Mi-am făcut primul implant dentar

Am fost terifiat de ideea unui implant dentar, mai cu seamă că îmi imaginam că procesul este mai dureros și mai neplăcut decât a fost în esență.

Acum, la câteva luni de la primul implant dentar, mă pregătesc pentru „descoperirea implantului” și să mai fac încă un implant pe cealaltă arcadă.
UPDATE: Am făcut și al doilea implant, pe ambele implanturi am coroanele și nu aș putea fi mai mulțumit decât sunt!

La mine povestea dinainte de implant dentar este una destul de lungă. Sper să vă inspire și să vă scape de frica de a face acest pas dacă aveți vreo reținere de orice fel.

Implant dentar pe locul unor extracții foarte vechi

În primul rând am avut câteva extracții dentare acum mai bine de 10 ani și după aceste extracții dinții „vecini” au mai migrat. Asta grație unei dentofobii pe care am dobândit-o în adolescență..

Pe locul unde mi-am făcut de exemplu implantul dentar, în trecut aveam o punte dentară. A fost o soluție care să zicem că și-a făcut treaba atâția ani, dar pentru orice problemă, întotdeauna e de preferat să ai pe locul unui dinte (sau implant) o singură coroană.

Așa că pasul dinainte de a-mi pune primul implant dentar a fost să port aparatul dentar.

Am fost chiar la mai mulți dentiști care mi-au făcut practic același plan care cuprindea aparat dentar (ortodontic) și apoi implant.

Până la realizarea propriu zisă a implantului dentar am stat cu aparatul dentar mai bine de doi ani pe arcada superioară.
Cu aproximativ 4 luni înainte de a-mi da aparatul dentar jos am făcut și implantul pe arcada superioară. Deci încă aveam aparatul dentar când mi s-a făcut implantul.

Implantul dentar l-am făcut la New Dent, de pe Bucureștii Noi. Este cabinetul la care am mers în 90% din situații. Deși, așa cum spuneam, am fost și pe la alte cabinete, inclusiv la Dent Estet în chestiunea aceasta.
Oarecum cabinetul de cartier mă cunoștea însă cel mai bine, prețurile sunt incomparabil mai bune. Plus e un sentiment interesant când dentistul și până și asistentele știu ce ai literalmente în gură. Or avea cabinetele mai cu pretenții recepții mai frumoase, personal mai zâmbăreț, dar în esență este aceeași treabă și calificarea dentiștilor nu se măsoară în ce recomandări se primesc de la influenceri pe Instagram sau TikTok.

Chirurgul care mi-a făcut implantul la New Dent este doctorul Vlad Petrescu Seceleanu. Am citit doar de bine de el și mi s-a părut și că are un umor aparte. Aveam oarecari temeri de procedură în sine, dar m-am simțit în siguranță cu el.

Cum s-a desfășurat operația de implant?

În primul rând totul a durat 15-20 minute. Nu mai mult. Doctorul a avut radiografia panoramică pe care am făcut-o înainte (oricum am făcut o grămadă), s-a uitat peste starea dinților, unde sunt rădăcinile, care e spațiul și s-a apucat de treabă. Mi-a spus că îmi pune un „implant micuț”.

Procedura de implant a fost foarte diferită de cum mă așteptam.

Sincer, m-am simțit ca la un atelier auto cu atâtea instrumente. Diferența a fost că în loc de o mașină la service, eram eu cumva într-o revizie. 🙂

Bine, aveam oarecare așteptări dubioase, că am urmărit și pe YouTube cum se desfășoară implantul. Sincer, nu v-aș recomanda să faceți asta. De ce? Pentru că dacă nu vă uitați, habar nu aveți care e procedura, și nu aveți niciun beneficiu să vizualizați așa ceva. Efectiv dacă aveți vreo frică de dentist, nu vă ajută cu nimic să vedeți cum se face implantul. E mai terifiant ca imagine decât ca procedură.

Revenind, am fost numărul 2 pe lista din ziua aceea. Am fost numit un caz simplu pentru că aveam un singur implant de făcut. Erau pacienți în așteptare care aveau 4-5 implanturi de făcut…

Primul lucru care mi s-a făcut a fost o anestezie locală. Destul de țeapănă, în câteva minute nu mai simțeam nimic la nivelul obrajilor pe partea aceea.
Am stat 2-3 minute și când anestezia a fost completă, chirurgul s-a apucat de treabă. Tăiat gingia și început să foreze cu ceea ce părea efectiv un burghiu.

E dubios sentimentul când știi că ți se dă o gaură în os. Deși nu doare, simți în toată cutia craniană vibrația. Este poate cel mai neplăcut moment din toate intervenția.

Implant dentar efectuat deodată cu o procedură de sinus lift

Cum aveam spațiul pe care s-a făcut implantul de ani de zile, am avut și o anume resorbție osoasă și sinusurile și-au făcut loc unde trebuia să vină implantul.

Așadar procedura a implicat și un sinus lift. Noroc că s-a putut face sinus lift intern și nu extern, că ar fi implicat niște costuri suplimentare și niște alte găuri în os, cu o recuperare mai îndelungată.

Sinus liftul implică inserarea unui material care se numește adiție de os, care se solidifică (sau ceva similar) și face să fie mai mult spațiu pentru fixarea șurubului. De asemenea, acel sinus lift ridică după cum zice și procedura sinusurile maxilare, care încurcă cumva în această procedură de implant dacă sunt prea jos (ceea ce e foarte probabil în cazurile în care spațiul e gol de ani de zile).
Este o procedură care se face doar pe arcada superioară.

Sinus liftul nu prea l-am simțit când l-a făcut, deși doctorul detalia cu asistenta ce urmează să se facă.

Apoi s-a trecut la inserarea șurubului, care e defapt implantul propriu zis. Și când zic șurub, efectiv implantul s-a înșurubat în os cu o cheie dinamometrică.

Cele mai neplăcute lucruri așadar sunt când „ți se dă gaura în os” și când se pune implantul, pentru că se strânge la fel ca un șurub.

Una peste alta, am ieșit repede din cabinet. Am primit o rețetă cu un antibiotic pe care l-am luat câteva zile. Atenție la antibioticele acestea dacă conduceți!

Am luat din precauție și un anti-inflamator la câteva ore după procedură. M-a durut foarte puțin, mai mult a fost un disconfort, dar cred că semi-durerea îmi era de la tăierea gingiei.

La vreo săptămână-două am mers din nou la cabinet să îmi scoată ațele cu care mi-a fost cusută gingia pe locul implantului.
Unii implantologi înțeleg că folosesc ațe resorbabile (care se topesc practic în gură), dar ațele chirurgicale normale par să fie însă preferate de chirurgi.

Recuperarea

Nu am avut absolut nicio problemă după implant. Unii mai spun că se învinețește obrazul sau că se produce o inflamație, dar în cazul meu nu a fost așa. Posibil să fi fost norocos și eu, posibil să conteze și dacă ți se fac mai multe implanturi în același moment.
Am fost și atent, am mâncat pe partea cealaltă implantului și vreo două-trei zile chestii mai moi decât făceam de obicei.

Concluzie

Una peste alta, foarte diferit de ce mă așteptam. Sigur că e neplăcută procedura în sine, la fel și ideea acestei proceduri, dar în cazul meu nu a fost dureroasă nici intervenția și nici recuperarea.

Desigur că a fost un anume disconfort în primele zile, dar cu un ibuprofen nu mi s-a părut dureros.

La fel cum scriam și la început – dacă aveți vreo reținere, ar trebui să renunțați la ea.

Eu acum abia aștept descoperirea implantului și încărcarea acestuia cu coroana permanentă care va ține practic locul dintelui. Și, desigur, să mai fac un implant dentar, de data asta pe arcada inferioară.

Ultima poză cu aparatul dentar pe arcada superioară

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

3 comentarii

    • Am pus aparatul înainte de implant și bine am făcut. Bine, fie vorba între noi, dentiștii mi-au spus că doar așa se poate pune implantul unde îmi doream, că altfel puteam să continui cu punte. Dar nu mai voiam asta. La un moment dat mi-au spus și că ar trebui să îmi pun și disjunctor maxilar, dar am zis că a trecut momentul pentru așa ceva la vârsta mea 🙂
      De câteva săptămâni nu mai am aparatul pe arcada superioară, până la finalul anului ar trebui să îl dau jos și de pe arcada inferioară. Acum ce să zic, nu a fost îngrozitor, dar nu a fost nici ușor. O lungă perioadă a trebuit să fiu mult mai atent la ce mâncam..și mi-am tot tăiat obrajii în aparat.

  1. Felicitări pentru reușita intervenției și mulțumim pentru împărtășirea experienței tale! Este important ca oamenii să înțeleagă că tehnologia dinților s-a dezvoltat mult și că implanturile dentare nu mai sunt atât de dureroase sau neplăcute precum se credea în trecut.

    După cum ai menționat, este foarte important de urmat instrucțiunile medicului pentru a obține cel mai bun rezultat posibil. Cu siguranță experiența ta va inspira și alți oameni să își depășească frica de implantul dentar și să aibă un zâmbet sănătos și frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*