Una actuală despre creșterea prețurilor

Bancnote România - Lei
Bancnote România - Lei

Legat de creșterea prețurilor și niște exemple practice, are Pavel Arcana un articol pe tema asta.

Dincolo de creșterea prețurilor, pe mine mă surprinde perioada aceasta un alt lucru în contextul ăsta.

De ce nu mai scad prețurile?

Aș fi foarte curios de niște explicații pe tema asta. Pentru că pare că fiecare industrie are o fisă diferită pe tema asta.

Atunci când au crescut prețurile, toată lumea spunea că este de vină criza energetică, apoi războiul, prețul grâului, prețul combustibilului, prețul transportului din China, criza containerelor șamd.

Toate acestea însă s-au temperat.

Am avut o iarnă blândă, prețul gazului acum a revenit la prețurile de dinainte de războiul din Ucraina.

Prețul combustibilului (motorina) a scăzut și acum chiar și fără subvenție este motorina la sub 7.30 lei, iar benzina la sub 6.50 lei. Anul trecut, pe vremea aceasta, motorina a fost pe la 8.50 lei și la un moment dat fără subvenție depășise binișor 9 lei/litru.

Prețul energiei electrice s-a stabilizat. Deși încă mi se pare ireală creșterea enormă a prețurilor după „liberalizare”. Noroc cu Hidroelectrica..

Prețul pentru transportul bunurilor din China a revenit și el la valori normale.

German business daily Handelsblatt has published data showing that shipping rates have come down to prepandemic levels, with a 20-foot container from China to Northern Europe, for example, now costing $1,479 (€1,420) on average, compared with around $8,000 at the beginning of 2022. Shipping a container from Shanghai to the US West Coast „is even cheaper than in 2019
sursa

Grâul se exportă, ba chiar înțelegeam că vorbim de supra-stoc în România. Producătorii nu vor să vândă pentru că este prea ieftin. Așa o fi, dar în magazine nu prea vedem asta.

Ce am văzut însă după mult timp – o promoție la pâine. Dacă îți permiți să vinzi pâine la promoție atât de mare, care e prețul de achiziție?

Multă lăcomie – de ce să vinzi mult și ieftin când poți să vinzi scump și mai puțin?

Părerea mea de ce rămân prețurile sus?

Multă lăcomie pe lanțurile de distribuție.

Materia primă probabil nu mai e scumpă, dar producătorii și apoi distribuitorii s-au obișnuit prost cu niște marje și preferă să vândă mai puțin, dar scump.

Iar la unele produse nu ai alternative. Pâine, lapte. Apoi sunt și știri care se bat cap în cap. Știre 1 – scade prețul laptelui, Știre 2 – la diferență de câteva zile.
Nu vor mai bine producătorii din industria laptelui să explice cum cumpără ei laptele la 2 lei și îl vând la 8 lei? Asta spunând și că laptele ca materie primă din Ungaria e mai ieftin.

Cineva va trebui să rupă pisica în două, fie că vorbim de producători sau de distribuitori. Nu merge așa.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*