Soluția pentru criza forței de muncă și emigrarea masivă stă în salarii mai mari

În general lumea nu pleacă din România de bine ce e, ci pleacă mai degrabă din nevoie. Din nevoia de a crește profesional sau financiar. Asta a dus la o adevărată criză a forței de muncă în România, peste tot cu oricine vorbești se plânge că fie nu găsește meseriași, fie este în căutare de angajați.

În plus, apariția joburilor de tip freelance cum este Uber/Taxify face ca o pătură largă de oameni să poată să aleagă confortul de a lucra fără șefi. Asta ca să nu vorbim de alte meserii freelance precum videochat.

Paradoxal, pleacă din țară oamenii activi, iar oamenii care nu muncesc rămân constanți. Se descurcă ei cum pot.. oameni care nu vor să se trezească la o oră fixă pentru niște mărunțiș. Și îi înțeleg. La 30 ani să lucrezi pe salariul minim nu îți oferă perspective prea bune de viitor.

Iar soluția stă în salarii. Statul pare să fi înțeles asta prin creșterea succesivă atât a salariului minim cât și a salariilor bugetarilor. Practic acum este foarte atractiv să lucrezi la stat atât ca beneficii financiare ci și prin alte beneficii de tip zile libere, tichete de vacanță șamd. Adică fix la fel cum se întâmplă în țările din vest.

Privatul s-a dat cu curul de pământ că a crescut salariul minim. Că vai, se vor desființa business-uri sau se vor reloca fabrici. Nu se va reloca masiv nimic, suntem tot la coada salariilor din UE, de bine de rău suntem mai aproape de Vest decât e Bulgaria și totuși industrii mari se mută în Ungaria, deși salariile în Ungaria sunt duble.

În provincie un șef de tură/echipă primește cu vreo 2-300 lei mai mult decât un muncitor pe linie, acesta din urmă primind mereu salariul minim pe economie.

Să ne uităm și la firmele de curierat, acestea plătesc binișor peste medie, dar se plâng mereu că nu găsesc oameni și că au o rotație mare de personal. Dar este că au profit 30% anual, cu toate investițiile în mașini, centre de sortare și pe drumurile României? Este. Poate dacă ar mai duce 10-15% din profit înspre angajați nu s-ar mai confrunta cu probleme. Sau poate să păstreze salariile, dar volumul să îl micșoreze ca să nu se mai întâmple ca curierul să te noteze „plecat de acasă” când de fapt nu a avut timp fizic pentru a face toate livrările zilei.

Iar reacția este în lanț. Avem salarii mici, nu putem să plătim meseriașii (zugravi, electricieni) ca în vest (sau măcar comparabil), aceștia pleacă.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!1 Comment on Soluția pentru criza forței de muncă și emigrarea masivă stă în salarii mai mari

  1. Mno’ eu n-aș spune neapărat că e nevoie DOAR de salarii mai mari ci și de condiții mai bune. Și o spun în baza unei experiențe personale mai ales pentru că acum 15 ani mă regăseam în ceea ce scrie Vali aici: https://zpoz.net/9Cr4i.
    Degeaba dai salarii mari dacă ceri angajaților să lucreze o medie de 10 ore pe zi și 6 zile pe săptămână.
    Oricât de mulțumiți sunt cu salariul și orice beneficii adiționale ar avea, la un momentdat obosesc și pleacă.
    Din păcate românul știe de regulă doar să exploateze. Nu e capabil să respecte zilele libere sau zilele de odihnă. Sărbătorește prin muncă 1 mai pentru un profit mizer și pe urmă se plânge că n-are pe cine să angajeze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*