Legătura dintre trafic și anul școlar

E șocant cât a dat peste cap reînceperea școlii traficul. Și mai stai să te gândești că mai e să înceapă și universitățile ca treaba să fie treabă, plus lăsarea frigului șamd.

În jurul casei sunt mai multe școli, una mai cu fițe însă. În fiecare dimineață, ca să ies din cartier și să merg la serviciu, trebuie să trec pe lângă școala aceea. Traficul e un haos. Hoarde de părinți în SUV-uri care depășesc pe contrasens coloana de se formează, parchează pe unde apucă și cu mulți care aruncă cu dispreț la cei care așteaptă în coloană. Pot doar să bănuiesc că e ședință cu părinții dacă stau mașinile parcate pe trotuarele din jurul școlii. Și e amuzant, că la școala de cartier nu este atât de vizibilă venirea părinților, dar la școala aceasta sunt peste tot. Probabil asta face diferența dintre o școală de cartier și una de fițe.

Zi de zi se repetă aceeași situație, de aceea evit să plec prea de dimineață, aștept calmarea traficului din zonă. Este cam singurul loc unde stau în ambuteiaj. Se găsesc destui care să depășeasca coloana și în vârf să o dea pe semnal dreapta și aia e. Sau să forțeze intrarea.

Dacă s-ar face un studiu real, cred că s-ar ajunge la concluzia că unul dintre principalele motive pentru care traficul din București este cum este e datorită anului școlar. Și nu faptului în sine că merg copiii la școală, ci datorită faptului că sunt oameni care își aduc copiii prin tot orașul pentru a-i da la o școală anume. Că e mai bună, că e la modă, că alte motive.

Din Crângași în Dorobanți și apoi la muncă în Militari. Și alte n variante, după care stai să înjuri că e traficul cum e.

De fiecare dată când te miri că e traficul mai lejer afli că e ba Săptămâna altfel, ba o vacanță pentru clasele primare/gimnaziale.

Ce nu înțeleg eu este de ce nu se mută părinții cu copiii în acel cartier unde vor să îi dea la școală. Ah, vrei să-l dai pe copil la școală în Dorobanți – de ce nu te muți acolo? În chirie.
Pierzi două ore din viața ta, pierzi două ore din viața copilului, chiar or fi diferențe atât de mari între școlile de cartier și școala aceea?

Și desigur că aduci cu pierderea asta de timp și nervozitate. De aceea șicanele din trafic, de aceea nerespectarea de reguli, treceri pe roșu, neacordări de prioritate – pentru că te grăbești.

Iar, dacă tot nu se poate, poate municipalitatea ar trebui să introducă niște autobuze școlare. Am văzut ideea deja implementată în Cluj, este genial și sunt foarte curios de succesul proiectului. Acum sigur că Bucureștiul este cam de 5 ori mai mare decât Clujul și logistica ar fi mai grea, dar măcar să existe o tentativă. Sau chiar școlile pe modelul american să introducă autobuze școlare.

 

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*