Philips Hue – Am comandat setul de becuri inteligente (review)

Acum vreo două-trei săptămâni eram în căutarea unui variator de tensiune pentru a putea regla intensitatea luminilor din casă și am sfârșit în a comanda un kit Philips Hue cu trei becuri, bridge și o telecomandă.

Mă uitam cu jind de ceva vreme pe eMAG după un Philips Hue, dar prețurile practicate erau din altă galaxie, cu toate reducerile. A trebuit însă să intru în jungla amazoniană ca să îmi permit un astfel de sistem, chiar dacă reducerea lor era doar de 32%.

Am comandat pentru vreo 65 eur + 10 eur transport un kit format din trei becuri dimmable albe E27, bridge (cel conectat la router) și telecomanda întrerupător. Acum mă gândesc oarecum să upgradez mai multe becuri din casă.

Despre calitatea becurilor nu am ce să spun, 800 lumeni sunt suficiente pentru un sistem cu două becuri în sufragerie sau un bec în hol/baie/bucătărie. Becul este suficient de puternic.

Este foarte plăcut ca seara să pot aprinde becul de acasă de oriunde. Am montat un bec Hue pe hol, așadar încă de când se înserează pot seta ca acest bec să pornească automat. Pisicile mele sunt foarte fericite pentru asta, mai ales când sunt plecat de acasă.
De asemenea, am setat în dormitor ca becurile să pornească la o anumită oră, pe post de alarmă. Practic, becurile încep să lumineze gradual de pe la ora 07:00, simulând oarecum răsăritul în cameră, ceea ce te trezește destul de automat.

Cel mai greu să ne obișnuim a fost să renunțăm în a mai apăsa întrerupătorul clasic și să ne obișnuim cu telecomanda sau stins becul din aplicație. Telecomanda are o calitate foarte slabă a construcției, deși designul este destul de reușit. Cred că asamblarea telecomenzii care a ajuns la noi a fost defectuaoasă, mi-e greu să cred că așa sunt toate.

De menționat ar fi că este nevoie ca întrerupătorul clasic să fie mereu în poziția pornit ca să poți folosi comenzile. Dacă din greșeală oprești din întrerupătorul standard alimentarea, evident, sistemul nu va mai fi funcțional.

Am integrat și cu Google Home, dar parcă mi-e peste mână să comand aplicației Google să pornească becurile. Am făcut un scurt video demo, comenzile trebuie să fie destul de specifice ca Google Assistant să înțeleagă. Dacă ar fi Google Assistantul și în limba română poate ar fi altceva să spui Ok Google, pornește becurile în dormitor.

Cel mai probabil voi mai cumpăra câteva becuri pentru holul de la intrare și sufragerie, mai mult pentru funcționalitatea de dimmable. Înainte voiam să mai cumpăr și niște lumini colorate și două aplice, arată excelent, dar costul lor este destul de prohibitiv pentru niște becuri conectate la rețeaua wireless.

Dintre dezavantaje aș mai puncta necesitatea bridge-ului, care trebuie conectat pe LAN-ul de acasă, dar într-un fel îi înțeleg rostul.

Tehnologia este extrem de confortabilă, dar mai trebuie să se ieftinească. Cred că are potențial de a ajunge mass-market în niște vreo 10 ani. Până atunci este un produs strict pentru entuziaști, singurul inconevenient adevărat al sistemului fiind prețul.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*