Schengen Air: prea puțin, prea târziu

Se pare că de la sfârșitul lui martie 2024, România și Bulgaria vor intra în spațiul Schengen, dar doar cu frontierele aeriene și cele maritime.

Decizia va veni după ce s-a căzut la un acord „politic” cu Austria în privința veto-ului acestora asupra intrării României și Bulgariei în Schengen. Olanda a spus și ea „da” Bulgariei, pentru că mai era și problema Olandei cu Bulgaria.

Schimbările pe care le vom resimți vor fi doar în aeroporturi, atunci când vom dori să călătorim în țări din Schengen. Practic nu va mai trebui să trecem prin controlul de pașapoarte de la aeroport când călătorim spre sau dinspre o țară Schengen.

Cu toate acestea, lipsa unei intrări depline în Schengen și cu frontierele terestre va păstra timpii de așteptare la frontierele spre Ungaria sau spre Bulgaria. Pentru călătorii în Grecia, va trebui în continuare să stăm la vamă la bulgari și la greci.
Vom resimți cu toții intrarea în Schengen doar când se va debloca și intrarea frontierelor terestre în Schengen. Până atunci, vom pierde în continuare ore întregi la niște frontiere care în Uniunea Europeană nu există..

La mai bine de 16 ani de la intrarea în Uniunea Europeană însă e prea puțin și pare că e mult prea multă politică în zona aceasta.

Bucățica aceasta de Schengen, denumită Schengen Air, ar fi fost bună dacă ar fi fost pusă în aplicare din anii 2012…

Mai e mult până departe…

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*