard.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*