Săptămâna referendumului

Rezultatele referendumului cred că sunt intuite din start. O spun sondajele, iar mobilizarea este absolut exemplară. Ar fi șocant ca prezența la urne să nu valideze referendumul, înseamnă că exercițiul democratic la noi în țară stă să eșueze.

Dacă nu ar fi fost campania aceasta fără scrupule pentru a aduce oamenii la vot, prin mesaje manipulatoare și altele, aș fi zis astăzi fără doar și poate că voi participa la referendum.

Poate greșesc eu, dar boicotarea participării va da doar apă la moară că peste 90% dintre români sunt adepții tradiționalului și doar va influența și mai grosonal percepția asupra libertăților morale de la noi din țară.
Oricum, tema este foarte bine aleasă.

De ce spun că aș fi participat și poate încă voi participa?
În primul rând pentru că este un exercițiu bun. Nu există că acum merită să participăm și atunci nu, cred că fundamentul democrației este să îți spui opinia de fiecare dată când ești întrebat. Pentru că atunci când nu ești întrebat, e deja dictatură.
E momentul să îți faci vocea auzită. Și e momentul să îți exprimi dezacordul. De aceea și spun că tema este bine aleasă. Dacă mai țineți minte, acum câțiva ani s-a încercat o dezbinare pe subiect politic, nu a avut rezultatul scontat, au găsit acum subiect.
Ce facem dacă la probabilul referendum #farapenali se va îndemna la boicot?

Recunosc, și mesajele acelea foarte emoționale cu te șterg de la prieteni dacă votezi da sau altele sunt tocmai închiderea în bulă pe care toți politicienii o vor. Să ne dezbine.
Este cel mai stupid lucru ca o opinie despre o treabă care practic nu ne privește în mod personal acum să strice prietenii. E stupid să vrei să mă ștergi de la prietenii de pe facebook pentru că am o opinie diferită. Opiniile mai sunt și trecătoare în anumite cazuri.
Îmi aduc aminte acum vreun an, un influencer de ăsta care părea foarte decent mi-a dat block de tot de pe facebook pentru că am îndrăznit să îi spun că nu este în regulă ce face într-o treabă. Nu se face asta. Da, unele opinii pot fi inconfortabile sau să fii profund împotriva lor, dar relația umană primează. Ce naiba, pot să am prieteni care votează cu PSD la fel cum pot să am prieteni care consideră în regulă să depășească coloana pe linia de tramvai.

Abia aștept să treacă acest referendum, probabil vor fi 2+ săptămâni după el cu alte discuții despre rezultat, despre procesul electoral în sine și alte diverse. Cine știe, poate chiar va fi subiectul până la sfârșit de an.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!4 Comments on Săptămâna referendumului

    • Nu am văzut postaci atât de mulți ca în alte dăți. Efectiv oamenii au picat pe fentă și vorbesc ei natural pe subiect.

  1. Cu un singur lucru nu sunt de acord. Am avut un prieten care a votat cu PSD-ul, constient ca fura, Constient ca Firea e proasta si fura, dar tot cu ea a votat. Am avut…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*