New York – Impresii și locuri pe care le-am vizitat într-un city-break de o săptămână

New York este genul de destinație pe care nu trebuie să le ratezi dacă ai orice fărâmă de ocazie de a o face. Este un loc absolut fabulos, este încărcat de atâta istorie chiar și în scurtul timp de la înființarea orașului și este pe atât de american pe cât cuvântul american poate fi. Unele lucruri din filme vi se vor confirma, altele infirma, dar ce rămâne în urmă este că New York este cel mai reprezentativ oraș pentru mixul american de culturi, trăiri și spirit.

Dacă ai avea ocazia să vizitezi doar 5 orașe de pe glob, New York ar completa topul alături de Paris, Londra, Roma și Bangkok.

New York a fost pentru mine a treia destinație și călătorie spre Statele Unite, după Las Vegas și San Francisco. Toate cele trei destinații au fost super diferite una față de alta.
Intrarea în SUA a fost foarte ușoară, interviul de viză asemenea, nu cred că trebuie să vă faceți probleme pentru această procedură dacă este singurul lucru care vă ține pe loc.

Cât costă biletele de avion spre New York

Undeva anul trecut pe vremea asta găsisem o super ofertă pentru zboruri spre New York, cu KLM, din Copenhaga. Să plătești vreo 240 euro pentru un zbor dus întors din Europa spre New York nu este o ofertă pe care ai putea să o ratezi.. Din păcate zborurile au fost cu peripeții, dar cum necum acest aspect nu ne-a răpit cu totul experiența celui mai mare oraș din Statele Unite ale Americii.

Trebuie să știți că puțin probabil să ne mai întâlnim cu astfel de oferte, ele nu au fost niciodată atât de ieftine cu plecare din București, așadar dacă sunteți în căutarea unui bilet de avion cu plecare din România spre New York și o escală scurtă, un preț bun se situează între 5-600 EUR. Tot ce vedeți la un preț mai mic, mai ales pentru perioada aprilie – octombrie este o ofertă bună, deci săriți pe bilete dacă aveți ocazia!

Folosiți cu încredere motoarele de căutare zboruri precum momondo, KAYAK și setați-vă alerte dacă vreți să găsiți prețuri bune pentru date preferate.

Când să mergi în New York

Am ajuns în februarie în New York, deci totul a fost mult mai ieftin decât ar fi de obicei, cazare, aglomerație mai puțină șamd, dar nu aș recomanda New York în lunile de iarnă. Este frig și se întunecă repede.

Dacă e de New York, cu drag v-aș recomanda lunile aprilie-mai sau septembrie-octombrie. Nu este încă nici prea cald, nici prea răcoare, nu ai parte de freezing rain sau de vestitele furtuni de zăpadă și nici de căldura sufocantă dintre zgârie-nori. Singurul dezavantaj este că e o perioadă de vârf, prețurile mai ales la cazare vor fi mult mai mari.

După experiența vremii pe care am avut-o în februarie (deși putea fi și mai rău) aș exclude total lunile de iarnă. Nu merită. Noi ne dorim mult să ne întoarcem, însă în sezonul turistic cum s-ar spune, cu tot dezavantajul de aglomerație și prețuri mărite la cazare.

Lacurile mai mici din Central Park erau înghețate în februarie
Lacurile mai mici din Central Park erau înghețate în februarie

Unde să te cazezi în New York

Indiscutabil cea mai bună zonă pentru cazări este în perimetrul cuprins între Empire State Building / Times Square / Penn Station. Accesul este ușor peste tot, ești în centrul Manhattanului, la orice pas ai metrou și/sau tren care să te ducă la orice oră spre și de la aeroport sau spre orice colț al metropolei.

Cei care mă cunosc știu că pun mare preț pe cazare, așadar pentru noi soluția ideală s-a numit Hyatt House Chelsea. Îndeplinea condiția de buget, a îndeplinit condiția de confort, am avut mic dejun inclus, o priveliște superbă spre World Trade Center și Empire State Building iar locația era ideală, într-o plimbare de jumătate de oră eram și în Chinatown / Little Italy  dar și la 15-20 minute de Times Square. Ah, plus mansarda de pe la etajul 30, cred că e superb acolo vara.

Cât costă cazarea

Ca prețuri, cazările încep cam de la 100$ în zonele relativ apropiate de obiectivele turistice. În general însă în Statele Unite o noapte de cazare este cam 150$ la un hotel decent și nu contează neapărat numărul de stele în preț ci mai degrabă locația, dacă este într-o zonă mai neturistică iar dacă e vreo conferință mare prin oraș prețurile pot crește exponențial. În general e bine să îți iei cazarea fie foarte devreme, fie foarte din scurt (asta dacă orașul nu este prea ocupat).

Transportul

New York este un oraș în care trăiesc pe perimetrul zonei urbane trăiesc tot atâția oameni ca în toată România, așadar atenție la zonele periferice, că ai putea să faci o oră cu metroul până în centru dacă te uiți după varii oferte cât mai ieftine.

Metroul este absolut esențial pentru transport în oraș și vă recomand și vouă să îl folosiți cu încredere.

Un alt lucru important pentru care ai vrea să stai în centru este transportul. Ai metrou de oriunde aproape spre oriunde, mai ales dacă ești în zona Manhattan. Sistemul însă e atât de complicat încât există și un site dedicat înțelegerii metroului din New York.
La un moment dat te obișnuiești, dar cred că inclusiv localnicii sunt luați prin surprindere de metrouri normale care se transformă în metrouri expres (și omit câteva stații).
Marea recomandare este o hartă a metroului. Nu neapărat fizică, că te incomodează la un moment dat, eu am făcut o poză banală cu telefonul și m-am descurcat pe urmă în aria de interes. Nu are niciun rost să te iei după vreun orar, pur și simplu metroul circulă la orice oră mai des decât pe linia noastră M1.

Va trebui să vă luați un MetroCard – reîncărcabil. Vă recomand abonamentul de 7 zile pentru că este cel mai util și economic. Dacă aterizați la JFK va trebui să luați un metro card cu 5$ suplimentar pe el pentru a plăti conexiunea JFK – Jamaica (de unde se ia metroul spre oraș).

O stație de metrou iobișnuită din New York
O stație de metrou iobișnuită din New York

Ca o paranteză, metroul este super murdar. Majoritatea vagoanelor și cam toate stațiile.

Ce am vizitat în New York?

Avantajul Manhattanului este că are cam toate locurile super turistice destul de aproape.

Noi am ieșit din Manhattan doar pentru a intra într-un cartier mai autentic (am ales Astoria) și pentru a merge pe Brooklyn Bridge spre Manhattan, de unde am mers spre World Trade Center.

În rest dacă ai cazarea aproape de Times Square, în afară de Grădina Zoologică din Bronx nu sunt obiective de neratat. Noi totuși nu am fost la Grădina Zoologică, am văzut destule, plus că era un frig imposibil.

Am mai mers cu feribotul să vedem de mai aproape Statuia Libertății. Este gratuit, se numește Staten Island Ferry și se ia de undeva din extremitatea sudică a Manhattanului. Călătoria durează vreo jumătate de oră și oferă priveliști spectaculoase și spre zgârie nori. Din păcate trebuie să repet că am fost în februarie și vremea a fost cenușie. Dar Staten Island Ferry este o experiență care nu trebuie ratată.

Priveliștea spre Manhattan când iei feribotul Staten Island
Priveliștea spre Manhattan când iei feribotul Staten Island
Staten Island Ferry
Staten Island Ferry

Muzeele – Muzeul Istorie Naturală și Metropolitan Museum of Art

Muzeul de Istorie Naturală este un clasic pentru oricine ajunge în New York. Este absolut imens, rezervați-vă o dimineață întreagă pentru vizitare. Aici s-a turnat seria O noapte la muzeu și este amuzant să găsești exponatele din film. Este efectiv cel mai complet muzeu pe care l-am văzut vreodată.

Mare atenție că închide destul de devreme, la 17:00, așadar aceia dintre voi care nu prea sunteți împăcați cu trezitul dimineața, atenție, că ora ideală de sosit este cam pe la 11:00.
Nu aș veni în prima zi la muzeu pentru că probabil diferența de fus orar vă va face irascibili și nu vă veți bucura cu adevărat.

La Metropolitan Museum of Art am ajuns oarecum neplanificat. Eram prin Central Park și aveam nevoie de o toaletă. MET este practic în parc, am spus să intrăm să folosim toaletele, din păcate erau după casierii. Așa că am spus hai să plătim o intrare (modică – vezi mai jos) și să folosim toaletele.
Nu am avut deloc așteptări de la Muzeu, dar a fost drăguț să găsești exponate de Brâncuși (deși era dat ca francez) și alte opere celebre.

Nu o să vă bată nimeni la cap să nu faceți poze, dar vi se va spune să nu le faceți cu blițul activat, ca peste tot în lumea civilizată.

Un pont foarte valoros – ce înseamnă suggested admission

Fără doar și poate atunci când poți să economisești la ceva este bine să o faci. În New York cam orice intrare este în zona de 25$, dar muzeele gestionate cumva de către stat au un regim mai special. În mod teoretic vizitarea acestora ar trebui să fie gratuită, dar pentru că s-a făcut multă presiune financiară în lupta pentru exponate s-a introdus conceptul de suggested admission.

Atât la Muzeul de Istorie Naturală cât și la MET (Metropolitan Museum of Art) funcționează conceptul de suggested admission. Asta înseamnă că dacă cumperi biletul de intrare de la casieriile cu oameni tu alegi cât vei da pe bilet. Cu părere de rău pentru suggested admission, dar am dat 10$ la intrarea la Muzeul de Istorie Naturală și 7$ (atât aveam mărunt) la MET.

Dacă îți cumperi biletul online sau de la automatele de vânzare bilete vei plăti suggested admission-ul. În full.

UPDATE: La MET am găsit un articol că s-ar fi scos suggested admissionul 🙁

La pas prin Central Park, Upper East Side, Chinatown și Little Italy

ChinaTown și Little Italy sunt efectiv peste stradă una de alta. Iar Little Italy este cu adevărat Little, sunt vreo două-trei străzi cu restaurante italiene și cam aia e. Prețurile au fost destul de decente, poate chiar sub media din New York, semn că este destul de multă concurență.
Pentru o sticlă de vin și două meniuri cu ceva paste sau pizza am dat aproximativ 60$. Un pic mai scump decât în București.

Intrarea în Little Italy
Intrarea în Little Italy

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Claudiu Fărcaș (@clau.farcas) pe

În Chinatown găsești orice vrei. Huse de telefoane, încărcătoare, haine tip suvenir la prețuri de chilipir. Am luat chiar și un kilogram de cireșe la vreo 2-3$ în februarie, presupun că erau aduse de prin Mexic, că pe o rază de câteva mii de kilometri era imposibil să ai cireșe proaspete în februarie.
Se poate negocia la tarabe, așa am negociat o husă de telefon de la 20$ la 10$.

O intervenție a pompierilor în New York care pare atât de obișnuită
O intervenție a pompierilor în New York care pare atât de obișnuită

Prin Central Park puteți să dați de o grămadă de veverițe. Dacă vreți să faceți poze de aproape cu ele, puteți să cumpărați cam de la orice magazin ceva mai mare alune. Atenție, luați alune „nature” în coajă, adică nu prăjite și nici sărate.

Central Park chiar dacă este pustiu iarna, e plin de veverițe care abia așteaptă alune
Central Park chiar dacă este pustiu iarna, e plin de veverițe care abia așteaptă alune

Plin de veverițe este și în parcul de lângă Flatiron, unde este o tarabă ceva mai mare cu burgeri delicioși – Shake Shack.

Veverițele de lângă Flatiron Building (Madison Square Park) nu sunt deloc timide
Veverițele de lângă Flatiron Building (Madison Square Park) nu sunt deloc timide

Clădirile – Empire State Building, World Trade Center, Grand Central Station

Totul este colosal în New York, așadar fiecare clădire este imensă. Amuzant este că la ei bordurile sunt din fier. Este totul super impozant, iar arhitectura clădirilor este deosebită, fie că vorbim de zona de sud a Manhattanului unde sunt clădiri mai recente sau zona cu Empire State Building unde se prezintă arhitectura din anii de glorie ai construcției primilor zgârie nori: 1920 – 1930.

Pe mine ce m-a impresionat cu adevărat a fost Central Station. O construcție absolut impresionantă, cu trenuri care vin prin subteran iar peroanele sunt tot acolo. Toată gara este încojurată de zgârie nori, nici nu te-ai aștepta ca acolo să fie o ditai gara.

Altă clădire superbă a fost și Librăria (NYPL).

Aparent însă ce se recomandă este urcarea pe Top of the Rock în loc de Empire State Building pentru a vedea și clădirea simbol – Empire State. Nu am urcat pe nici una dintre ele pentru că oricum aveam priveliștea de pe hotel și era foarte frig. Probabil la următoarea vizită o să urcăm pe una dintre ele.

Zona fostelor turnuri gemene parte din complexul World Trade Center îți aduce mixed feelings. Dintr-un anume punct de vedere sunt emoționante fântânile acelea care au luat locul turnurilor, din alt punct de vedere este extrem de comercială toată invitația spre a vedea muzeul. Mă așteptam la cu totul altceva, am plecat relativ repede de acolo, nici vorbă să intrăm în muzeu (costa și vreo 20$).

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Claudiu Fărcaș (@clau.farcas) pe

Dacă ar fi să spun ce nu m-a dat pe spate este Times Square-ul. Este o intersecție înțesată de reclame cu magazine care plătesc chirii exorbitante doar pentru a se lăuda că au magazin în Times Square.

Chiar dacă am stat doar 7 zile în New York cred că aș putea scrie mult mai multe despre oraș. O vizită în New York începe cu ani de zile înainte de a ajunge acolo și continău alți grație popularității zonei. Este imposibil să nu fi vizitat deja New York prin sutele de filme, povești de succes, drame, așadar să ajungi în oraș este o cireașă de pe tort care confirmă aproape tot ce se spune despre oraș.

Times Square noaptea în extra-sezon
Times Square noaptea în extra-sezon

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

1 Comment on New York – Impresii și locuri pe care le-am vizitat într-un city-break de o săptămână

  1. Fain articolul. Cu cat mai multe detalii cu atat mai bine zic eu in cazul articolelor de genul acesta. Si eu am in plan sa ajung in New York in urmatorii ani, e clar ca totul vine de la marketing-ul indirect facut prin filme dar sper sa nu fiu dezamagit de ce voi gasi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*