Reciclarea în Danemarca direct la supermarketuri și pe străzi

Am fost zilele acestea la IKEA pentru a cumpăra câteva coșuri pentru reciclare selectivă. Am zis că totuși aruncăm cam degeaba la gunoi o grămadă de PET-uri sau doze, care ar putea fi salvate. Deja oricum începusem să strâng PET-urile de ceva vreme și să le arunc separat.

Din păcate la noi pe stradă nu se colectează selectiv, dar sunt niște containere prin cartier la care în drum spre serviciu aș putea lăsa reciclabilele. Sau mai este automatul de la Kaufland, dar acolo marele dezavantaj este că se face colectarea prin sticle necompactate, iar bidoanele de apă de 5 Litri nu sunt primite.

Mă întristează situația reciclărilor în România și cum aruncăm la gunoi orice aiurea. Înainte îmi spuneam că oricum vin niște oameni care „verifică” gunoiul și scot PET-urile, dar cine știe care e povestea mai departe. În mod normal la fiecare bloc ar trebui să existe colectare selectivă, cu coșuri de colectare speciale pentru tipurile de deșeuri. Dar mă simțeam vinovat, că îmi setasem un automatism în anul petrecut în afara țării și părea atât de normal.

Să vă spun cum era cu reciclatul în Danemarca.

Practic la cumpărarea oricărui PET sau doze de orice în prețul produsului era inclus pant-ul. Pant-ul era o garanție de returnare a ambalajului. Era funny să consumi bere și apoi să păstrezi dozele.
Era acceptat de către orice supermarket sau magazin de proximitate (cum am avea noi Mega Image sau Profi) prin automate. Costul garanției returnabile era cam de 1 leu pe orice doză/sticlă șamd. Ce câștigau supermarketurile este că garanția se returna în mare parte prin cumpărături, deși exista și varianta de a încasa cash.
Berea era deseori la doze de 0.33, practic dacă luai un pack de 12 sau 24 bucăți, din costul reciclării te duceai înapoi la supermarket și mai cumpărai după ce consumai un 4 sau 6-pack.

La sală, plăteam extra un abonament „all in” ce costa 100 coroane (aprox 60 lei)/lună și în fiecare zi aveam inclusă o băutură la alegere. De regulă luam o apă energizantă sau tonică de la automat. Ei bine, pant-ul pentru flaconul în care era apa era de 1.5 coroane. Dacă mergeam în fiecare zi la sală (era peste drum), practic abonamentul acela de „all in” se susținea 45% din costul reciclării flaconului.

Sigur, erau și produse fără acest „pant”. Însă reciclarea se făcea practic la fiecare adresă în containere separate. Fiecare adresă/curte avea câteva containere de deșeuri umede și cel puțin câte un container pentru metale, carton, plastic. Când mergeai la coșul de gunoi cu niște cartoane era atât de simplu să le pui în containerul lor.

Cum m-am obișnuit cu reciclarea chiar exagerată? În prima lună în Danemarca am locuit într-o casă temporar cu un ucrainean și un italian. Un alt italian ce îmi era coleg mi-a oferit camera lui cât era în concediul de o lună.
Italianul era sicilian, exact cum l-ați vedea în filme, dar studia teologia (incl. ortodoxia). Omul era maniac cu reciclarea, era regulă impusă de el în clasă că orice reciclabil se spală înainte de a se pune în containerul specific (erau niște coșuri de la IKEA în casă, foarte practice, dar eu am ales cele de mai jos, din lipsă de spațiu). L-am poreclit primar pe tip, omul ar câștiga orice alegeri în România 🙂

Mai e mult până departe.

 

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

1 comentariu

  1. Reciclez de 3-4 ani de zile, sau de cand s-a deschis Sigurec la mine in oras, nu mai stiu exact. La inceput duceam la reciclat absolut orice, de la cea mai mica hartie si pana la ambalaje, pungi, sticle, borcane, etc. Stau la curte si aveam loc sa le sortez frumos in saci. Cand aveam drum la Carrefour le puneam in portbagaj si le lasam acolo.

    Asta pana cand mi-a zis intr-o zis baiatul de acolo ca nu mai primesc ambalaje din plastic si nici pungi. Oricum aveam o banuiala ca ajungeau la gunoi, in fine, poate nu este asa. A ramas sa duc doar PET-uri, sticla, ulei si hartie.

    De curand au pus un afis mare ca nu mai primesc sticla si nici ulei. Super! Acum duc la reciclat doar hartie si pet-uri. Am 3 saci mari plini cu borcane si sticle, nu ma indur sa le arunci la gunoi, dar daca nu locuiam la curte unde crezi ca ajungeau? Sper doar ca pe viitor sa primeasca din nou, intre timp cred ca o sa se stranga vreo 10 saci numai de sticla.

    In Romania reciclarea este o afacere iar daca nu este profitabila pur si simplu dispare, nu intereseaza pe nimeni de mediu, de viitor, de planeta! Fiecare vrea sa faca bani. Cam asta e reciclarea in Romania. Chiar vrei sa reciclezi nu ai cum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*