Se elimină vizele pentru SUA?

Anul viitor îmi expiră viza pentru SUA și urmăresc cu un pic mai multă atenție subiectul cu eliminarea necesității vizei pentru SUA.

Nu de alta, dar parcă mi-ar plăcea să rămân cu cei 6-700 lei în plus în buzunar, costul reînnoirii vizei.

Intenționez să mai revin o dată în New York în anii următori, de preferat prin lunile mai sau septembrie-octombrie. Februarie, cum am fost în 2018, nu e neapărat o lună perfectă.

Au tot fost recent știri că sunt inițiative pentru a include și România în programul Visa Waiver.

Se spune de parteneriatul strategic între România și SUA, după cum arată lucrurile nu cred că iese fum fără foc.
Complicația este însă dată de rata de refuz declarată care este undeva între 10, 12% și 17%, iar pentru a fi incluși în Visa Waiver ar trebui să fie la 3%..

Pe de altă parte, o chestie interesantă pe care o citesc pentru prima dată este asta:

conform datelor oficiale publicate de travel.state.gov, cetăţenii din mai multe ţări beneficiază de scutire de viză cu toate că ratele de respingere a acestora sunt destul de mari. Concret, la nivelul anului fiscal 2020, când România a avut o rată de respingere de 10,14%, alte ţări precum Republica Cehă (respingere 26,82%), Estonia (respingere 32,65%), Ungaria (respingere 32,65%) sau Lituania (respingere 21,96%) erau în programul Visa Waiver.
tot de aici

Cumva eu aveam mereu impresia că țările din regiune care călătoresc în SUA fără viză ar fi atât de diferite de noi și uite la că ungurii au o rată de refuz a vizei de 2-3 ori mai mare. Însă nu înțeleg cum au ei rata de refuz mare, când nu au nevoie de viză? :/ Probabil se compară vizele de turist cu alte tipuri de vize.

Ideea e că există locul unei derogări.

Oricum, cu tot cu Visa Waiver, la intrarea în US mai există filtrul de la controlul documentelor. Și cu sau fără viză, tot există posibilitatea de a se pune niște întrebări.
Cred că e o complicație și faptul că nu avem și nu cred că vom avea nici prea curând zboruri directe din România spre SUA.

Dar cum ar fi să avem eliminate vizele pentru SUA înainte de a intra în Schengen?

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

4 comentarii

    • 1.000 lei? Wow.. în 2018 luasem bilete de avion dus-întors spre New York aproape la banii ăștia. 🙂
      Oricum cred că în Visa Waiver intră doar vizele de tip B1/B2, adică cele de turism și pentru călătorii business.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*