Mai e loc de turism în 2020? Mai degrabă ne pregătim pentru 2021

Toată lumea speră că în jurul lunii iunie în Europa situația își va reveni și ușor-ușor ne vom putea relua obiceiurile cât de cât normale din viață.

Cert este însă că nu ne vom reveni complet prea curând.

Iar prin prea curând, după tot ce se desfășoară acum, vorbesc de câțiva ani.

Chiar dacă viețile noastre vor reintra într-un oarecare normal, cu ieșit la plimbări, anumite industrii vor ieși șifonate rău de tot.

Turismul va fi și este însă cel mai afectat.

Am văzut apeluri disperate din partea marilor companii aeriene ale lumii ca oamenii să nu își ceară banii înapoi pe bilete, ci mai degrabă să opteze pentru vouchere ulterioare.

Cumva o creditare de la clienți, dar industria aviatică astfel își finanța creșterea și până acum. Și cumva o garanție că nu vor circula cu avioanele goale la anul. Măcar să arate ceva cifre băncilor și creditorilor.

Dacă până acum companiile aeriene lansau comenzi de sute de avioane în speranța că le vor primi în câțiva ani, cred că acum vor intra în mare bucluc Airbus și Boeing, având în vedere că prin reducerea costurilor cu combustibilul (barilul de petrol) avioanele vechi, ineficiente la costuri mari ale combustibililor vor putea să fie operate din nou.

Pentru cel puțin jumătate de an apune însă era city-break-urilor, iar atunci când va reveni, vor dura ani de zile până să ajungem în punctul în care am fost la final de 2019.

Indiscutabil se vor închide hoteluri, restaurante și locuri altădată pline de turiști vor fi mai pustiite. Se duce vremea în care orice muzeu are bilet de intrare 15 euro pentru că are balta pești.

Mă uitam după niște bilete de avion la început de 2021 la niște companii care cumva vor trece peste perioada asta. Mă așteptam să fie plin de oferte, ca o infuzie de cash, dar din ce observ prețurile sunt chiar mai mari decât m-aș aștepta. Asta înseamnă că pentru orarul de iarnă se vor mai face ajustări serioase la rutele operate și pur și simplu companiile aeriene stau în așteptare mai degrabă, să vadă ce se va întâmpla.

Cred că va fi din nou sexy călătoria cu trenul până la Cluj, mă îndoiesc că vom mai avea zboruri internaționale din Satu Mare sau chiar spre orice oraș italian din București.

În plus, dacă în Uniunea Europeană vom călători probabil lejer, mă aștept ca în anumite părți ale lumii să se introducă în cererile de viză și certificate medicale. Sau la intrarea într-o țară să îți realizeze un test medical rapid, deși nu știu cât de mult ar ajuta. Poate doar să nu împrăștii virusul. Iar dacă se va face un vaccin, să ai obligativitatea prezentării faptului că ai vaccinul.

Așadar dacă aveați vreun gând de un city-break în toamnă, o ieșire prin Thassos sau vreo altă insulă grecească la vară…cred că trebuie să trecem la o gândire realistă.

Cel mai probabil următorul concediu îl vom avea cel în 2021. Și am încă sentimente amestecate dacă va fi la începutul anului sau la mijlocul anului.

Chestia aceasta cu imprevizibilitatea situațiilor va face ca și biletele de avion să nu mai fie cumpărate atât de din scurt. Dacă stau și mă gândesc că biletele de avion pentru vacanța de iarnă din februarie le-am luat în mai anul trecut, în mai anul acesta nu aș mai avea curaj. La naiba, nu aș avea curaj la niciun preț.

Lacurile mai mici din Central Park erau înghețate în februarie
Frozen – New York (februarie 2018)

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

2 Comments on Mai e loc de turism în 2020? Mai degrabă ne pregătim pentru 2021

  1. O sa se revina incet incet, dar cu distantare, cine are curaj sa calatoreasca, o va face. La fel ma uitam si eu de niste bilete pt vara pt parintii mei, trebuiau sa vina la sfarsit de martie dar li s-a anulat zborul (oricum le-am zis sa nu mai vina). Pai nu mai sunt bilete la Ryanair sub 40 EUR, desi se gaseau incepand de la 10 EUR. Cred ca toate companiile vor incerca sa isi recupereze pierderile si se asteapta la volum mai mic.

    Imi amintesc ca erau niste comentarii la tine pe blog de la cineva care inca spera sa isi faca niste city-break-uri in vara… am ras un pic in sinea mea ca banuiam ca nu va mai fi posibil.

    Cred ca anul acesta se vor face mai multe vacante cu masina si in locuri mai indepartate, mai putin in orase aglomerate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*