Metrorex rămâne în continuare în secolul 20, chiar dacă a montat uși moderne de acces în stații

Statie Metrou Jiului - Pajura - Bucurestii Noi
Statie Metrou Jiului - Pajura - Bucurestii Noi

La mine în stația Jiului, foarte frumos există un terminal de plată cu POS, apropriu telefonul și în vreo 10 secunde se deschide turnichetul. Este un turnichet special, pentru că turnicheții de sticlă au fost montați în alte stații. Ceea ce mă face destul de confortabil când plec cu metroul, că nu mai trebuie să cumpăr cartela aceea nenorocită pe care mereu o pierd. Din păcate nu este în fiecare stație.

Și deseori când iau metroul înseamnă că ies pe undeva prin oraș, mai consum o bere-două-trei și e foarte probabil să mă întorc din stația Unirii.

Ei bine, cea mai mare stație de metrou probabil de pe la noi din țară nu are posibilitatea de acces cu plata cu cardul pe peroane și ești obligat să iei o cartelă cu două călătorii.

Mă întreb care a fost rostul montării noilor uși de acces pe peroane. Tehnologie nouă nu, integrare cu RATB nu, plăți contactless nu, fluxuri multiple de pasageri nu am văzut. Efectiv o schimbare care nu a adus nimic nou. Doar niște porți de acces care arată ceva mai modern, care par că ar avea niște funcționalități noi (ecrane, ai și semn de contactless pe ele) dar nu sunt folosite. Și atunci te întrebi, chiar s-a făcut altceva prin această implementare în afara unei cosmetizări?

Țin minte, la Londra am scanat cardul bancar contactless și aia a fost. În Copenhaga nici măcar nu exista noțiunea de turnicheți, mai prindeam o dată la 2-3 luni câte un control când mergeam cu metroul spre aeroport. Dar foloseai aceeași cartelă sau aplicație atât la metrou, pe autobuz sau tren..inclusiv când treceai în Malmo (Suedia).

Iar în București ai acces pe peron doar selectiv în stații cu cardul, un sistem care există de vreo 3-4 ani.

Sunt curios ce s-a întâmplat între timp, că BCR anunța accesul în toate stațiile până la finalul lui 2016, dar suntem în 2018 și în stația Unirii nu există aceste terminale. N-or mai fost compatibili cu sistemul nou de turnicheți, dar de ce ar fi montat atunci sistemul doar pentru o perioadă scurtă și de ce în unele stații ar mai exista aparatele? Mister total.

 

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*