Roma City Break

La mijlocul lunii octombrie, am ajuns la Roma pentru cateva zile, intr-o scurta vacanta. Cum am ajuns pe acolo? Într-una din zilele călduroase de vara, prin iulie, am gasit la Wizz Air niste bilete de avion extrem de ieftine. Pentru doua persoane, de la Timisoara la Roma Fiumicino au costat fix 332 lei biletele de avion pentru, asa ca am cumparat repejor biletele.

De fapt, biletele de avion cumparate din timp reprezinta daca mergi cu low cost in calatorie si nu stai la vreun hostel una dintre cele mai mici costuri, ca uneori poate fi mai scump e sa mananci in oras (detalii mai jos), cazarea în sine sau  intrările pe la diferitele obiective turistice. Dacă nu prea ați fost în excursii, probabil nu ar trebui să neglijați deloc prețul intrărilor la obiectivele turistice.

A fost si prima data cand am zburat cu avionul, ceva ce îmi doream deja de ceva timp, dar nu găseam neapărat timpul, inspirația sau finanțele în ordine.

Unde ne-am cazat?

Prin Booking ne-am facut cu vreo luna inainte o rezervare la un hotel situat in apropiere de Statia Termini (Gara), Hotel Medici – mai scump insa a meritat fiecare leut, fiind si foarte placut la ei si la 5 minute de zona turistica.

Zborul Timisoara – Roma Fiumicino cu Wizz Air

Am stat practic doar 2 zile (am plecat joi la amiaza si am revenit in Timisoara sambata dupa amiaza), regretul meu fiind ca desi am vazut mare parte dintre atractiile turistice cunoscute este ca a fost cam pe fuga si am promis ca in primavara revenim si vom face o calatorie ceva mai lunga.

Apropo de Wizz Air, a fost prima mea calatorie cu avionul si inainte vreo luna intreaga am stat sa ma documentez despre ce inseamna calatoria cu avionul, m-am uitat la zeci de filmulete cu si despre avioane, controlul de securitate la aeroport si ce trebuie sa faci/nu faci in timpul calatoriei cu avionul, am stat geana pe bloguri despre companii aeriene, filmulete cu aterizari, samd. Mi-am instalat pe calculator si Flight Simulator ca sa ma dumiresc putin cu fizica din spatele zborului in sine.

Decolarea de la Roma
Decolarea de la Roma

In realitate, lucrurile au fost extrem de simple – zborul foarte placut, fara turbulente, aterizare lina, fara prea mare galagie in avion – doar specificul calatorilor italieni care vorbesc foarte tare 🙂 La intoarcere a fost imbulzeala la aeroportul din Timisoara si atitudinea celor de la securitate aiurea, insa ce sa faci – asa e la noi 🙂

Avioane la aeroportul din Roma
Avioane la aeroportul din Roma

Aeroportul din Roma este mare, dar si pentru mine calator la primul zbor mi s-a parut bine pus la punct. Noi am cam lalait-o la plecare ca am mai mers sa vizitam cateva lucruri si pe urma am facut cumparaturi cam pe fuga din duty-free-uri si am mers cu trenul de la Termini la Aeroport, tren care te lasa fix in aeroport. Biletul de tren pentru o persoana a costat cam 14 euro, practic mai mult pe segment decat zborul (daca scoatem taxele de aeroport, rezervare). E mult mai ieftin cu autobuzul

Pe de alta parte, terminalul si portile de imbarcare pentru cursele Wizz Air sunt intr-adevar…low cost, poarta de imbarcare fiind undeva la capatul terminalului 2 iar imbarcarea a intarziat cateva minute pentru ca nu mergeau scannerele pentru validarea biletelor. Evident, nici timpul pentru decolare nu s-a respectat.

Cand am sosit, am luat un autocar din aeroport si pana la Gara ne-a costat cu 5 euro, chestia este ca autobuzul nu porneste de la aeroport decat daca sunt ocupate cel putin jumatate din locurile pe scaune, asadar am considerat cumva trenul ca fiind mai sigur daca esti pe fuga.

Roma – ce am vizitat

Roma nu este un oras pe care sa il poti vizita intr-o zi si sa acoperi obiectivele turistice. Chiar si noi, in cele doua si un pic de zile in care am stat am fost mereu pe fuga si intr-o zi cred ca am facut la pas cel putin 20 kilometri. Nu ma mai tineau picioarele la final de zi 🙂

Nu am mers cu mijloacele de transport in comun pentru simplul fapt ca atractiile sunt destul de apropiate intre ele si e foarte placut sa iei orasul la pas.

Chiar nu vroiam sa vizitam orasul si sa stam “underground” asteptand metroul asa ca mai bine ne-am aventurat pe stradutele mici din centru.

Apropo de aventurat, am primit de la hotel o harta cu zona turistica si nu ne-am ratacit niciodata. Este foarte simplu sa mergi pe jos, cred ca doar de doua ori seara am scos GPS-ul ca nu imi mai dadeam seama din prima pe unde suntem.

Extrem, extrem de important este sa aveti incaltari POTRIVITE. Lejeri si cu talpa flexibila – ceva gen acestia, care sunt preferatii mei. Si nu strica nici ochelarii de soare pentru ca soarele aici bate foarte puternic si statistic ai sanse mari ca pe toata durata vizitei sa ai parte de vreme frumoasa.

În orice caz, un pont foarte bun este că în Roma tinerii studenți au acces mai ieftin la majoritatea obiectivelor turistice. Dacă aveți la voi cardul Euro 26 cu atât mai bine.

Fontana di Trevi

Prima atractie pe care am vizitat-o a fost Fontana di Trevi (probabil cea mai faimoasa fantana din lume, aici a fost filmat si un videoclip celebru), am mers cam 15 minute de la Hotel pana acolo si era PLIN, PLIN OCHI de lume. Iti faceai cu greu loc printre oameni insa privelistea pentru practic o simpla fantana este de vis, apa da o umezeala foarte placuta in aer pentru o zi calda (final de octombrie – 27 grade) si este una dintre cele mai faine locuri din oras daca o intrebi pe Raluca.

Oricum, pe urma ne-am dat seama ca aglomeratia la obiectivele turistice este ceva obisnuit in oras.

Fontana di Trevi
Fontana di Trevi
Fontana di Trevi
Fontana di Trevi

Dupa aceea am vazut coloana lui Marcus Aurelius, ce sa zic, nu m-a uimit, nefiind nici prea bine intretinuta si neocupand un loc extrem de insemnat (cel putin pentru mine) in istorie. Roma pana la urma este plina de coloane, fie de pe vremea romanilor, fie mai contemporane – decorand pietele publice.

Ce mi-a placut foarte mult vizitand la pas orasul este ca majoritatea cladirilor au obloane si sunt extrem de frumoase prin simplitatea lor.

Obloane si pasaje intre cladiri
Obloane si pasaje intre cladiri

Deja fiind dupa amiaza, si precedenta masa luand-o in Timisoara, am zis ca indreptandu-ne spre Panteon sa luam undeva masa. Am ajuns la pizzeria Pumarola si am comandat, ce altceva decat pizza 🙂 Nu ne-a uimit deloc, mie cel putin nu mi-a placut blatul…insa mi-a placut berea 🙂 Fiind intr-o zona foarte circulata am platit, cu tot cu bacsis, pe doua pizza + bere, nu mai stiu, 25 sau 30 euro.

Panteonul

Panteonul…ei, este frumos. Din pacate de la initialul scop a fost transformat intr-un fel de biserica catolica, insa probabil acest lucru i-a mai adus si niste restaurari in timp. Mi-au placut coloanele imense corintiene de sustinere si gaura (oculus) din mijlocul tavanului. Imi aduce aminte de cum ma cataram in Assasins Creed Brotherhood pe el 😀

Panteonul
Panteonul
Oculus, Panteon
Oculus, Panteon

Colosseumul si Forumul

De la Panteon am luat-o usor la pas prin zona turistica, am ajuns pe stradute foarte mici si am hotarat sa mergem spre zona ruinelor romanice si Colosseum, sa il vedem si seara si sa ne uitam cam care e zona pe care trebuie sa venim de dimineata. Cel mai bine este sa vizitati Coloseumul de dimineata, pentru ca inca nu este extrem de aglomerat. Biletul de intrare costa 12 euro si inclusa este si vizitarea Dealului Palatino si a Forului Roman. Cred ca daca vrei sa vizitezi fiecare colt din aceste zone, trebuie sa le aloci o zi intreaga, noi am stat doar vreo 4-5 ore pe aici si nu am vizitat intreg Forul Roman.

Coloseum, Noaptea
Coloseum, Noaptea

Nu am sa pun multe poze cu Coloseum, dat fiind faptul ca se gasesc din interior extrem de multe poze, in schimb nu se gasesc poze cu holurile Coloseumului unde sunt expozitii permanente despre cultura si civilizatia Romanica, impreuna cu date despre constructie si datele expeditiilor de cucerire ale Romanilor. Un foarte important loc, cam prin tot ce inseamna Roma este alocat cuceririi Daciei, probabil (sigur) datorita faptului ca multe cladiri s-au finantat in urma cuceririi aurului dacic. Multi istorici spun ca daca Roma lui Traian nu ar fi cucerit Dacia nu ar mai fi atins apogeul mult cunoscut din secolul al doilea si prima jumatate a secolului al III lea.

Coloseum
Coloseum

In continuare se fac foarte multe lucrari de restaurare si intretinere a monumetului. S-a dat la un moment dat o stire cum ca monumentul este in pericol. Non sens! Coloanele de sustinere si zidurile sunt absolut imense, multe au o grosime de 1,5 metri si constructia este extrem de bine realizata, fiind folosita la baza piatra imensa, extrem de bine imbinata. De asemenea stilul de constructie cu caramida ingusta al romanilor este extrem de solid, pentru ca imbinarea este extrem de bine realizata (mai bine decat constructiile de acum).

Harta teritoriilor Romanice pe Colosseum
Harta teritoriilor Romanice pe Colosseum
Detaliu de pe Columna lui Traian, in Colosseum
Detaliu de pe Columna lui Traian, in Colosseum

Ce mi s-a parut amuzant ca sunt extrem de multi turisti care fac poze cu tableta.

Chiar daca calatoriti singuri sau in cuplu, se gasesc destul de multi oameni care sa va faca poze, in general turisti singuri. Intrebati cu curaj un turist daca va poate face o poza (cu aparatul vostru, doh!) si va face cu placere. In 90% din cazuri si el te va ruga sa ii faci o poza 🙂 SFAT Asiaticii si latino americanii fac cele mai bune poze (am rugat o americanca sa ne faca poze, zicea ca ne-a facut, in realitate nu a apasat complet pe buton :D) . In general cautati pe cineva care are un aparat cam ca al vostru. Si va recomand sa va luati cu voi un DSLR entry level (Nikon D3100 sau D3200), nu are rost sa va faceti poze cu sapuniera sau telefonul mobil, pierdeti foarte multe detalii.

Si apropo, inca un sfat referitor la poze. Va bagati cu TUPEU. Altfel nu prindeti nici un loc in care sa va faceti poze singuri. Desigur, pe langa tupeu si amabilitatea e necesara, v-ati facut poza, ati iesit din zona de poze. Si nu va bagati in pozele altora ca toata lumea se fereste cand voi va faceti poze.

Dupa ce am vizitat Coloseumul am mers, evident pe Dealurile din jur. Este foarte mult de umblat si veti observa ca inca se fac sapaturi. Unii le-ar zice ca sunt ruine si pietroaie pe acolo, insa mie mi s-a parut foarte relaxant sa ma plimb acolo.

Mi-as bea cafeaua de pe acele terase :)
Mi-as bea cafeaua de pe acele terase 🙂

Columna lui Traian si Monumentul lui Vittorio Emanuele II

Vestita Columna a lui Traian este gata restaurata insa nu ai acces de foarte aproape la el, probabil pentru ca inca se lucreaza la Forul din jurul acestuia. Monumentul din stanga coloanei este Monumento Vittorio Emanuele II, nu prea stiu ce semnifica, insa toata lumea isi facea poze pe langa el si este absolut impunator.

Columna lui Traian
Columna lui Traian
Monumento Vittorio Emanuele II
Monumento Vittorio Emanuele II

Castelul Sant Angelo si Vaticanul

Asteptam cu nerabdare sa ajung si la Castelul Sant Angelo, este o constructie care in prima faza (secolul IV, parca) a servit drept mausoleu pentru unul dintre imparatii Romani si pe urma prin secolele din Evul Mediu s-a inaltat spre a servi drept resedinta papala.

Intrarea la reducere (pana in 25 ani) este de 7 euro iar studentii de la arhitectura, istorie sau alte stiinte exacte au intrarea gratuita. Cred ca si cei pana in 16 ani tot gratuit intra, insa doar daca sunt cetateni UE, si se verifica asta.

Panorama de pe Castle Sant’Angelo este superba si vezi foarte bine Vaticanul. Noi am prins finalul unei expozitii despre fostii papi, foarte interesanta. A fost extrem de bine pazita expozitia si aici a fost singurul loc unde nu aveam voie sa facem poze.

Pe aleea din fata Castelului sunt multi muzicanti de strada, canta foarte fain. De asemenea sunt si niste tepari care incearca sa te convinga sa semnezi impotriva drogurilor insa cand dai sa semnezi vezi ca exista rubrica Donation. Daca refuzi, iti zic c’mon give us a couple of coins.. cu pretextul unei chitante fara valoare. Evident am refuzat si cred ca au rupt foaia cu numele meu 🙂 Trebuia din prima trebuia sa imi dau seama ca lucrurile nu sunt roz de vreme ce erau oameni prost imbracati, nu pareau voluntari si aveau cea mai buna engleza. Cel putin unul dintre ei era un roman, care pare-se ca a uitat romana cat eram pe acolo dar dupa aceea i-am recunoscut acşentul di moldovian.

La Vatican… ei bine, era o coada kilometrica (pe bune) iar pretul biletului de intrare este COLOSAL. Am stat putin in piata, chiar nu ma atrage ideea sa cotizez atat de mult pentru luxul bisericii. Mi se pare fantastic de gresit opulenta aceasta specifica inaltelor fete bisericesti, fie ca vorbim de catolici sau ortodocsi. Sigur, hai sa postim, hai sa tinem post negru, hai sa fim modesti – insa preotii stau in lux. Multe vorbe de bine!

De altfel la Vatican nu aveai unde sa stai jos pentru ca scaunele care se folosesc pentru cei importanti (sa nu credeti ca oricine are dreptul sa stea jos!!) la diferitele procesiuni sunt imprejmuite. Totul e pe baza de cotizatie, religie – mda.

Piazza Navona

Extrem de obositi si rupti de foame de la Vatican ne-am indreptat spre Piazza Navona sa mancam si sa ne luam o inghetata.

Ne-am oprit la ceva restaurat din zona, cu specific mai degraba marin, ne-a placut cum erau pusi in vitrina pestii si fructele de mare pe care urmau sa le prepare si puteai alege care peste/homar/whaterver sa il mananci si ti-l arata chelnerul – uite e sanatos, frumos, are carnita 🙂 . Apropo de restaurante, ce mi-a placut foarte mult este ca chelnerii stau practic pe alee si invita clientii la masa si incearca sa ii convinga cat de tare pot ca au cea mai buna mancare.  Eu mi-am luat paste cu creveti iar Ralu tot ceva spaghette, insa parca Carbonara, ceva de genul. Mare greseala a fost ca nu am luat un peste, pastele m-au costat 12 euro portia (nu m-am saturat dintr-o portie, d’oh..paste!) iar pestele IMENS era 20 euro cu tot cu garnitura si salata. Berea, din nou, foarte buna. Am zis sa nu iau vin ci ceva mai racoritor si reconfortant 😀

Inghetata, ne-am luat doua portii medii cu cate 2 euro de la o gelaterie. Mai, si portie medie e IMENSA si foarte buna. NU am putut sa o mananc pe toata. Inghetata la ei este mult, mult mai buna decat orice am mancat in Romania si judecand si dupa marime, extrem de ieftina.

Piazza Navona este un loc in care seara se aduna foarte multi artisti…dar e si plin de tigani. Nu mi s-au parut dubiosi, de fapt este plin de pakistanezi si imigranti in toata Roma care fac munca de jos – cersesc (am vazut doar 2 cersetori) vanzand tot felul de prostii.

De aici ne-am indreptat spre hotel, rupti de oboseala, ramand ca ziua urmatoare sa vizitam…

Treptele Spaniole – Piazza di Spagna

Care nu ne-a uimit in nici un fel. Practic oricum Roma este construita pe sapte dealuri si urci si cobori mai mereu, nu stiu care e fus-ul  cu aceasta locatie, nici nu m-a interesat si ne-am indreptat spre gara sa prindem trenul spre aeroport.

De unde cumperi suveniruri, cadouri si apa

De regula, la principalele atractii turistice e plin de tarabe cu suveniruri, de la magneti la carti postale. Noi am luat carti postale de la un butic de la Vatican si suveniruri – statuete si magneti de frigider de la magazinasele de pe aleeile dintre obiectivele turistice. In zona atractiilor aceste suveniruri costa de la 3 euro in sus, insa fix aceleasi suveniruri le gasesti in buticurile de pe alei la 1 euro, fiind o diferenta enorma.

Paste in mai multe culori si cu mai multe ingrediente am cumparat de la supermarketul unui indian, undeva intre treptele spaniole si Via Nazionale.

Apa la atractiile turistice costa 2 euro flaconul de 0.5 litri. ENORM! Am cumparat cu 1.5 euro apa la 1.5 litri de la supermarket si de la Vatican 0.5 litri cu 1 euro. Fructele iarasi sunt foarte scumpe iar restaurantele de langa obiective au din nou preturi pe masura, insa nu exagerate.

Cadouri – linistit poti sa cumperi de la duty-free-uri. Personal folosesc ca parfum Euphoria Calvin Klein, si daca din Romania apa de toaleta am cumparat cu 250 lei, in aeroport am gasit apa de parfum la 50 euro. Iarasi, ochelari de soare Ray Ban la 100 euro, cand in Timisoara, de provenienta indoielnica, acelasi model e la 700 lei + TVA (lol). Cosmeticele din nou iefitne la Fiumicino.
Dulciurile sunt destul de scumpe la aeroport – 6x Toblerone – 13-14 euro, ciocolata Mozart (bilutele alea) vreo 8 euro. In schimb alcool ieftin 🙂

Shopping la Roma

Pentru cei care vor sa faca o sesiune de cumparaturi, la Euroma2 se asigura shuttle service de la hotel si pana acolo, sunt parca doua linii/zi insa stai acolo aproape o zi intreaga. Noi am preferat sa facem pe turistii 🙂

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

7 comentarii

  1. Fus-ul din Piazza di Spagna? Scarile in sine in nici un caz. Stradutele de pe langa cu siguranta. In deosebi dimineata e o adevarata placere si liniste. Unul din cele mai faine locuri unde sa iti incepi ziua cu o cafea si sa urmaresti oamenii din clasa superioara ducandu-se la munca. That’s the charm of Plaza de Spagna 🙂

  2. @Andrei, Tilla
    Cu un pic de cumpatare si planificare este super ieftin sa vizitezi orasul.
    Eu daca in general sunt mana sparta, vreau sa zic ca din bugetul si asa destul de limitat m-am intors cu bani acasa, cred ca cei mai multi bani i-am lasat in duty free 😀

  3. E super ieftin transportu pana la Roma, iti gasesti si cu 250 Ron Dus-intors. Cazarea o sa te coste mai mult, dar eu zic ca merita toti banii. Pentru mine calatoriile sunt cele mai frumoase momente din viata asa ca niciodata sa nu te plangi ca ai cheltuit prea multi bani pe ele…

2 trackback-uri / pingback-uri

  1. Budapesta City Break
  2. Vacanță sau City Break în Lisabona

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*