Toate scuzele pe care le-am primit de la meșteri zugrav-faianțari și instalatori în două luni

Cred că am vorbit cu zeci de meșteri, zugravi și instalatori în ultima perioadă pentru a renova bucătăria și a mai pune din cele necesare vieții prin casă.

Am luat-o încet și prima dată am sunat un instalator. Suntem în iulie.

Comod, l-am sunat pe instalatorul blocului, cu care am stabilit o zi și o oră. Între 9 și 10 dimineața. La 10:15 îl sun, că nu venise. A uitat, deși fusese să lase niște băieți prin zonă. Spune că vine la 14:00. La 14:00, evident, nu a venit. Mă sună pe la 17:00 dacă poate să vină. I-am spus că ne vedem cu altă ocazie.

Am apelat la o firmă pentru tragerea unei țevi din baie și montarea mașinii de spălat rufe pe hol. Foarte punctuali, foarte serioși, dar m-au uscat de bani. 800 lei pentru montarea unei mașini de spălat rufe și schimbării unui vas wc.
Tot la ei am spus că cer un deviz pentru renovat bucătăria. L-am primit, 8.000 lei pentru vreo 7.25 mp de bucătărie și un hol mic, fără vreo instalație pretențioasă.

Îmi spune cineva că atunci când un meșter nu vrea să ia o lucrare dă un preț foarte mare. Eu cred că aici însă s-a aplicat tactica Arde-l pe fraier.

Cam până în 10-12.000 se cere pentru renovarea completă a unui apartament cu 3 camere din informațiile pe care le-am primit de la oameni care știu prețurile.

Am apelat și la un portal de ăsta foarte recomandat pentru prestări servicii, am primit un deviz după vreo două săptămâni în care părea că meseriașul a înțeles că e de lucrat în baie, nu în bucătărie, și a uitat să adauge la deviz o parte însemnată – montarea gresiei. Dăm skip, deși am plătit și aici o constatare de 50 lei.

Fiind cam mult, am reapelat la recomandări. Suntem la început de august.

Am sunat vreo 5 oameni care au zis că sunt prinși pentru luni bune, între timp primesc două recomandări pentru Florin.
Florin spune că ar fi liber în vreo două săptămâni, stabilim să vină să vadă despre ce e vorba peste câteva zile. Îl sun în seara dinainte de vizita de recunoaștere, nu știa despre ce vorbesc. Reconfirmăm, spune că vine dimineața – nu a mai venit iar la telefon nu mai răspunde.

Mai primesc recomandări și pentru Fane Electrician, dar primesc două numere de telefon, la unul răspunde o doamnă, la altul e închis. O fi plecat Fane din țară?

Bag picioarele și mă apuc singur de treabă, dau jos 75% din faianță în câteva zile, noroc cu un instrument închiriat, mai iau un ciocan de zidărie și o daltă și dă-i la treabă.

Mă uit atent și îmi stric zenul când pare că picură niște apă pe la instalația sanitară și ar mai trebui dezafectată o țeavă de ducea spre mașina de spălat vase pentru a continua lucrarea.
Așa ajung să îl chem pe Iulian, instalator de prin Aviației foarte cunoscut.

Stabilim o oră, 09:00, nu vine, trimite mesaj că vine la 10:30. În cele din urmă ne intersectăm pe la 12:00.
Îi spun de problemă, îi spun că aș înlocui robineții de oprire a alimentării, spune că ce am e foarte bun și îmi picură prin altă parte. Îl cred, își face treaba, trec două zile și picătura reapare.

Îi trimit mesaj că ar trebui totuși să facem o treabă mai serioasă și să înlocuim toată țevăraia direct din alimentarea de pe coloană, să fie treaba treabă.
Iulian nu mai răspunde nici la mesaje, nici la telefon.

Refacem cercul și ne întoarcem la instalatorul blocului. În cele din urmă vine într-o dimineață și îmi spune un preț aproximativ, dar rămâne să reconfirmăm zilele viitoare și ar putea trimite niște băieți probabil luni.
Sunt cu nervii la pământ, îl întreb de faianțari, dacă are, nu are, a dat afară un meșter săptămânile trecute că i-a făcut doar belele.

Între timp găsesc fel de fel de improvizații pe traseul electric și chem niște băieți să facă o treabă până la capăt – ei nu se apucă de treabă pentru că la demontarea tabloului electric de exemplu trebuie să vină Enel să desigileze contorul. Îmi iau cei 40 lei pentru constatare, și mă întreb cât de des se întâmplă să ai contorul în casă fix pe tabloul electric și dacă nu ar fi trebuit întâi să întrebe ei. A părut o greșeală nevinovată.
Pun cererea de desigilare pe site-ul Enel, aștept.

Între timp scot vreo 30 saci de moloz din casă dar mă satur și îmi bag picioarele.

Nu mai nici forță fizică și nici pricepere tehnică. Nu mai vreau să termin lucrarea singur, îmi pierd toată motivarea.

Iau OLX-ul și toate site-urile cu anunțuri de prestări servicii la puricat. Dau vreo 5 telefoane, între timp vreo doi spun că vin.

Niște tineri au venit într-o seară, au constatat, au spus că mă sună peste vreo oră cu oferta, după ce își fac și ei calculele. Au trecut multe ore. Sun ziua următoare, băiatul se scuză că i-a fost rău și că revine el. Dacă nu editez pe aici, nu a revenit.

Cristi din provincie este al doilea care a spus că vine, i-am dat adresa, m-a rugat insistent că dacă se schimbă ceva să îi spun și să nu îl pun pe drumuri aiurea. Nu domnle îi spun și mă gândesc cine își permite să se pună rău cu meseriașii astăzi?!
Stabilim că vine la ora 08:00 dimineața, la 09:00 îmi respinge apelul când întrebarea mea ar fi fost Mai ajungeți? O fi intervenit ceva la el.. Nu răspunde nici câteva ore mai târziu.

După 2 luni singurul progres pe care l-am avut a fost doar ce am făcut eu.
Acum stau și mă gândesc că cei care îmi spuneau acum 2 luni că au disponibilitate peste 2 luni nu ar fi fost varianta ideală. Dar întrebarea e, oare nu m-ar fi lăsat și ei cu curul în baltă?

Am o vorbă pentru astfel de situații, nu e obscenă, dar e porcoasă. Prietenii o știu.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!5 Comments on Toate scuzele pe care le-am primit de la meșteri zugrav-faianțari și instalatori în două luni

 1. La mine apartamentul arata putin mai bine decat ce vad in poze. 🙂
  Nu-l vrei pe domnul Sandu (zugrav de talie mondiala) care imi cere 1000 lei doar manopera sa puna gresie intr-un balcon de 7,15 metri patrati?
  Sau 150 lei sa-mi faca o mica reparatie la o usa nou montata (la mine golul de usa este finisat si zugravit, dar la montaj s-a stricat putin peretele pe langa toc).

 2. Cand aud de cazuri din astea (la tine si pe alte bloguri) ma gandesc tot mai serios sa las meseria de economist si jobul la birou si sa ma apuc de zugravit..presimt ca as avea succes pe piata la cati neseriosi intalnesti! Ne-au plecat toti oamenii buni peste hotare, au ramas in tara doar carpacii si neseriosii care doar te pun pe drum degeaba!

  • @George
   M-am apucat singur de treabă. Dacă nu ai antrenament și mână – este o meserie fizică foarte grea și ai nevoie de ucenicie. De aceea acum caut variante să predau lucrarea cuiva.

 3. Eu am dat 2 treimi din banii tocmiti și încă nu am nici jumătate de apartament gata. Acum deja îm cer extra, deși au început de 4 săptămâni și apartamentul fusese decopertat de noi în totalitate. Apartament 3 camere 12.000 lei înțelegere inițială fără sanitare și electric. Sunt la stadiul în care îmi vine sa ma apuc singur.

 4. Bună ziua,din păcate adevărul este așa,dar problema nu tine strict de “meseriaș”,ci de omul din spatele lui.S-a ajuns la un cerc vicios,din care e greu de ieșit….A fi parolist în zilele noastre e ceva rar ,deși ar trebui sa fie o stare de normalitate..Acum 30 de ani,când stabileai ceva cu cîneva era suficienta o strângere de mână.Acum nu se onorează contracte.
  Știu bine lucrurile Astea,pentru ca am 50 de ani,am lucrat înainte,și chiar și în afară,unde lucrurile pe alocuri chiar mai sunt așa,și cel puțin eu încerc sa le mențin.
  Mă ocup de amenajări,colaborez cu un instalator și un electrician.Buni…foarte buni.Ne facem treaba bine,și oamenii sunt mulțumiți.Se mira cand ne intreaba daca vrem un sandvis si noi raspundem ca nu acceptam,….ca nu mirosim a alcool,sau ca nu trantim sculele pe jos,ca am venit la ora stabilita,ca nu lucram la viteza,ci în detaliu.Poate ca vrem sa fim noi altfel,ar zice unii..Noi spunem ca vrem sa fim ok,Dar nu asta e totul…ne recomanda și altora,și asta e de fapt Împlinirea…Dacă cineva te intreaba:știi vreun zugrav,vreun instalator?…doar sa ai ceva cu cîneva,poate sa te răzbuni pe el,sa îi recomanzi vreun meseriaș care ti-a făcut zile amare.,nu?
  Pentru credibilitate 0723389343.Cristian

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*