Preschimbarea permisului de conducere după expirare în 3 pași – Tutorial rapid

Zilele acestea au trecut 10 ani de când mi-am luat permisul de conducere. Incredibil cum trece timpul. Am fost relaxat cu preschimbarea aceasta pentru că m-am interesat înainte, chiar dacă domiciliul îl am în alt județ, preschimbarea de permis o pot face și în București, la DPRCIV-ul de la Aurel Vlaicu/Pipera. Nu îmi este însă clar dacă preschimbarea de permis o poți face în orice județ, dar în București merge. Aparent doar la secția care ține de raza Municipiului București, nu și cea care aparține de Ilfov, dar sunt în aceeași clădire.
Operațiunea a costat în total vreo 240 lei și câteva ore pierdute inutil pentru schimbarea permisului de conducere cu unul nou, emis tot cu o valabilitate de 10 ani.

Acte necesare pentru preschimbarea permisului de conducere

 • fișă auto medicală de la unitate autorizată special să emită
 • taxa pentru permis în valoare de 68 lei – se poate achita direct la sediul DRPCIV la un ghișeu de jos, mandat poștal sau transfer bancar. Nu recomand trasferul bancar pentru că în plus se verifică dacă le-au intrat banii
 • o copie după cartea de identitate + prezența cu cartea de identitate în original
 • permisul de conducere vechi

Nimic altceva. Cererea nu se mai completează complet, o vei primi cu datele tale imprimate direct la momentul în care predai documentele și stai la poză.
Pasul 1 – fișa auto medicală

Obligatoriu la unitate autorizată – lista actualizată a unităților medicale care pot face fișa auto medicală o poți găsi aici – Listă unități medicale autorizate fișă auto permis conducere

Am avut oarece probleme în a găsi o clinică la care să îți poți face analizele, la Medlife nu puteau să mă programeze cu o zi înainte, la alte clinici nu prea răspundeau la telefon. E drept, sunam și eu cam pe la ora 18, dar mă uitam după cele care au program până mai spre seară, să merg după ce ies de la muncă. Degeaba au program până seara târziu, în general la clinici mai mici toți doctorii care trebuie să își pună viza nu sunt decât o dată pe săptămână sincronizat la birou. Așa că am făcut programarea la Anima de la Aurel Vlaicu, pe lângă Promenada, unde de altfel am parcat gratuit. Și aici era program pentru fișa auto marți de la 15:00.

Dacă bine țin minte, au fost aceleași lucruri făcute ca atunci când am depus actele prima dată pentru permis, singura diferență a fost că nu mi s-a mai luat sânge.
În rest, am trecut pe la pshilogie, psihiatrie, medicină internă, ORL pentru verificarea auzului, oftalmologie, ortopedie și neurologie. La psihologie și psihiatrie am fost întrebat chestii existențiale, la medicină internă dacă sufăr de ceva boli, la ORL mi-au băgat o chestie în ureche, la oftalmologie clasica citire cu ochii apropiați, ortopedie dacă am toate oasele la locul lor iar la neurologie a durat ceva mai mult pentru că a trebuit să fac niște pași – fie pe vârfuri, fie pe călcâie, am fost ciocănit pentru reflexe și s-a testat vederea periferică.

Aiurea a fost momentul la Anima, când deși e clinică privată și toți clienții plătesc același serviciul, cineva a fost băgat în față de către alt doctor, tocmai la cabinetul unde a trebuit să așteptăm după doctor, că nu era încă acolo.

Nimic complex, a durat o oră totul, cu tot cu stat la coadă și așteptat medicii care încă nu au venit la program.

Pasul 2 – depunerea actelor

Aici e să te înarmezi cu răbdare. Am înțeles că zilele de luni și marți sunt de evitat pentru că cel puțin la DRPCIV București/Ilfov sunt cele mai mari cozi. La mine a durat vreo 40 minute așteptatul la coadă, dar am avut noroc, unii s-au pus la alte cozi și strigau în gura mare că stau deja de vreo trei ore. M-am dus în jurul prânzului, posibil ca atunci să fie mai liber decât dimineața.

Cu actele frumos pregătite și cu multă răbdare de stat la coadă, îți aștepți rândul. Nu sunt bonuri de ordine la permise dar coada la care am stat eu a fost relativ organizată, nu se băga nimeni în față. Respectă-i și pe cei de la permise care îți preiau documentele pentru că munca lor cu ditai puhoiul de oameni nu este deloc ușoară. Nu aș vrea să fiu în pielea lor. Un tip, care era la un ghișeu alăturată a avut o problemă cu un CNP care s-a schimbat și acesta era motivul pentru care își schimba permisul. Omul de la ghișeu i-a spus că va dura ceva mai mult decât în mod obișnuit, că nu prea poate conduce în perioada această, dar încearcă să îi elibereze o dovadă înlocuitoare. Nu știu ce au făcut, dar omul a fost rezolvat iar persoana de la ghișeu a vorbit extrem de calm și cu amănunte privind procedura. Așadar, recomandarea mea e să te duci acolo știind că vei sta la coadă, că nu sunt bonuri de ordine, însă nu fă circ din asta.

În rest, la DRPCIV există parcare interioară, dar e cam full pe acolo. Nu te baza că vei prinde loc de parcare, dacă cumva pe marginea străzii găsești un loc, ocupă-l. Eu am parcat la depunerea actelor aproape de pasajul Pipera…la 5 minute de mers pe jos. 🙂 Altă variantă de parcare este la Promenada, parcă două ore sunt gratuite.

Pasul 3 – ridicarea permisului de conducere

După depunerea actelor, în două ore poți veni să ridici permisul de conducere. Am văzut că unii și-au luat permisul de conducere și mai repede, eu m-am întors după mai puțin de două ore și o persoană care a depus actele cam în același timp cu mine deja și-a luat noul permis auto.

Eliberarea permiselor se întâmplă ceva mai puțin organizat, tot la un ghișeu – ceva mai mare de data asta – unde te duci și îți pui buletinul pe tejghea. Întors pe dos, protecția datelor personale. După aceea, ai ceva de stat, în funcție de cum ți-e norocul, să te strige pe nume pentru a-ți ridica permisul de conducere. Ești strigat, semnezi de primire, te gândești să ai o poză reușită iar datele să fie corecte și mulțumești frumos.

Totul adunat nu durează mai mult de 4 ore. Asta presupunând o oră la stat pe la policlinică, o oră la depunere și încă două ore până ți se eliberează permisul. Poți liniștit în cele două ore însă să mergi la Promenada.

Poți conduce când permisul ți-e depus și îl aștepți pe cel nou? Conform indicațiilor de la ghișeu, ai două ore de la depunere în care poți conduce. Dacă nu ridici permisul ziua aceea, mai ai dreptul până ziua următoare, însă de la momentul închiderii serviciului. Nu ți se eliberează vreo dovadă înlocuitoare, eu zic însă că varianta cea mai bună este să ridici permisul în ziua depunerii. Dacă însă mergi să predai permisul vechi undeva spre finalul programului, când de altfel cred că e și mai liber, îl vei avea ziua următoare și în timpul acesta am înțeles că ai drept de conducere. Atenție, dacă vrei să te bazezi pe asta, mai validează o dată.

Altfel, o discuție interesantă auzită de mine a fost situația conducerii cu permisul expirat. Aparent, dreptul de a conduce un autovehicul nu îți este luat dacă expiră plasticul, cu toate acestea există o amendă pentru conducerea cu permisul de conducere expirat.
Ce date sunt trecute pe noul permis de conducere?

Pe permisul nou de conducere sunt trecute puține date. Desigur, numele complet al posesorului, emitentul permisului, data și locul nașterii al posesorului, codul numeric personal (CNP), seria permisului, semnatura digitală, desigur poza și categoriile pentru care ai permisul.

Ce mi se pare mișto este că deși am permis de conducere categoria B și B1, am primit automat și categoria AM (mopede cu viteza maximă de 45 km/h și cu maxim 50 m3 capacitate cilindrică).

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!38 Comments on Preschimbarea permisului de conducere după expirare în 3 pași – Tutorial rapid

 1. Buna seara. Am si eu o problema. Din 2015 mi-am schimbat numele de familie, dar nu si permisul de conducere. Aseara, m-a oprit politia( control de rutina) si mi-au oprit permisul pt ca nu coincidea numele dupa buletin cu cel dupa permis(am dovada in locul permisului). Ce acte imi trebuie la politie sa imi preschimbe permisul si dk imi poate elibera permisul daca nu il am pe cel vechi. Se poate si pe baza dovadei?? Multumesc

  • Cred că e suficient doar cartea nouă de identitate și certificatul de căsătorie(sau sentința de divorț). Plus, desigur, celelalte taxe, împreună chiar cu fișa medicală.
   Mult succes!

 2. Eu vreau ca toate documentele si plata sa se poata depune si online, fisa medicala o descarci tot de le ei, o faci si te duci doar sa-ti ridici noul permis, desigur dupa ce faci poza noua. Valabil si pt pasapoarte, carti de identitate etc! De ce nu vor asa? Ca-s japitze d-aia!

 3. Bună. Dacă îmi expira permidul de conducere si nu il schimb mai primesc amendă in condițiile in care eu nu mai conduc. Mentionez ca nu am mai condus de 10 ani. Motive personale.Multumesc.

  • Teoretic nu ar trebui să fie probleme. Mama nu și-a prelungit de vreo 20 de ani permisul de conducere, nu a condus de atunci și nu a primit nicio amendă.

 4. Buna,
  Eu doresc sa merg luni de dimineata, 11.09.2017 sa-mi schimb permisul expirat, exista sanse sa termin in aceeasi zi, e chiar atat de multa lume?? Vreau sa merg de la 8.00, sa am sanse mai mari.
  Multumesc anticipat!

 5. Ma gandeam ca este atat de aglomerat, incat nu se incadreaza si trebuie sa revii. Timpul din pacate nu-mi permite sa pierd 2 zile. Am incercat si programare online, insa urmatoarele 2 sapt sunt full.

  • Da, poți să îți reînnoiești permisul de conducere în București chiar dacă ai domiciliul în alt județ.

 6. Buna seara .am și eu o întrebare referitoare la fisa medicala se poate face și în județul care am buletinul sau trebuie sa fie făcută în bucurești .Mulțumesc

  • @Georgiana – nu am auzit să fie vreo altă condiție decât să fie de la un centru autorizat. Și cred că poți să o faci în ce județ vrei tu.

 7. Am avut probleme pentru ca nu se mai putea plati cu cardul la permise (la parter la inmatriculari da) si pentru ca ATM-urile au fost desfiintate. A trebuit sa merg pana la Ing in intersectia de langa statia de metrou.
  Dupa o ora mai erau 20 de persoane. Si cand am luat bonul eram 45 de persoane. Din fericire mi-a venit randul sa depun actele dupa 90 minute.
  Am intrebat si mi s-a spus ca pot circula pana ridic permisul pentru ca in baza de date figureaza ca e in curs de emitere.

 8. Buna ziua. Am si eu o nelamurire: daca permisul a expirat (in cazul persoanei in numele careia intreb, de 2 zile) si te duci sa-l reinnoiesti esti obligat la plata vreunei amenzi? Intreb aceasta, deoarece persoana in cauza a fost obligata sa plateasca 420 de lei, explicadu-i-se ca aceasta suma reprezinta amenda pentru nereinnoirea la timp al permisului.

  • @Alina – Nu este nevoie să ai domiciliul în București sau să ai viză de flotant pentru schimbarea permisului în București.

 9. Buna ziua! Am o intrebare, trebuie neaparat sa fac programare online pentru preschimbarea permisului? Vad ca doar in luna decembrie mai au liber, iar eu voi pleca din tara… Mai degraba as sta la coada, numai sa ma duc luna aceasta. 😑

 10. Poate ar fi indicat sa scrii, daca tot ai organizat sumar informatiile, intervalul de eliberare permis, cel putin cel din Bucuresti: 15:30 – 19:00.
  Pe site-ul prefecturii nu este scris nicaieri ca programul depundere acte / eliberari permise este departajat.
  Oligofreni!!

  • @Andrei – Mie mi-au spus să revin după ora 16:00. Am presupus că e deschis toată ziua la eliberări și e în funcție de momentul în care depui actele invitația de a lua documentul nou.

 11. Am scimbat permis de la moldova in romanesc dar miau pus inscriptia md si nu pot lucra in comunitate cu el.De ce?multumesc de raspuns.

 12. buna ziua daca o persoana locuieste in afara tarii si ii expira permisul se pate sa il reanoiasca o alta persoana sau il poate reanoi in tara djn afara.va multumesc..si daca se poate ce pasurj trebuiesc urmati..

  • Nu. Este necesara prezenta fizica, de asemenea trebuiesc efectuate analizele medicale la una dintre institutiile acreditate pentru asa ceva.

 13. Salut ! Sunt din jud. Suceava si mi-am facut programare online la Bucuresti, pentru reinnoirea permisului de conducere. Am programare la ora 09:06 minute pe data de 11/01/2019. Problema este ca am avion la ora 18:25. Reusesc sa obtin permisul de conducere (fizic vorbind ) pana la ora 16:.. ? Multumesc anticipat ! An nou cu bine si multa sanatate tuturor !

 14. Salut… Mie mi a expirat permisul in luna a 6a 2017… cei de la politie vor comenta ca nu l am preschimbat pana acum? Nu am mai condus si acun am nevoie ca am primit o oferta…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*