Sunt niște lucruri care nu se spun despre logistica din spatele work from home

E mult PR pe zona de work from home.

Nu zic, are multe părți bune și cu siguranță după această perioadă va fi adoptat la scară largă inclusiv în România.

Dar cred că sunt multe lucruri care nu se spun.

Dacă ești singur acasă, da, sigur funcționează, dar dacă sunt două persoane care de obicei stăteau în aceeași cameră și intervin toate ședințele ținute acum la cască, e dificil.
În primele zile îmi țineam ședințele în bucătărie, apoi făceam cu schimbul cu Ralu, apoi ea a stat mai mult acolo.

Acum ne-am mutat în camere. Dormitorul pe timp de ziuă se numește acum ”Sala ședințe 1”, camera mică e ”Sală ședințe 2”.

Dacă mai pui două pisici care miaună când la o ușă, când la alta (funcție de creanga pe care se așează păsările), e doar condiment pe lângă ce cred că e pentru cei cu copii.

Work from home nu știu cum funcționează pentru cei cu familii. Nu îmi imaginez cum părinții cu 1-2 copii care nu merg la școală pot munci. Mai ales dacă stau și la bloc, în puține camere.

Am colegii de la call-center – pe care îi văd ca pe niște eroi perioada aceasta.

Plus toată logistica în sine cu gătitul, curățenia. Am ajuns practic să pregătim casa pentru a putea munci în ea, cel puțin asta am simțit deseori.

Să nu mai spun de toate plusurile acelea cu mai multă cafea acasă și alte chestii pe care le aveai la serviciu. Costuri fixe, cum îi spune, care acum s-a transferat pe factura pe persoană fizică: electricitatea, apa. Dar problema în sine nu e de costuri, ci tot de timp. Sunt niște zeci de minute pe care tradițional la serviciu le pierdeai cu așezat în scaun, făcut cafeaua șamd, timp în care cumva te concentrai și îți planificai mental ziua.

Acum nu știi când începe casa și când se termină munca, pentru că ghici ce, ești între aceași pereți.

Dacă mai stăm mult acasă și vine vara, va mai trebui să montez un aparat de aer condiționat, ceea ce în condiții normale sigur nu s-ar întâmpla.
Dacă nu ai un scaun decent, dacă nu ai un birou decent, e nevoie de pregătirea unei întregi infrastructuri. Să lucrezi de pe canapea? Da, poate o zi, poate până trebuie să lucrezi în excel. Dacă ești copywriter, posibil să meargă.

Sincer, cred că trebuie felicitată în general toată societatea pentru transformarea și adaptarea peste noapte la această realitate.
Dar care cred că va trebui analizată obiectiv și nu doar prin ochii care sclipesc ai unor acționari care se uită la facturi mai mici pe costuri fixe și le lucesc ochii când aud de soluții precum lucrat în ture la joburi tradițional 9-5 și se gândesc defapt doar la închirierea unor spații mai mici la birouri.
Mă rog, asta ar forța respectarea timpului de lucru.

Apropo, cum stați cu overtime-ul în work from home? 🙂

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

4 comentarii

 1. Overtime e full time. 🙂 Avantajul e ca e factura la mine si concediul e tot la mine. Era, pardon!
  Aproape o luna de pauza anulata.
  Macar anul asta fac tot ce ziceam ca: lasa ca o sa fac eu candva.

 2. La mine work from home e de prin 2012, iar din 16 ianuarie 2013 pe Fărcaș Gelu Dănuț Întreprindere Individuală.
  E “minunat” mai ales când ai un copil căruia i se spune Duracell pentru că este neobosit și un cățel care s-a învățat să fure inclusiv din buzunare (fără să îți dai seama). În plus, dacă ești acasă, nevasta te consideră într-un fel de concediu perpetuu 🙂 , mai deschizi un borcan, mai dai o mână de ajutor.

 3. Overtime? Cu siguranta! La birou aveam imi luam o pauză la ora 11 si ora 16. Workfromhome? Nope sau f rar. Apare un mail la ora 20? Hai sa rezolvam! Pauza de masă nu o mai iau la ora 13, ci la 13:30 sau 14 sau 14:30…
  Dap, lucram mai mult de acasa! Si cu un copil! După Paste au început si scoala online: o invat sa pornească zoom, camera, microfonul; o învăț sa lucreze in word…Are si karate online; Filmez tema ei de karate si o editez, o trimit sempai-ului. Hmmm. Sunt vremuri netraite de noi nicicând! Dar mai e putin cred si ne vor chema la munca, în birouri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*