Modelele de atribuire devin foarte înșelătoare în lumea cross device

Acum vreo 4-5 ani cel mai trendy subiect alături de viitoarea creștere a traficului de pe dispozitive mobile era vizualizarea mai multor modele de atribuire. Într-o lume în care traficul de pe dispozitive mobile era în cel mai bun caz la un 15%, datele relevante proveneau din desktop și te puteai juca foarte frumos cu ele.

Ce s-a schimbat major în toți acești ani este intrarea în ecuație a telefonului mobil, care practic ia navigarea și o rupe în două; mai ales când 60+% din trafic total e mobile iar în facebook sare de 80%.

Singurul mod în care ca advertiser poți lega acțiunile utilizatorului sunt prin conturile de utilizator, dar de cele mai multe lipsește atât expertiza cât și tool-ul care să adune navigarea utilizatorului într-un singur loc.
Sau lipsește de multe ori contul de utilizator.

Google ar fi lansat ceva raport Cross Device în Analytics săptămânile ce au trecut, dar funcționalitatea nu am văzut-o în toate conturile și pare destul de limitată opțiunea.

În fine, atribuirea pe Last Click este una super barbară și cred că ar trebui interzisă în zonele decizionale, mai ales când judeci non Google sau retargeting. Apropo de remarketing, încă din 2016 spuneam că ar putea să fie oarecum supraevaluat, acesta nefiind mai mult de un canal de optimizare trafic existent, dar care la vremea aia era comparat cu canalele de trafic nou. Mă bucur că s-au mai așezat lucrurile.

Dar ce faci cu celelalte modele de atribuire? Time decay, linear…poate doar Last non-direct să spună o poveste când nu ai campanie TV, dar și aici este foarte probabil ca un vizitator care a auzit de tine din social_paid să se reîntoarcă în google_cpc sau organic_branded.

În cele din urmă, Analytics are o opțiune foarte bună de a prezenta comparații între varii modele de atribuire, funcție de ce poveste vrei să prezinți.

Așadar, cred că în marketingul digital din 2019 modelele de atribuire sunt doar convenții și niciuna dintre modelele actuale de atribuire nu spune povestea completă fără a lua în calcul și componenta de cross device.

Aș spune că marketingul digital e mai mult pe feeling decât pe date în zona aceasta, dar desigur că se pot face corelații. Însă de fiecare dată când faci corelații sunt doar observații, nu adevăruri absolute.

Așa că mai ușor cu last click-ul pe scările ecommerce-ului 😉

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*