Te vei îndrăgosti de Lisabona încă din momentul în care avionul va începe coborârea pentru aterizare. Vei trece deasupra Oceanului într-o întoarcere strânsă, vei trece peste Podul Vasco da Gama și vei vedea de la înălțime Parcul Eduard VII, Cetatea Sao Jorge, Elevadorul și modernul cartier Oriente. Eu am avut ocazia să trec cu avionul chiar deasupra hotelului în care am stat la finalul vizitei mele în capitala Portugaliei.
Cum ajung în Lisabona?
Chiar dacă Lisabona este capitala europeană situată la cea mai mare distanță de România, merită fiecare kilometru parcurs în drum spre oraș. Spre Lisabona zboară din București TAP Portugal și Blue Air Web – recomand cu tărie TAP; prețul zborului pe mine m-a costat aproximativ 260 EUR dus-întors, rezervare făcută acum 3 luni, cu tot cu bagaj de cală și de mână. Nu știu dacă merg și autocare, dar în mod cert pentru o vacanță nu recomand un traseu de 3700 km cu autocarul.
Update: Din București spre Lisabona zboară doar Blue Air și Wizz Air.
Am stat în zona Lisabonei 7 zile și chiar dacă a fost un city-break destul de lung, timpul chiar și așa nu mi-a permis să văd tot ce se putea vedea. Lusitanii au un muzeu pentru fiecare simbol al orașului: Muzeul Trăsurilor, Muzeul Modei, Casa-muzeu Fernando Pessoa, Muzeul Fado și casa memorială a Amáliei Rodrigues (figura cea mai reprezentativă pentru muzica fado) ș.a.m.d. Neapărat trebuie să ajungi la Oceanariu, Praça do Comércio, Belem, Cascais și Castelul Pena și Castelul Maurilor din Sintra. Recomandat este să planifici traseul dinainte de a ajunge în Lisabona.
Îmi vine foarte ușor să spun că mi-a plăcut Lisabona cel mai mult dintre toate capitalele vizitate până acum, poate chiar mai mult decât vizita la Roma. Este orașul pe care îl descoperi plimbându-te, îți este atât de familiar, dar totuși nu știi nimic despre el.
Cum mă plimb prin Lisabona și prin împrejurimi?
Sistemul de transport în comun al orașului este extrem de bine pus la punct, poți ajunge în orice punct fie cu metroul sau autobuzele, fie cu liniile de tren suburbane care te duc la Sintra, Cascais, Estoril sau alte zone turistice din preajma Lisabonei.
O călătorie cu metroul costă 1.40 euro și vei fi surprins de cât de jos trec liniile de metrou. Există un sistem de carduri reîncărcabile cu care poți să călătorești atât cu metroul, autobuzul, cât și cu vaporașe și trenurile suburbane. Cardul se numește Viva Viagem și costă 0.5 euro. În oraș recomand să alternați plimbările cu metroul și autobuzul și să cumpărați acces 24h pentru metrou & autobuze la 6 euro; ieși mai bine d.p.d.v. financiar, obiectivele turistice fiind destul de îndepărtate unele de altele. În cazul în care nu aveți un card reîncărcabil, puteți să cumpărați bilet și de la soferul autobuzului; o călătorie astfel costă 1.80 euro.
Călătoria cu trenul până la Sintra, Estoril sau Cascais presupune reîncărcarea cardului Viva Viagem cu bilete de 4 zone (dus-întors costă 4,30 euro). La fiecare intrare pe peron și ieșire, atât la metrou cât și la gară, ești nevoit să validezi cartela (nu se deschide poarta dacă nu o validezi), chiar dacă pe tren mai pot fi câteodată și controlori.
Ce mi-a plăcut la metrou este faptul că fiecare dintre cele 4 linii de metrou se intersectează într-un punct cu toate celelalte linii existente. Stațiile de metrou sunt superbe, iar trenurile de metrou sunt într-o configurație care nu este pentru transportul de volum, Lisabona fiind un oraș destul de mic.
Mai jos aveți harta metroului, de notat faptul că din aeroport poți să iei direct metroul, iar stațiile sunt apropiate unele de altele.
Cazare
Inițial am cochetat cu ideea de a închiria un apartament.
M-am gândit de două ori și, din comoditate, am ales până la urmă două hoteluri: 3 zile la un hotel și 3 zile la un alt hotel.
Costul total a fost de 500 euro pentru cazare în vârf de sezon, iar în primele 3 zile am stat la Olissipo Oriente (poziționat lângă Parque das Nações, Oceanariu, mall Vasco da Gama și Gara Oriente – un cartier fabulos!), iar în ultimele 3 zile am stat la Corinthia Hotel Lisbon.
Indiscutabil mi-a plăcut mai mult la Olissipo, chiar dacă Corinthia este un hotel de 5 stele și a fost mai ieftin. Din păcate, Corinthia este mai degrabă un hotel de business decât un hotel pentru leisure&travel. Plus de asta, era vizibilă diferențierea făcută de către personalul hotelului în favoarea turiștilor de vârsta a treia sau a celor care stăteau la etaje superioare (Executive Premium).
Mi-a plăcut foarte mult la Olissipo că aveau în camere o carte cuprinzătoare cu informații turistice și nu numai despre oraș și împrejurimi iar cei de la recepție erau dispuși să te ajute cu cele mai bune trasee în oraș. Știu, nu este neapărat ceva ieșit din comun la un hotel bun, dar pe noi ne-a impresionat această disponibilitate a personalului.
În plus, micul dejun este servit într-o sală luminată, iar terasa este absolut superbă, atât ziua cât și noaptea.
EDIT 2017: După atâția ani de călătorit, la vreo 4 ani după ce revin pe acest articol și am mai vizitat vreo minimum 50 hoteluri, mi se pare că la Olissipo Oriente din Lisabona am avut parte de cel mai variat mic dejun.
Obiective Turistice în Lisabona
Oceanariul
În prima zi am vizitat Oceanariul. De afară nu pare foarte mare, în ciuda designului futurist, însă înăuntru este imens.
Ești plimbat printre culoare, învelit în acvarii cu rechini, baracude și alți pești răpitori caracteristici oceanului. Vei vedea pinguini (probabil atracția principală) și tot felul de animale care de care mai colorate sau fioroase.
Când am fost, era o expoziție cu țestoase, pe lângă expoziția permanentă. Prețul de intrare la ambele expoziții a fost 16 euro, 13 euro fiind intrarea la expoziția permanentă. Nu m-a fascinat expoziția țestoaselor.
Zona Oriente
Chiar dacă propriu-zis nu reprezintă o atracție principală, merită o vizită. E un contrast remarcabil între zona istorică a orașului și acest cartier nou construit, cu bun gust. Peste tot, și aici, vei regăsi piatra cubică caracteristică Lisabonei. Din Oriente poți să iei trenuri spre celelalte orașe ale Portugaliei; gara este absolut fabuloasă, fiind legată de linia de metrou și de mallul Vasco da Gama. Gara de aici este situată la etaj, trenurile opresc pe un pasaj suprateran. Vizitează zona atât seara, cât și pe timp de ziuă. Eu am stat în cartier în primele 3 zile, este deosebit de comod având mai multe obiective turistice aproape și fiind și la 3 stații de metroul de la aeroport.
Centrul Istoric – Castelul, Piețele Publice, Elevatorul Santa Justa
Extrem de bine conservată, zona veche a orașului mișună de turiști. Vei găsi mai multe zone de Info Turism (ask me Lisboa, în celelalte zone ask me Sintra ș.a.m.d.), restaurante cât cuprinde la prețuri decente. Pe nota de plată de la restaurant, ocazional vei găsi adăugat și „Diversos”, care va fi aproximativ 10% din consumație – ei spun că e servirea; eu cred că e bacșișul deja inclus. 🙂 O masă în doi de regulă costă până în 40 euro, cu tot cu băuturi și bacșiș.
Piața Comerțului, Piața Figueira și Piața Rossio (împreună cu Gara Rossio!) sunt locuri neapărat de vizitat. Pentru o prăjitură bună, opriți la Pastelaria Suiça (chiar la una dintre ieșirile din metrou la Rossio) și cereți cheseecake-ul cu fructe de pădure (3,50 euro). Am mâncat două!
Urcarea cu Elevatorul Santa Justa te costă 5 euro/persoană, pentru o urcare de câteva zeci de secunde. Nu mi s-a părut deloc interesantă, mai ales că dintr-o altă zonă poți să urci gratuit în turn; în plus, se stă foarte mult la rând. De pe castel poți avea o priveliște și mai bună (7 euro/bilet).
Pentru suveniruri mergeți la Lisbon Shop, pe Rua do Arsenal, lângă Piața Comerțului. Foarte mișto tricourile și alte suveniruri, însă cu prețuri destul de piperate. Pentru magneți și vederi negociați pe străzile lăturalnice, încercați mai ales la pakistanezi, ei sunt dispuși să lase din preț.
Belem
La Belem ajungi din Rossio fie cu autobuzul 15E, fie cu tramvaiul 15; este destul de departe de centrul istoric al Lisabonei. Aici am vizitat Mănăstirea Ieruvimilor, Monumentul Navigatorilor și Turnul Belem. Se vede fantastic de aici podul 25 Aprilie, o copie după Golden Gate-ul din San Francisco – impresionantă construcție. Tot aici mai există un muzeu pentru arme, care nu m-a prea interesat, și pe drum spre Belem se găsește și Muzeul Trăsurilor și Muzeul Orientului.
Sintra și Cabo da Roca
Sintra este o mică stațiune montană undeva la nord-vest de Lisabona. Se ajunge aici cu trenul luat de la stația Rossio, iar drumul dus-întors costă 4.30 euro.
Printre obiectivele turistice de aici, de văzut e Castelul Maurilor și Palatul Pena. Începeți cu urcatul la Pena (e mai frumos palatul) și pe urmă la fortăreața Maurilor; accesul direct la Castelul Maurilor cere condiție fizică. 🙂
Nu recomand să mâncați în Sintra: este foarte scump. Noi am mâncat la Café du Paris, undeva în mijlocul stațiunii și am fost nevoit să o întreb pe chelneriță unde e peștele din meniul comandat, că am primit doar niște chifteluțe cu cartofi și vagi urme de pește, deși am plătit destul de mult. Berea, la fel, a fost 7 euro halba, când în Lisabona este maxim 4-5 euro, iar pe plajă la Cascais am dat 2.5 euro pe o halbă mare la terasă.
Din Sintra se ajunge cu autobuzul 403 în Cabo da Roca (cel mai vestic punct al Europei Continentale). Autobuzul se ia de lângă Gara din Sintra, iar drumul durează 30 minute. Plata biletului de călătorie se poate face fie la șofer, fie cu cardul Viva Viagem.
Din păcate, noi la Cabo da Roca am prins vreme foarte urâtă și am înghețat de frig. Recomand să luați și ceva haine mai groase pentru Cabo da Roca.
Plajă – Cascais și Estoril
Ultimele două zile am stat pe plajă la Cascais și la Estoril. La Cascais sunt mai mulți turiști, este un mall chiar la ieșirea din gară, cu o vedere panoramică spre ocean. Valurile din Cascais sunt mai mici decât cele de la Estoril – unde sunt ceva mai puțini turiști și parcă e mai liniștită plaja.
Cascais
Estoril
Plajele sunt foarte curate, nisipul fin, doar apa oceanului este rece și durează până te obișnuiești, însă odată obișnuit, nu vei dori să mai ieși din apă.
Spre Cascais și Estoril se ajunge tot cu trenul, luat de la stația Cais do Sodre, dus-întors din nou costă 4.30 euro.
Cât să stai în Lisabona?
Recomandarea mea este să stai minim 3-4 zile, fie o săptămână întreagă. 3-4 zile sunt suficiente pentru a vizita Lisabona + Sintra, iar dacă vrei să ajungi și la Cascais și Estoril, mai adaugă cel puțin 2 zile. Ideal e 7 zile, dar, cum am spus, eu nu am reușit să vizitez chiar tot ce are de oferit orașul. Drept este și că am mers fără să avem planurile bine făcute și am pierdut o jumătate de zi la schimbarea hotelului.
Lisabona nu este un oraș care să aibă obiectivele turistice comasate într-un singur loc sau foarte apropiate unele de altele; este departe de multe locuri care merită vizitate; acordă însă timp suficient vizitării orașului.
Apropo de hotel, TAP are acum orarul de zbor extrem de convenabil: ajungi pe la 8 dimineața în Lisabona,, iar plecarea e seara târziu. Cere de la hotel early check-in și late check-out, eu am cerut check-in de la ora 12:00 la Olissipo și au acceptat fără să mă taxeze în plus.
Dacă te interesează, am scris despre Lisabona și pe blogul de travel T2T.ro – articolele sunt disponibile aici.
Lasă un răspuns