În România se construiesc stadioane și nimeni nu observă

Fără să observe aproape nimeni din presa centrală, în prezent, în România, sunt câteva proiecte majore de construcție de stadioane. Arad, Târgu Jiu, Craiova sunt orașele care în anii următori se vor bucura de arene construite de la zero, asta după ce în București, Ploiești și Cluj Napoca s-au construit stadioane foarte potrivite atât evenimentelor sportive cât și celor culturale.

Rolul unui stadion nu este doar unul pentru a susține sportul, ci și pentru evenimente culturale, cum s-a demonstrat la Cluj Napoca, unde Cluj Arena a fost pentru doi ani la rând gazda festivalului de muzică electronică Untold. Și indiferent de proximitatea meciului României cu Muntenegru, când zeci de știri despre starea precară a gazonului au dat ca un lucru rău găzduirea festivalului, realitatea este departe de asta. Pe Amsterdam Arena dar și pe Wembley și alte stadioane din Europa modernă, găzduirea concertelor pe stadioane este un lucru firesc.

Partea bună, cu stadioane prin Cluj, Arad, Târgu Jiu, București, Craiova – naționala de fotbal se poate plimba liniștită prin țară. Doar să joace fotbal. Țin minte, acum vreo 15-20 ani, când eram copil, mereu scuza naționalei de fotbal că juca doar prin București era că stadioanele din provincie nu erau omologate pentru meciuri internaționale. E adevărat, de exemplu fostul Ion Moina, stadionul pe care juca Universitatea Cluj era o ruină, stadionul CFR Cluj până prin 2006-2007 nu prea era pregătit, în Timișoara și Craiova până la urmă naționala a jucat la mijlocul anilor 2000.

Ce mă surprinde, cu toată frenezia cu Capitala Culturală Europeană în 2021 este că în Timișoara nu sunt planuri concrete pentru un stadion modern de fotbal. Momentan sunt meciuri între echipa suporterilor, ASU Poli și echipa finanțată de la buget, Poli – fosta AC Recaș, echipă adusă în Liga 1 printr-un artificiu foarte la modă în urmă cu ceva ani.

Noul stadion din Târgu Jiu

Săptămânile trecute am trecut prin Târgu Jiu, unde pe locul vechiului stadion municipal am văzut o construcție nouă. Pe net circulă imagini cu două variante diferite, am să o pun însă în imagini mai jos pe cea care se conturează însă cel mai probabil. În orice caz, va fi vorba în Târgu Jiu de un stadion cu aproximativ 12.000 locuri pe scaune, costurile conform StadiumDesign redicându-se la aproximativ 22 milioane euro.

stadion-targu-jiu

stadionul_municipal_targu_jiu04

Stadionul nou din Târgu Jiu este preconizat a fi inaugurat la începutul anului 2017.

Stadion de 31.000 locuri în Craiova – Noul Stadion Ion Oblemenco

Stadionul nou din Craiova a fost ceva mai mediatizat în presa centrală. Proiectantul stadionului din Craiova este același ca în Târgu Jiu, proximitatea locațiilor probabil ajutând și din punct de vedere logistic. Tot firma respectivă a construit și Stadionul din Cluj Napoca, alături de Sala Sporturilor.

Stadionul craiovenilor seamănă foarte mult cu fostul Stade Velodrome, e drept, într-o versiune mai modernă și acoperită. Arată absolut spectaculos, dacă și exteriorul va respecta randările, poate fi chiar cel mai frumos stadion din România.

stadion-craiova

stadion-ion-oblemenco

stadion-craiova

peluza-sud-isi-asteapta-suporterii-s-au-montat-gradenele

Stadion Arad

La fel ca în Târgu Jiu, arena veche pe care juca UTA a fost demolată și în loc se va construi un stadion nou, de capacitate de vreo 12.000 locuri. Cred că e cam mică capacitatea acestui stadion, având în vedere faptul că un stadion nou atrage mai mulți oameni la meciuri și în general arădenii cam vin la meciuri și sunt pasionați.
Costurile stadionului sunt estimate la peste 37 milioane EUR. Nu prea îmi place cum arată noul stadion, dar și vechiul stadion îmi părea o improvizație.

stadion-nou-arad

stadion-arad

Bonus, și în Sfântu Gheorghe se construiește o nouă Sală a Sporturilor, lucrările, conform skyscrapercity.com fiind destul de avansate.

arena-sporturilor-sfantu-gheorghe

arena-sportiva-mai-2016-01-1024x619

În rest, și prin Ploiești se finalizează construcția noului hipodrom.
De asemenea, se lucrează la noua arenă de sporturi de iarnă Mihai Flamaropol, în București, cu o capacitate de 8.000 locuri. Se preconizează finalizarea noii arene în 2019.

Un proiecțel mai mic este și renovarea stadionului din Cugir, Alba, folosită de echipa de fotbal Metalurgistul Cugir.

Majoritatea pozelor sunt de pe skyscrapercity.com. E posibil ca și sursa acestor poze să fie diferită, fiind încărcate de către utilizatorii forumului.

Nu înțeleg de ce proiectele acestea nu ajung în presa centrală dar toate bârfele cu sportivi efemeri aduși din te miri ce locuri sunt pe prima pagină. Din păcate de stadioanele pe care ne-am asumat că le vom moderniza pentru Euro (Dinamo, Ghencea, Rapid și Arcul de Triumf) momentan nu se aude mare lucru.
De exemplu, așa va trebui să arate noul stadion Dinamo, din șoseaua Ștefan cel Mare. Nu îmi dau seama cum fac să se potrivească totul acolo și ce rămâne din pista de atletism specifică stadionului. Mi-e prea greu să cred că acest proiect poate fi realizabil.

stadion-nou-dinamo

Dacă ar fi după mine, toate stadioanele din România ar trebui modernizate.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

1 comentariu

  1. In presa, cel putin cele din Ploiesti, au ajuns. Dar cu deturnari de fonduri, cu DNA, clasic. Baietii au facut treaba si de data asta.

    Eu unul nu mai sunt atent la fotbal. Nu ai ce vedea la noi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*