Work from home și productivitatea muncii în 2023

În contextul work from home și productivitatea muncii eu am o părere despre work from home: cine mimează munca de la birou, o mimează și de acasă.

Atâta tot că la birou poate e mai puțin evident, că dacă stai la calculator nu se pune întotdeauna că muncești. Și mai e treaba aia, eu i-o spun „PR”: mai vorbești cu cineva, mai o glumiță și altfel sunt făcute evaluările 🙂

La fel și dacă stai peste program, statul peste program nu întotdeauna înseamnă că stai pentru muncă. Unii mai stau să se relaxeze traficul, alții că nu vor acasă din varii motive.

Însă asta generează discuții legate de politica work from home și se formează tabere ambele la fel de vocale. Și nu e despre performanța muncii decât foarte rar…

Am adunat mai jos câteva notițe pe subiectul acesta.

Politica de work from home și birou hibrid împacă capra și varza

Cred că există un echilibru în toate, iar taberele se pot împăca cu o politică hibrid, cu un echilibru undeva în zona 2-3 zile pe săptămână de acasă sau de la birou.

Trebuie să acceptăm că lumea s-a schimbat după pandemie.

Profesional deși lumea aștepta Apocalipsa în perioada pandemiei, s-a demonstrat că se poate munci foarte bine și de acasă. Iar unii cu adevărat dau un randament mai bun de acasă. Și sunt specializări unde poți foarte bine să nu dai cu săptămânile la birou (ex: digital marketing, programare șamd).

Sunt situații independente când la birou e mai bine

Mai sunt cazurile când acasă sunt lucrări de construcții, renovări, diverse și atunci biroul e alegerea firească. Acum 12-13 ani nu aveam nici eu condiții adecvate pentru a munci de acasă.

Apoi e complicat și dacă ai un coleg de apartament care e toată ziua în telefoane și spațiile nu sunt delimitate.

În pandemie alternam de exemplu cu Ralu cine muncea din birou și cine din bucătărie.

Acum, cu puțină flexibilitate, încercăm să ne punem zilele de WFH astfel încât să nu ne suprapunem.

Dar trebuie să fie o alegere a fiecăruia.

Dar sunt și momente când nu…

Vinerea trecută, de exemplu, eu am fost la birou. Am avut două call-uri, în primul cu externi și al doilea un mic mix de interni cu externi. Absolut toată lumea, în afară de mine, era acasă. Un call s-a lungit spre 3 ore, dar cert e că am stat mai bine de 4 ore în call-uri. Sălile de ședință la birou au fost toate rezervate, deci a trebuit să stau de la birou.
Și atunci efectiv mă întrebam…pentru ce am venit la birou?

Pentru munca neîntreruptă concentrată…varianta e de acasă

Pentru mine e destul de simplu: dacă vreau să muncesc cumva neîntrerupt câteva ore și să mă concentrez pe niște lucruri, prefer să muncesc de acasă.

Îmi aduc aminte în agenție, când aveam nevoie să mă concentrez la ceva, îmi rezervam o sală mică de ședințe și mă închideam acolo să îmi termin neîntrerupt treaba. Sau la momondo, cum aveam efectiv sălile „silent rooms”.

Plus că referitor la productivitate, e foarte relativă treaba în evaluarea productivității în multe industrii. Unele lucruri pur și simplu nu sunt măsurabile. Sau unele soluții îți pot veni în 10 minute pe baza experienței, altele au nevoie de un research de câteva zile…

Angajații vor work from home acolo unde se poate

Sunt foarte rare cazurile când un angajat nu își dorește posibilitatea de a munci hibrid.

Motivele pentru care cineva și-ar dori să meargă zi de zi la birou, când ar putea foarte bine să își facă treaba uneori și de acasă în foarte rare cazuri au legătură cu munca.

Nimeni nu își dorește în mod normal 2 ore zilnic în trafic

Eu sunt un caz fericit, fac 15 minute până la birou, dar cine face o oră sau mai mult până la birou, e greu de înțeles de ce și-ar dori să piardă cel puțin 2 ore pe zi în trafic.

Sunt unele joburi perfecte pentru work from home

Și atunci sunt anumite joburi unde munca de acasă nu are impact în productivitate, dacă ești de acasă sau de la birou. Să luăm exemplul cuiva care lucrează în digital marketing: performance marketing, email marketing, SEO…

Ridic o sprânceană și acum cum la o firmă din domeniul digital marketingului angajații s-au supărat că trebuie să vină o zi pe săptămână la birou.

Companiile care vor WFH și cele care se opun

Părerea mea e că se vor forma tabere. Vor fi (și sunt deja) firme care îmbrățișează cultura aceasta a WFH-ului și funcționează perfect pentru că stabilesc obiective și au încredere unul în altul.

Și sunt probabil firme unde obiectivele se schimbă des, e multă volatilitate și asta implică o prezență fizică acolo.

Și cred că defapt asta e diferența între companiile care sunt total anti work from home și cele care sunt deschise pentru wfh: stabilirea unor obiective, atât la nivel mare, dar și translatarea acestora spre departamente, echipe și în cele din urmă la nivel de angajat.

Unde nu ai obiective definite sau responsabilități trasate departamental și individual nu are cum să funcționeze work from home.
În cele din urmă întrebarea la finalul zilei se mută de la „ce ai muncit astăzi” la „am fost la birou astăzi” într-o cultură doar de la birou.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*