O nouă modificare la vinieta propusă pentru București

Proiectul privind vinieta electronică de București, așa zisul proiect „Oxigen” al primarului general Gabriela Firea a suferit o nouă modificare. Dacă în varianta inițială se stabilea ca doar mașinile cu certificare de poluare sub Euro 4 vor plăti o vinietă, acum toate mașinile sub Euro 5 vor fi nevoite să plătească vinieta de acces în București. În plus, mașinile cu normă de poluare de până la Euro 3 vor avea interzis în zona centrală a Bucureștiului.

Taxa pentru vinieta electronică va fi de până la 500 lei/an sau 350 lei/jumătate an, respectiv 5 lei pe zi pentru mașinile Euro 4 – majoritatea din București.

Măsura e probabil bună, prea sunt multe mașini poluante în București, dar devine deja enervant că orice proiect care implică o taxă înainte se aruncă în public doar sub o formă de chiftea, pentru sondarea opiniei publice și abia în funcție de asta se anunță planul real.

Aștept ziua în care și locurile de parcare rezidențiale se vor redistribui și vor avea prețurile ajustate real, astfel încât nu doar oamenii sistemului să poată avea locuri de parcare rezidențiale. Și impozitele. Din ciudățenile Capitalei, în București, dacă ai noroc sau cunoștințele care trebuie, un loc de parcare rezidențial costă până în 100 lei/an, impozitul pe mașină cam 60 lei/an..dar vinieta de „poluare” minimum 500 lei/an.

Singura problemă pe care o văd este dacă toate micile localități se decid să introducă și ele viniete. Pentru că de ce nu? Și atunci dacă vreau să merg de la București la Satu Mare cu mașina, cum mai fac de câteva ori pe an – devine și mai scump.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*