Posibile zboruri low cost de la Satu Mare

Satu Mare este unul dintre cele mai mici oraşe din România care are aeroport, ba chiar internaţional. Aeroportul în trecut a servit şi ca punct de oprire pentru aeronavele TAROM care efectuau zboruri transcontinentale spre New York şi Chicago, aşadar ne putem mândri că eram unul dintre oraşele din Europa conectate direct la Statele Unite prin zboruri non-stop. 🙂

În ultima vreme însă Satu Mare a rămas cu un singur zbor, spre Bucureşti, şi acela operat de către TAROM cu micuţul avion ATR, de câteva ori pe săptămână, la costuri ridicate şi orar destul de nepotrivit mie.
Pentru o scurtă perioadă de timp și Blue Air a operat zboruri de pe aeroportul Satu Mare, practic o oprire pentru unele curse de la Bacău, lansate însă aparent ca ordin politic, nu neapărat ca o cerere reală.

Zilele acestea, Consiliul Judeţean Satu Mare a redus semnficativ taxele de aeroport, atât pentru pasageri cât şi pentru aterizare-decolare. Prin oraş se spune că taxele au fost reduse la solicitarea Wizz Air, acum mă întreb dacă va intra sau nu compania aeriană, dar cert e că drumul a fost pavat în calea companiei aeriene şi mă aştept la nişte zboruri spre Spania, Franţa şi Italia adăugate măcar săptămânal, la câţi sătmăreni fiind plecaţi la muncă în străinătate, rutele ar putea avea succes.
Personal aştept şi un zbor spre Bucureşti al unei companii low-cost, însă acestea cum operează cu avioane mult mai mari decât ATR-ul TAROM ca număr de pasageri, îmi e relativ greu să cred că va exista cerere semnificativă pentru zboruri spre Capitală. Cine ştie însă, aşa cum lumea alege să meargă 16 ore cu trenul spre Bucureşti, ar putea alege avionul şi să fie pe drum doar o oră.

Pe de altă parte, o dată cu scăderea taxelor, un alt efect trebuie să fie reducerea preţurilor pentru zborurile TAROM, măcar un pic. Am făcut acum o simulare pentru următoarele două săptămâni iar pentru un zbor dus-întors preţurile pleacă de la cel puţin 131 EUR pentru o călătorie.

Screen Shot 2016-08-29 at 8.55.34 PM

PS: Am selectat date care mă interesează, plecare vineri după amiază și întoarcere luni după amiază pentru a lua cât mai puține zile de concediu. Ar fi ideal dacă ar exista un zbor dimineața devreme spre București, pentru a nu fi nevoit să iau și ziua de luni concediu.

Altfel, dacă chiar vine Wizz sau vreun low-cost la Satu Mare, o să fie funny, dacă pentru o călătorie Bucureşti – Satu Mare, cu escală la Roma va fi mai rapid decât cu CFR (ca durată efectivă de zbor sigur va fi mai rapid, depinde de durata escalei) sau mai ieftin tot aşa decât cu TAROM. 🙂
Interesant e că pe site-ul Aeroportului Satu Mare, în secțiunea istoric, se precizează de negocierea unei curse spre Munchen. Să vedem dacă aceasta va fi prima destinație internațională după mult timp care va fi operată.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*