Viteza

Tu cat timp ai stat saptamana asta in fata calculatorului si a telefonului? Cate refreshuri ai dat? Dar scroll down? Stiai ca acum 12 ani putine mouse-uri low-end aveau buton de scroll? Butonasul acela nu prea avea rost, tin minte si la internet cafe-uri apasam in browser pe sageata din dreapta browser-ului pentru a da mai jos o pagina. Pot sa fac pariu ca multi nu au apasat in viata lor pe butonul de page down incorporat in browser. Mai tineti minte si ce butoane mari aveai in Netscape sau Internet Explorer pentru BACK sau FORWARD?

Internet_Explorer_5_on_Windows_98

Cand am descoperit ca pot seta rezolutia la 1024 pixeli, in calculatorul de acasa, primit dupa multi ani de internet cafe-uri, am ramas mirat. Jocurile, desigur, majoritatea erau in rezolutie 800×600, iar daca cumva aveai o placa grafica ceva mai slaba, setai 468 pixeli.
Prietenii, pe vremea aceea, aveau PC-uri perfect functionale cu 16 MB RAM si 500 MB HDD.

Intrebarea nu este insa asta, daca mai tii minte. Probabil ca da. Intrebarea este cat timp ai stat saptamana asta in fata calculatorului si cate refresh-uri ai dat, inclusiv pe telefon?

Suntem prima generatie de sclavi ai tehnologiei. Daca ti-ai uita telefonul acasa in drum spre munca, fara a fi nevoit sa lucrezi de pe el, te-ai intoarce dupa el? Acum, dincolo de telefon, apar smartwatch-urile, care iti trimit si ele notificari. Daca vrei sa te concentrezi asupra unei munci, cate dispozitive trebuie sa pui pe silent si din cate aplicatii trebuie sa iesi? Chiar, cate ferestre ai acum deschise in browser? Email, facebook, poate youtube si cine mai stie ce joc online.

Cate emailuri primesti pe emailul personal care nu sunt notificari?

Si e doar inceputul.

Desigur, tehnologia aduce viteza in evolutie, datele tranferate rapid prin internet aduc un plus fantastic modului in care traim. Internetul a devenit o resursa primara in lumea aceasta, intocmai ca electricitatea. Tot ce inseamna comunicare s-a mutat aici intr-un fel sau altul, iar faptul ca aceasta comunicare este accesibila pentru toata lumea aduce o serie de transformari remarcabile in evolutia noastra ca specie.

Multi spun ca inceputul secolului XX a fost marcat de anii de glorie si de avans tehnologic pe care i-am obtinut si astazi avem prea putina inovatie. Inovatie exista, dar totul se muta intr-o zona in care important este sa accelerezi circulatia informatiei si sa procesezi informatia intr-un timp cat mai scurt. Observati ca focusul astazi este spre viteza; inclusiv la nivelul creierului uman suntem bombardati cu o multime de informatii pe care trebuie sa le procesam (cat) mai repede.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*