Resursa umană se găsește tot mai greu

dav

De când m-am întors în țară am remarcat că foarte mulți oameni se plâng de faptul că nu reușesc să angajeze oameni să muncească. Și nu mai e vorba de personal ultracalificat, ci efectiv de oameni necesari pentru a realiza diverse munci, mai ales în prestări servicii.

Probabil magazinele mari au remarcat deja asta, de aceea avem tot felul de campanii de employer branding de la mai toate hypermarketurile, dar lucrurile sunt destul de teribile și în alte zone.

Acum câteva săptămâni vorbeam cu o persoană care are o afacere de ani buni în zona serviciilor. Spunea că a ajuns să îi fie teamă că îi pleacă inclusiv angajați dintre cei care sunt foarte slabi, pentru că nu are cu cine să-i înlocuiască. Iar fără angajați, businessul moare.

Și sunt deja exemple de companii mari care au închis fabrici din România pentru că nu mai găseau angajați.

Așa s-a ajuns la salarii mari, sprijinit și de succesivele măriri ale salariului minim pe economie, o măsură excelentă pentru a mai stopa din migrația și către orașele mari, dar și spre vest. Chiar dacă asta se traduce și prin inflație.

Am văzut astăzi pe Facebook o reclamă cu recrutare pentru McDonalds. Salarii nete de la 1900 lei/lună, program flexibil.

Salariul unui junior într-o agenție de publicitate nu e foarte departe de ce oferă McDonalds celor cu zero experiență.

Și tot așa, îmi amintesc de ce print screen mi-a dat Sorin, de pe grupuri din Myanmar. Hoteluri din România recrutează oameni din Myanmar pentru a lucra în București, oferind salarii de 500-800 dolari(probabil net minim pe economie), cazare, masă și biletele de avion.

Probabil însă că pentru cei de prin Asia de Sud Est România nu le este prea interesantă, că ce ți-e România, ce ți-e Spania sau altă țară cu salarii și mai mari. Deși nu cred că prin Vest este o problemă cu forța de muncă la câți est-europeni au emigrat.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!1 Comment on Resursa umană se găsește tot mai greu

  1. Astia care se tot plang ca nu gasesc angajati, cu salarii mai mari au incercat? Aaa nu? Pai sa le fie de bine. Chiar si ca necalificat cand poti sa mergi in Germania, UK, Italia sau Spania sa lucrezi pe 800-1000 euro dece sa iti bati capu in Romania pe 300-400 euro plus toate lipsurile din tara? Multi arunca ideea ca sunt necalificati si nu pot cere salarii mari dar patronii nu inteleg ca e foarte greu spre imposibil de trait cu 300 euro pe luna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*