Montarea unui hidrofor pe fântână forată

Cred că cea mai bună investiție pe care puteam să o fac anul acesta la țară, pentru părinți, a fost achiziția unei pompe submersibile. Este destul de ieftină și în combinație cu un furtun lung permite udarea grădinii mult mai eficient. Practic, ca la țară, căram apa de la zeci de metri până în grădină, mai ales că la țară sunt alte condiții în ceea ce privește apa potabilă (nici acum nu există canalizare, de exemplu, deși e o distanță de doar 10 kilometri până în Satu Mare).

Și, atunci, am zis concediul acesta să transformăm și cealaltă fântână, de mare adâncime (undeva la 25 metri), cu apă potabilă, într-un robinet, să nu mai trebuiască să dăm la pompa care aducea apa sus. Soluția o reprezenta un hidrofor, practic poți să găsești multe hidrofoare excelente pentru această treabă la mult sub 700 lei. Noi am ales de la Dedeman un hidrofor Wasserkonig (WTX 9). Singurul criteriu a fost practic acela de a avea corpul de pompare din inox, cele de fontă am înțeles că ruginesc repede și pot crăpa. Acum, despre fiabilitatea produsului nu aș putea spune prea multe, pentru că a fost instalat doar săptămâna trecută.

Hidrofor montat direct pe fântână, într-un cămin săpat în jurul fântânii

Deși prin sat și-au montat mai multe persoane hidroforul în casă, am insistat că nu are ce căuta un hidrofor pe hol, mai cu seamă că face și gălăgie și îi și scade eficiența de aspirare a apei de la adâncime.
Așa că, după ce am avut hidroforul acasă, am început cu tatăl meu să săpăm, lângă fântână, o groapă de 1.3-1.5 metri, pentru a face un cămin în exterior pentru hidrofor. Ulterior, în groapa respectivă am turnat un perete extrem de gros (pe alocuri și de 12-14 centimetri) din beton, nu înainte de a da cu vreo două straturi de folie protectoare, dacă cumva se ridică apa – să nu intre în cămin. Pe lângă pereți am mai pus și polistiren, pentru a proteja de intemperii, acum nu știu însă dacă va oferi vreo eficiență – însă din ce am aflat din alte surse, tot din sat, este că atunci când îngheța căminul, îngheța doar partea superioară.
Tot după ce am turnat căminul am mai aflat că inclusiv cei care și-au montat hidroforul în casă au spart și au făcut tot un cămin. O idee nu foarte proastă, însă nu prea vreau să sparg prin casă, plus că ar fi fost mult mai dificil. Proba de foc, desigur că va fi la iarnă, dar ne-am gândit și la alte soluții pentru a evita defectarea instalației.

Materiale necesare

Bun, trebuie să spus că prima țeapă pe care mi-am luat-o în materie de cheltuieli, chiar pe raionul hidroforului, a fost că am cumpărat și un conector în 5 căi. Hidroforul deja avea această conexiune pe care era montat și presostatul. Nu cumpărați această chestie decât după ce vă asigurați că hidroforul (mai ales dacă are presostat deja montat) nu îl are. Drăguții de la Dedeman nu m-au avertizat că deja există și nu știau dacă am sau nu nevoie.

În rest, tot cuplajul de țevi care vine de la hidrofor e pe dimensiune de un țol. Eu am avut și fântâna de un țol, așadar momentan singurul reductor pentru un singur robinet a fost cel cumpărat de la un țol la 3/4, cum este robinetul montat. În rest, am cumpărat vreo 2 coturi cu filet interior de un țol, o grămadă de nipluri (fiecare legătură merge prin niplu), o supapă de sens am cumpărat un robinet de un țol, pentru a opri alimentarea cu apă de la hidrofor, în caz de probleme și un teu + un dop. Teul l-am luat cu dopul aferent pentru că vreau să duc mai departe instalația de apă și în casă + curte. Presiunea oferită de către hidrofor este excelentă, permite lejer alimentarea cu apă la țară în standarde civilizate. Apă în fântână să aveți.
Legăturile aferente m-au costat undeva până în 100 lei, însă la un moment nu am mai cumpărat de la Dedeman ci de la un magazin local, unde doar robinetul de un țol m-a costat 30 lei. Cam cât am dat pe o serie de nituri, teu și dop la Dedeman, mi s-a părut exagerat.
De menționat este că deși am fântâna forată până la 25 metri, am cumpărat un hidrofor cu capacitatea de aspirație de la 9 metri, pentru că știu că apa vine sus. A fost și un mic risc, acum depinde de voi dacă vă asumați sau nu, la mine altfel depășea serios bugetul.

Costuri montare hidrofor pe fântână

În principiu, cu tot cu căminul aferent și cu hidrofor, fără plata instalatorului care ne-a ajutat, costurile au fost undeva la 1.000 lei, cu tot cu pietrișul adus pentru construcția căminului (30 lei/căruța – au intrat două căruțe de pietriș) și cimentul la sac (au intrat vreo 120 kilograme).

Cam așa arată în final:

Două chestii negative, pe care le-am expus într-un articol separat: nicăieri nu am găsit o țeavă de metal de un țol de nu mai mult de 3 metri. Toți vindeau de la 6 metri în sus, așadar cum nu aveam soluție pentru transport (era însă o treabă cu transportul tuturor materialelor de la Dedeman, m-am prins ulterior), a trebuit să improvizez cu o mizerie care nu stă fix. La fel și cu plăcile de OSB, nimeni nu le tăia, tot nu aveam soluție de transport.
Dacă vinde cineva online țevi zincate de un țol pentru robinetul acela, please hint. Ideea este ca dimensiunea să fie de max 1.20 metri. 🙂

Mai e de făcut instalația electrică, cu o priză de exterior în cămin și desigur cu acoperirea căminului cu o soluție ceva mai permanentă, nu acele plăci de la Holzindustrie Schweighofer.

2 Comments on Montarea unui hidrofor pe fântână forată

  1. Ar fi trebuit să sapi niste santuri cam de 0,5m adâncime si sa duci teava cu apă pe acolo până în casă, nu ai fi avut probleme iarna, pamântul nu prea îngheata mai mult de 50 de cm iar oricat de frig ar fi afara la 80cm în pamant ai temperaturi pozitive

  2. Eu vreau sa a racordez la reteaua de apa,distanta de la retea e ca de 25 de metri pana la casa,am facut santul,am cuparat un hidrofor Metabo,ridica apa la 48 de metri,absoarbe de la 8 metri.Legaturile la fosta instalatie de apa,pe care o trageam din fantana cu o pompa trifazica multicorp,sunt in spatele casei.Acolo sa fac casulia ptr hidrofor?mentionez ca apa de la retea nun are presiune suficienta sa aprovozionez locuinta,baie+bucatarie.Daca fac o casulie de 1m adancime e bine,cu toate izolatiile aferente?Unde fac legaturile,este iesirea pentru bucatarie,din instalatia veche,functionala,si alimentarea ptr cazanul din baie.ultumesc mult

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*