Vremea biletelor de avion ieftine a trecut cel puțin pentru o perioadă

Lion Air Kuala Lumpur 2 Airport
Lion Air and Jetstar at Kuala Lumpur 2 Airport

Am tot așteptat toamna aceasta o ofertă ceva mai bună la biletele de avion, însă ce a părut doar o impresie de prin primăvară este că biletele de avion s-au scumpit semnificativ iar ofertele chiar dacă există, au prețuri cu care în alți ani un operator aerian nu ar fi ieșit în piață cu eticheta de promoție.

De exemplu, se găseau des prețuri din România spre Asia de Sud Est la 500 EUR. Am dat 450 EUR acum niște ani pe București – Kuala Lumpur, 395 pe București – San Francisco, prețuri comparabile cu acestea nu mai văzut cu plecare din București de cel puțin un, an jumătate.

Și nu doar că în alți ani găseai oferte bune, erau și în sezon. Sigur, nu de Crăciun sau Revelion, că aceea e o perioadă de non-oferte și de dat tunuri pentru companiile aeriene.

Acum însă nimic. În afară de recenta promoție TAROM nu a mișcat nimic semnificativ.

Au mai fost niște oferte spre America de Nord, dar destinații care nu sunt neapărat pe radarul meu (Miami). Mai sunt în zona 500 EUR niște orașe din China, dar nu este pol turistic și probabil numărul biletelor este foarte limitat.

Pe segmentul low-cost, Wizz Air și Ryanair au sucit în ultimul an politicile pentru bagaje de mână într-o disperare. Practic, chiar dacă biletul este ieftin, ambele companii au limitat foarte mult accesul bagajelor de mână în avion, lucru rezervat în general extra-plătitorilor nu de bagaj, ci de prioritate. Iar opțiunea de prioritate începe să o aibe cam jumătate de avion.
La fel, s-a început plata serioasă pentru alegerea locului în avion. Ce în trecut era un lucru normal ca pasagerii de pe o rezervare să stea împreună dacă își fac check-inul din timp chiar dacă nu plătesc astăzi este excepția. Se mai adaugă câțiva euro.
Inclusiv Blue Air, cam cea mai fair și cuminte companie aeriană low-cost a introdus clase de bilete de avion și taxează alegerea locurilor în prima jumătate a avionului.

În rest, biletele de avion intra-europene rămân ieftine din România datorită companiilor low-cost. Din păcate noi nu avem vreun Norwegian care să ofere lung-curier din România.

Pe interne, chiar dacă Wizz Air a tăiat București – Cluj sau Ryanair a mai redus din avântul pe București – Timișoara, Blue Air în tandem cu TAROM oferă prețuri excelente pentru zboruri interne și au mai apărut și zboruri de tip Cluj – Iași sau Satu Mare – Constanța.

Altfel, o variantă rămâne pentru cei din vest plecarea din Budapesta. Mai multe companii aeriene aduc un preț mai mic. Tradițional din ce am observat era mai ieftină plecarea din Budapesta decât din București.

Așadar, dacă sunteți în așteptarea unei oferte care să vă salveze vreo 2-300 EUR în costul călătoriei, s-ar putea ca oferta aceea să nu vină prea repede. Oricum, în realitate costul biletelui de avion nu are de a face mare lucru cu costul total al călătoriei, de exemplu dacă vă atrage vreun preț spre Tel Aviv, mai gândiți-vă de două ori.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*