Vin alegerile locale

A trecut ceva timp de când nu am mai reușit să scriu pe aici, de mi-am pierdut și antrenamentul de scris cât mai aproape de zilnic. Nici o problemă, am mai trecut prin asta, story of my blog.

O chestie interesantă pe aici. De ceva timp, am aflat că am drept de vot în Danemarca. De exemplu, peste o săptămână vor avea loc alegeri locale. Tot orașul este împânzit cu panouri cu varii candidați. Sigur, nu se lipesc afișe pe clădiri, dar fiecare copac are legat de el cel puțin un candidat.

Bun, legat de dreptul de vot, partea interesantă este că e suficient să ai rezidență, nu contează din ce țară ești. Ai drept de vot, desigur, și în România cu viza de flotant.
O altă chestiune este că poți candida la orice alegeri locale, din ziua 1 de când ai adresa în Danemarca. Cum ar veni, te stabilești aici și după câteva zile candidezi pentru primărie.

O altă chestie cu privire la acest sistem este că după 3 ani de locuit pe aici, ai drept de vot pe viață. Îți primești acasă(oriunde în lume ești) buletinul de vot și poți vota prin poștă.
Se estimează că pentru alegerile din Copenhaga cam 15% din voturi vin de la străini – imigranți sau oameni care au părăsit țara.

Mi-a plăcut cum explica un localnic importanța alegerilor: Schimbări? Ele nu vor fi mari. Însă este un drept.

mesah grup votare

Dacă voi vota? La ce taxe plătesc – consider că trebuie să-mi spun cuvântul despre cum trebuie organizat orașul.

Taxele sunt cam la fel ca în România în valoare procentuală, doar că toate sunt în sarcina angajatului, de aceea par atât de uriașe.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!2 Comments on Vin alegerile locale

  1. Nu stiu cum e in Danemarca, dar la mine in Nemtia au drept de vot DOAR la alegerile locale si referendumuri locale rezidentii din UE. Adica eu am avut drept de vot la primarie si la parlamentul regiunii dar nu la alegerile federale (pentru Buntestag si cancelar).

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*