Programul de liniște, renovările și viața la bloc

Zilele trecute m-a pus necuratul să intru într-o discuție în contradictoriu pe Facebook cu o cunoștință. Omul se plângea de faptul că la ora 12:00 unul dintre vecini folosește flexul sau alte unelte care produc zgomot și că se simte deranjat. Înțeleg deranjul, mai ales când ai un copil mic care ar vrea să doarmă.

Evident, când o iei personal acționezi impulsiv. Persoana respectivă se lăuda că i-a scos vecinului siguranța centrală (ce o fi și aia, dar sigur nimic bun). Moment în care am intrat în discuție și am expus argumentele.

Să o luăm pe rând.

Nu există program de liniște pe anumite zile specifice (nu contează dacă e sâmbătă sau luni), decât dacă asociația de locatari prevede altfel, dar și acest aspect este un lucru mai mult ce ține de asociație și pârghiile asociației decât de alte instituții.

Programul de liniște noaptea de regulă variază de la asociație de locatari la asociație, dar de regulă este cuprins între orele 23 – 07, sau 22 – 06. Pentru a fi siguri că nu deranjați nici moral pe cineva, programul de liniște indicat a fi respectat este 22 – 08, care de altfel este și programul de liniște legal.

De asemenea există un program de liniște și la prânz. Legal, este cuprins între 13:00 – 14:00, dar din nou, asociațiile pot anunța altceva.

Legea 61/1991, Actualizata 2016, pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice

26. tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00 si 13,00-14,00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora;

Programul acesta de liniște nu ține cont de faptul că unii ar putea lucra noaptea, că alții ar putea avea copii, este un program standard care trebuie respectat la bloc.

Sigur că mă deranjează când sâmbătă sau duminică dimineața la ora 08:00 vecinul începe să dea cu bormașina, după ce eu abia așteptam weekendul să dorm mai mult, dar trebuie să înțelegem traiul la bloc inclusiv prin a le permite confortul libertății colocatarilor (că aceste situații mereu se întorc).

Toată lumea recomandă ca atunci când începi renovările să anunți vecinii. Un simplu afiș la avizier sau la intrarea în bloc menționând scuzele, apartamentul și durata estimată a lucrărilor ar trebui să fie suficient.
Sigur, dacă ai de dat două trei găuri pentru a instala niște rafturi, alege ore rezonabile și aia e. Dar depinde și de vecinii tăi. Dacă nu îi știi cu toate țiglele, anunță-i din timp.

Ce m-a frapat totuși la discuția de care vă spuneam la început este referirea la ziua de sâmbătă și că practic sâmbăta ar trebui să fie un fel de zi de odihnă și de vizitat mall-ul.

Personal cum în timpul săptămânii lucram, mereu ziua de sâmbătă era cea aleasă pentru meșterit prin casă, instalat niște rafturi sau chiar făcut curățenie – că doar aspiratorul face și el gălăgie.

În altă ordine de idei, da, renovările sunt deranjante. Dar nu este ca și cum ai da în fiecare an jos faianța din bucătărie sau ai înlocui parchetul, aceste operațiuni se întâmplă o dată la 10-20 ani. Desigur, cam mereu se va găsi cineva vara în bloc să facă aceste renovări. Când se vinde un apartament într-un bloc, e clar că va urma o mică renovare, nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni.

Deci, să reținem. În afara orelor de liniște, indiferent de zi, nu există niciun mod prin care un vecin nu ar putea să facă lucrări în casă.

Altfel, să văd cum păstrezi liniștea la rândul tău când ai un copil mic sau animale. Sigur, astea trebuie înțelese, nu-i așa?

Așadar, trebuie să fim rezonabili în funcție de orice situație. Renovările mai devreme sau mai târziu le facem cu toții, copii am avut, vom avea sau am fost și noi – și știm bine că auzim toți pașii apăsați ai vecinilor în toate blocurile construite după standarde dinainte de 90 și chiar după 🙂

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!9 Comments on Programul de liniște, renovările și viața la bloc

  1. Mno’ nu stiu cum e treaba pe la altii, dar uneori un copil mic poate sa deranjeze acustic la fel de mult ca si o bormasina. Dincolo de asta, copilul cand e foarte mic n-are “program de liniste”, deci poate sa faca urat si la 4am. Ca parinte iti asumi si speri ca vecinii sa inteleaga, deci nu prea vad de unde pana unde se rezuma povestea asta la dublul standard.

  2. Și când copiii au 3-4ani ? Nu se poate sa- educi ?Nu se poate să-i scoți afara la joaca ?Oare trebuie sa bată mingea pe tavanul celui de dedesubt?Dar dacă părinții sunt nesimțiți …

  3. Orele de liniste sunt impuse de primarie. Asociatia de locatari poate afisa ce vrea, asta nu inseamna ca e corect. Asociatia de locatari nu poate amenda sau constrage in nici un fel. Politia amendeaza nerespecarea orelor de liniste impuse de primarie. Ce a facut prietenul tau in schimb, e un gest de urangutan isteric. Sunt convins ca era mult mai usor sa comunice cu persoana respectiva si sa caute o solutie. Ma intreb cum procedeaza oamenii ultra sensibili acustic cand isi renoveaza locuintele…

  4. As dori, daca nu cer prea mult sa fie comunicate orele de liniste, afisate si impuse tuturor, de catre cei in drept. Legea trebuie cunoscuta si de parinti, educati si copiii in acest sens si toate categoriile de varsta. Acel care pretinde respectarea legii este un om corect cu el si cu altii, nu inseamna ca nu are toate tiglele pe casa. Respectarea legilor inseamna respect reciproc! Va multumesc!

  5. As dori sa stiu cand ai un copil de 2 anisori foarte energic si activ cum faci cu toata bunavointa si educatia din lume sa il faci sa respecte orele de liniste?!Eu cu al meu nu reusesc oricat as incerca si in nici un caz nu o sa imi bat sau urlu la copil ca sa faca liniste. Eu sunt foarte educat si respect pe toata lumea, ca adulta incerc din toata inima sa respect toti vecini nu doar in orele de liniste dar unui copil nu ii poti inpune asta cand e asa mic . Doar cine nu are copii crede ca o poate face😒.

  6. Unui copil de 2 ani daca nu il adormi la ora 22 poti citi o poveste .2 sau 3…. Puteti avea activitati linistite ….inca il poti educa…nu e neaparat sa alerge deasupra omului

  7. Atunci când ai copii mici trebuie sa-i educi,de aceea se spune “cei 7 ani de acasă “,educația începe de cand se naște ,degeaba începi tu să-l educi la 4 ani deja a pierdut lucruri importante pana la vârsta aceea pe care din păcate mulți părinți nu le știu .Este mai usor să-l lași sa sara in capul vecinilor sau sa bată mingea tot in capul lor decât săi cumperi jocuri pt.varsta și mintea lui sau să-l duci la aer in parc ,mai bine stai tu in fotoliu pt .ca ești plictisita de el ,și el in capul vecinilor .Exista jocuri,cărți ,activități ,trebuie sa fii doar interesată sa i le oferi și ai sa cazi și rezultatele,deosebirea dintre copilul tău educat ,și unul care bate mingea și fuge de colo colo pt . ca are energie și atât .

  8. Si acum ce sa facem numai facem copii numai renovam casa ca asa vrea mușchii la unii trebuie sa existe intelegere ca nu faci aceleasi lucruri in fiecare luna

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*