Pensie privată facultativă în pilonul 3. Da sau nu

De ceva vreme, mai ales în contextul discuțiilor despre Pilonul 2, mă gândesc tot mai serios la un plan de pensii private facultative în pilonul 3.

Oricum, contribuția actuală la pilonul 2 este extrem de mică față de contribuția la Pilonul 1(pensia de stat). Nu te poți aștepta în contextul actual decât la o pensie privată de nimic.

Nu sunt pregătit însă să contribui cu sume similare a ceea ce intră acum automat de la mine în Pilonul 1 și 2, așadar dacă aș contribui cu minimul necesar ar cam fi o frecție la picior de lemn.
Dar mă gândesc chiar și așa la posibilitatea aceasta, până la urmă e vorba de a pune deoparte câțiva lei în fiecare zi. Singura chestiune este că o contribuție minimă aduce de la sine un venit minim când vei avea nevoie de el. Și că se va stabili un minim de valoare de fond totală de la care se poate plăti pensia, ceea ce în România nu se știe cât va fi.

Apoi ar mai fi vorba de niște deductibilități, aparent s-ar deduce cumva din impozitul pe venit, dar stăpânesc relativ greu înțelegerea acestor facilități. Ceva mai bine explicat ar fi aici, unde înțeleg că ar fi deductibil în limita a aproximativ 1800 lei pe an (400 eur). Iar dacă poți deduce impozit pe salariu de valoarea asta și să îl folosești pentru un plan de pensie privată facultativă, păi stupid să fie să nu o fac. De aceea cred că e ceva pe acolo ce nu înțeleg, prea sună a lapte și miere, mi-ar plăcea dacă ar exista mai multă informație explicată despre deductibilitatea fiscală pentru pilonul 3.

În altă ordine de idei, cu siguranță aș dori să am pensia din pilonul 3 la ceva diferit de unde e pilonul 2. Varii motive, pe principiul nu îți ține toate ouăle într-un coș.
Acum am pensia din pilonul 2 la AZT Allianz Țiriac. Din ce am observat, varianta populară ar fi NN Pensii sau BCR Pensii. Alte opțiuni ar mai fi?

Desigur, angajamentul pentru Pilonul 3 ar trebui să fie unul de lungă durată. Trebuie să contribui vreo 7-8 ani ca să fii eligibil pentru a primi pe urmă pensie.

Aș fi curios de părerea voastră despre pensiile facultative, ce planuri de viitor aveți, cum vă gândiți să economisiți, șamd. Da sau nu pentru pensia facultativă din pilonul 3?

Se spune însă că randamentul cel mai mare pe termen lung l-ar avea investiția pe bursă, dar aici e vorba de o intrare ceva mai scumpă – pentru intrarea pe bursă am impresia că ai nevoie de o investiție inițială de vreo 3-5.000 EUR. Și sunt păreri negative și despre orice tip de pensie privată.

Vorba aia, mai ieri am absolvit liceul.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*