Prima ieșire din țară după mult timp

Doar ce m-am întors dintr-o vacanță de vreo 10 zile în Grecia și am realizat că trecuse aproape un an și jumătate de când nu am mai ieșit deloc din țară. Am și uitat că eram un pasionat de călătorii.

În Grecia am fost în Halkidiki, apoi câteva zile în Lefkada și încă câteva zile în plus în Halkidiki la întoarcere. Nu plecasem neapărat cu gândul de a ne întoarce într-o anume zi.

Lefkada este absolut superbă. Prima reacție când am văzut una dintre plaje a fost să zic în gura mare că „nu sunt photoshop pozele de pe net”. Totuși, este o destinație de maximum 4-5 zile. Vizitezi plajele, dai un tur sau două pe insulă cu mașina (sunt niște drumuri superbe), mergi la cascadă și cam atât.

Halkidiki e mai light așa, mai pentru plaje, bălăcit și pentru mâncare. Am stat pe brațul Sithonia, prima dată pe coasta de est, apoi la vest.
În orice caz, din punctul meu de vedere, Halkidiki este mult peste Thassos.

Am evitat cât am putut aglomerația, am ales să stăm în stațiuni secundare cum s-ar zice. În primul loc însă cred că am exagerat, că nu am avut semnal de date mobile și hotelul avea temporar wi-fi-ul stricat.

Grecia e plină de români. Dacă nu vedeam mașini cu numere din România începeam să mă întreb dacă sunt pe traseul cel bun. Foarte multe familii cu copii. În afară de români, mulți bulgari, sârbi, moldoveni. Mai puțini din Europa de Vest, dar erau și de pe acolo. Probabil mult mai puțini decât de obicei.

Prețurile la mâncare și ele foarte bune, cam la nivel de București, poate chiar sub.

Ca să prinzi o cazare bună trebuie să rezervi din timp. Nu aveam rezervare pe toate zilele planificate a fi plecați, iar pe ultima cazare am plătit mult mai mult decât am fi făcut în alte condiții. Dar pur și simplu nu mai e nimic decent la rezervare imediată.

Am plecat și cu mașina, că în Grecia e cam imposibil fără mașină dacă vrei să mai schimbi plajele.

La plecare la vamă într-adevăr am stat 2 ore la Kulata – Promachonas, dar la întoarcere a fost mai ok. Beleaua e cu formularul grecilor pentru intrare, care e banal, dar se pare că mulți uită să îl completeze. De verificat nu mi l-a verificat nimeni în vamă, doar să fie.
La întoarcere, în Giurgiu, am fost întrebați la vamă de unde venim, am zis Grecia și a trebuit să prezentăm și certificatele de vaccinare (sau test PCR).

Ar mai fi de menționat și avalanșa de știri negative legate de Grecia din câte am observat. Mi s-au părut mult exagerate.

În altă ordine de idei, impresionante autostrăzile din Grecia. Iar bulgarii par să le-o ia pe urme, cel puțin în zona Sofia au făcut și niște drumuri bune.

O vacanță foarte reușită. Ne-am încărcat bateriile pentru perioada următoare, care sper că va fi una fără provocările de anul trecut.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*