Vizită în Malmo – O surpriză atât de plăcută încât m-am întors pentru a doua oară

Săptămânile trecute am făcut două vizite în Malmo, una într-o zi de duminică, alta sâmbăta. Foarte pe scurt – mi-a plăcut mult și a fost o surpriză foarte plăcută. Mai glumesc și spun că centrul orașului suedez îmi place chiar mai mult decât centrul capitalei daneze.

Din Copenhaga, cu trenul, faci cam o oră până la stația centrală din Malmo.

Prețul pentru un bilet de tren este cam de 100 coroane (aproximativ 65 lei, o singură direcție) iar trenurile pe la mijlocul zilei circulă cam o dată la jumătate de oră. Este și o super experiență să treci peste podul Øresund, o construcție care a apărut în o mulțime de documentare, fiind un pod construit practic peste mare (are o lungime de 14 km) și pentru care s-a construit chiar și o insulă artificială. Mai mult decât atât, dată fiind apropierea Aeroportului Copenhaga – trecerea prin strâmtoare a trebuit dusă chiar printr-un tunel sub mare. Mega experiență.

Atât gările din Copenhaga cât și din Malmo sunt speciale prin arhitectură – dar și funcționalitate.

Pe lângă tren mai circulă și varii autobuze, ar fi foarte cunoscute cele FlixBus, dar nu m-au convins nici prin preț (au o politică de prețuri ciudată, cam ca la companiile aeriene) și nici prin orar/etc.

Pentru cei de acasă, desigur că există și varianta avionului, din mai multe orașe din România (București, Cluj sau Iași) – iar aeroportul din Malmo poate fi folisit și de cei care au destinația finală Copenhaga sau împrejurimile (Gotenburg, Lund șamd).

Acum nu știu dacă doar pentru Malmo ar merita un city-break, dar zona este înțesată de locuri spectaculoase. Doar clima să permită, pentru că sezonul de vârf este pe timp de vară, și chiar și atunci vă recomand o geacă de primăvară, chiar dacă în poze puteți să vedeți localnici în pantaloni scurți.

La prima vizită în Malmo am fost singur și am nimerit în prima sau a doua zi din Malmo Festival. Un târg în tot centrul orașului, plin de lume, vreme superbă.
A doua vizită am făcut-o fix în ziua următoare terminării festivalului – așadar am văzut și fața orașului după o mare petrecere. Și cum a fost după petrecere, se simțeau urmele unui festival de o săptămână.

În orice caz, oraș frumos, atât cu o mulțime de oameni, cât și în straiele obișnuite.

Malmo

O altă surpriză a fost și superba bibliotecă pe care am văzut-o. Acces liber, nu te întreabă nimeni nimic și te poți pune la citit sau studiat. Am găsit și un raft cu cărți în limba română.

Castelul nu m-a atras foarte tare, chiar dacă e muzeul înăuntru. Mai spectaculoase au fost toate parcurile din preajma complexului de parcuri Kungsparken.

MMO

Malmo Park

De mâncat, în ambele dăți am mâncat la un restaurant vietnamez. În fapt, restaurantele sunt una lângă alta, e amuzant când găsești restaurante cu același specific una lângă alta, frizerii una lângă alta sau supermarketuri care deschid vis-a-vis de celălalt supermarket.
Dacă e de mâncare, v-aș recomanda Mrs. Saigon Restaurant iar pentru o cafea vietnameză restaurantul de lângă, care e mai fast-food așa.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*