
În ultimul an am sesizat că sunt tot mai mulți lucrători din străinătate în București. Iar asta nu e deloc un lucru rău și nici nu ar trebui să fie o surpriză.
Mai ales in restaurante și Fast Food-urile românești e plin.
Am ieșit poate mai des decât de obicei în ultima perioadă și am remarcat o mulțime de lucrători străini. Și nu îi mai vezi doar la locul de muncă, deja sunt chiar peste tot pe stradă.
Ce mi se pare interesant este că devine destul de normal și că asistăm la o mică transformare în ritmul acesta.
La Therme de ani de zile erau filipinezi, la Spartan am tot fost servit de străini, la Mesopotamia la fel.
M-am mirat însă când am fost la un restaurant la Piața Romană și mâncarea mi-a fost adusă tot de un străin.
Și asta e doar în restaurante vizibil. Sau la serviciile de delivery. Dar mai sunt o grămadă de muncitori străini și în construcții sau prin fabrici.
Citisem că deja ar fi vreo 200.000 muncitori din Asia în România iar până la finalul anului s-ar putea ajunge la 340.000 străini.
Cei mai mulți lucrători străini admiși în România anul trecut au venit din Bangladesh (29.282), Nepal (16.407), Pakistan (12.862), Sri Lanka (10.290), India (7.401), Turcia (6.642), Egipt (2.364), Maroc (2.191), Vietnam (2.139, alte cetățenii (10.422).
sursa
Ce sper este ca oamenii aceștia să vină și să se integreze în cultura noastră. Mi se pare un curaj destul de mare pentru cineva din Bangladesh sau Nepal să vină să lucreze în România.
Cred că e infinit mai greu și mai șocant pentru un nepalez să vină în România decât a fost de exemplu pentru un român care a plecat la muncă în anii 90 în Italia, Spania, Franța sau Germania…
Mi se pare că nu avem absolut nimic în comun din punct de vedere cultural. Dar cine știe, poate chiar asta e frumusețea globalizării?
Mie imi place de ei ca sunt foarte muncitori , nu le au cu alcoolul la munca si pana acum nu i-am vazut sa fie scandalagii