Spuneam într-un articol de acum câteva săptămâni că ar exista o deductibilitate fiscală pentru pilonul 3.
Între timp m-am mai documentat, am și completat niște formulare pe la NN pentru informații suplimentare, hai să facem și să vedem. Ba chiar m-am lăudat pe la prieteni că este super mișto cu facilitatea aceea.
Doar că.
Treaba este că am înțeles-o eu greșit. Deductibilitate de 400 EUR nu se aplică ca sumă brută virată către sistemul de pensii în pilonul 3, ci este o deductibilitate de impozitv pe venit pe banii care s-au dus în Pilonul 3.
Adică dacă contribui cu 2000 lei, vei primi o deducere de 200 lei.
Nu mai mult. 10% din 400 EUR. Atât este deductibilitatea.
Iar sistemul de Pilon 3 mai degrabă este făcut pentru ca angajatorii să ofere un bonus angajaților (să stai 7 ani într-un loc), nu neapărat pentru tine ca persoană fizică să contribui. Pentru că dacă nu contribui câteva sute bune de lei, nici să te aștepți la prea mult la final.
Mă întreb cine sunt cei vreo 300.000 români care au pensii în Pilonul 3.
Cei care nu au încredere în pilonul I de stat/nu sunt incluși în pilonul II.
Deductibilitatea se refera la reducerea bazei de impozitare, castigul efectiv ar fi procentul de impozit (in prezent 10%) x contributia. Deci, in cazul in care, daca nu ar exista plafonare, ai contribui 2000 RoN, castigul ar fi de 200. Existand plafonarea de 400/EUR pe an (cam 200 RoN pe luna), ceea ce castigi efectiv este cam 20 de RoN.
Te-ai intrebat cine sunt cei 300k oameni care contribuie la pilonul 3. Nu-i cunosc pe ceilalti 299.999, eu insa contribui 🙂 Ba de curand am hotarat sa imi cresc participatia mea (a angajatorului a ramas aceiasi) chit ca nu beneficiez de deductibilitate suplimentara. Asta in detrimentul „pilonului 4” (asigurari de viata cu acumulare de capital). Exista dezavantaje fata de pilonul 4 – nu poti sa iti directionezi contributiile catre ce active vrei tu si nici nu poti sa convertesti unitati de fond in alte unitati de fond – dar un mare avantaj fata de acesta: nivelul comisioanelor
Evident, este mai avantajos sa iti faci tu investitiile in mod personal, dar pentru cineva care nu este conectat la piata, acest lucru poate fi dificil. In plus ar presupune rigurozitate, sa investesti in ceva lunar. Contributia asta se face automat, odata ce optezi pentru ea, iar daca compania vine si pune si ea cei 400 de EUR pe an… nu este mult, dar iei, nu dai 🙂