De ce vor fi două echipe „Olimpia Satu Mare” în Liga a 3-a

Dacă e să nu înțeleg o treabă, este de ce această goană după denumiri mai ales atunci când nu ar trebui să fie o miză atât de mare.
Dar uite că orgoliile deseori sunt mai puternice decât logica și de aceea avem FCSB și Steaua, CS U Craiova și FC Universitatea Craiova sau ce alte exemple am mai avut prin fotbalul românesc pe la Timișoara.

Prostia asta, că nu pot să îi zic altfel, apare acum și la Satu Mare. Unde nu e vreo miză după vreun brand puternic, că nu te îmbogățești vânzând materiale cu denumirea „Olimpia”, ci e prea mult orgoliu.

Și apoi te miri de mediocritatea generală a fotbalului românesc? Asta dacă nu suntem deja în submediocritate, ca să fiu elegant în exprimare..

Hai să vedem puțină istorie recentă pe tema asta din Satu Mare.

Prin 2018, echipa pe atunci finanțată de autoritățile fotbal și numită „Olimpia” falimenta din nou (mai falimentase prin 2010), după un tur în care echipa își punea speranțe chiar și în promovarea în Liga 1. Dar falimentul a fost nu oricum, ci rușinos, cu o grămadă de depunctări pe parcursul returului și retragerea din campionat.

Olimpia suporterilor

Suporterii au rămas dezgustați de această situație, iar în vara lui 2018 au înființat Olimpia MCMXXI, o echipă a suporterilor, care avea să activeze în Liga a V-a. Echipă finanțată exclusiv din sponsorizări ale firmelor și prin declarația 230 (redirecționarea acelui procent din impozit). Fără obiective mari, cumva pentru a ține torța aprinsă cum s-ar spune.
Cum necum, în toți anii ăștia, deși sunt sigur că nu a fost ușor, nu s-au auzit de probleme financiare.
Stadionul e întreținut și reparat de voluntari, gazonul pregătit tot de ei, cum ar veni o comunitate închegată care face treaba.
Echipa suporterilor a câștigat în 2019 campionatul din Liga a V-a și a avut un parcurs ulterior bun în Liga a IV-a, fără pretenții de promovare în Liga a III-a sub motivul că „nu era momentul” și că nu erau pregătiți.
Promovare care însă a fost reușită anul acesta, după un parcurs excelent și o defilare în meciul de baraj (13-3 – scor general cu campioana județului Sălaj).
Video meci turvideo retur
Sunt câțiva jucători de altfel mult peste nivelul Ligii a IV-a la Olimpia MCMXXI Satu Mare, chiar cred că vor face figură frumoasă în Liga a III-a dacă se păstrează unitatea lotului.

Autoritățile locale ce au făcut? Păi la un moment dat, nu au mai permis echipei înființate de suporteri, Olimpia MCMXXI să joace pe stadionul Olimpia, invocând tot felul de pretexte. Suporterii s-au lăsat și au zis că merg pe un alt stadion din oraș. Dar nu a fost asta lovitura cea mai dureroasă.

Secția de fotbal de la CSM

Primăria a înființat cam în aceeași perioadă cu înființarea echipei Olimpia MCMXXI o echipă de fotbal denumită CSM Satu Mare, care a intrat direct în Liga a IV-a și de vreo 3 sezoane activează sub numele de CSM Satu Mare în liga a III-a. În principiu însă cu micile împunsături oamenii și-au văzut de treabă, iar dacă au fost și alte jocuri, ele s-au jucat în culise.

Cândva prin toamna anului trecut, echipa primăriei, care joacă bineînțeles pe stadionul Olimpia, cu tribunele mai mult goale, adaugă în denumirea lor și termenul „Olimpia”. Argumentul pentru care a făcut asta? Nu există. Ceva pentru a continua tradiția și nu am înțeles exact.

Altă chestie interesantă: sigla CSM-ului, adică a echipei primăriei, era în culorile Roșu și Alb. Echipa de fotbal a jucat în galben-albastru și acum și-au actualizat și sigla în galben-albastru. De ce nu au făcut din prima sigla CSM-ului în galben-albastru, dacă tot e goana asta după „tradiție”. Sau de ce nu ai înființat secția de fotbal direct cu denumirea de „Olimpia”?
Apropo, sigla pe site-ul oficial al echipei primăriei e în roșu-alb.

Veți zice păi bun, de ce riscă primăria să piardă capital de imagine la alegeri? Păi pentru că primarul nu cred că a fost ales pe criterii de performanță, cât mai degrabă pe criterii etnice. Cam așa se întâmplă când ai candidat de la UDMR într-o localitate cu peste 30% cetățeni de etnie maghiară.

Măi, și ar fi de înțeles dacă ar fi cine știe ce performanțe sportive la Satu Mare. Dar nu e. E doar multă pasiune din partea unor băieți care au renăscut Olimpia prin echipa suporterilor și mult orgoliu din partea autorităților locale.

Da, autoritățile locale au obligația de a sprijini sportul, dar cine explică mizeria aceasta cu numele? De ce nu se asociază pentru fotbal cu echipa suporterilor?

Știți ce va fi amuzant? Dacă Olimpia suporterilor va fi peste CSM în Liga a 3-a. Și atunci stai și explică cum o echipă micuță, sprijinită de suporteri, este peste echipa primăriei, finanțată cu aproape 7 milioane de lei, buget cam de liga a II-a… problema e că umblă o vorbă prin Sătmar că cele două Olimpii nu vor fi în aceeași serie de liga a 3-a.

Eu nu înțeleg cum poate FRF să permită așa ceva.

PS: Am contribuit de fiecare dată când am putut pentru echipa suporterilor. Și, în prin 2017, când Olimpia de atunci mai venea pe la București, mergeam la meciurile din zonă.

Foto de aici

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*