Mă îngrijorează creșterea prețurilor

De ceva timp am sesizat că foarte multe prețuri au crescut. Fie datorită creșterii cursului de schimb, fie datorită instabilității economice date de politica guvernamentală, toate acestea mi se pare că s-au transpus în degradarea nivelului de trai. Și trebuie să recunosc că e destul de îngrijorător dacă faci un calcul pe o perioadă mai lungă.

Dacă pentru bugetari cred că este destul de simplu, statul lucrând pentru contrabalansarea creșterii prețurilor, în mediul privat obiceiurile de a mări salariile din pix sunt destul de rare. Puține companii măresc salariile cu realitățile din piață. Sunt oameni care pleacă dintr-un job pentru a se reîntoarce în aceeași companie și același post, dar mult mai bine plătit.

Să ne uităm doar la cursul leu-euro din ultimul an. La evoluția ROBOR din ultimul an jumătate. La creșterea prețurilor pentru bunurile importate – electronice și electrocasnice mai ales. Prețurile combustibililor au scăzut semnificativ o perioadă doar pentru a se reașeza încet-încet la același nivel dinainte de scăderea prețurilor.

Toată această aventură cu OUG 114 și alte ordonanțe anunțate, oficializitate și apoi retrase (nici nu mai știu tot mersul acestora) mi se pare că afectează direct.

Or fi crescut salariile, în medie, în ultimii ani, dar și prețurile au crescut semnificativ.

Cred că cel mai bun index pentru prețuri este pâinea. Dar nu pâinea aceea cea mai ieftină, vândută de toate magazinele la preț minim, cu o calitate îndoielnică, ci pâinea medie.

În fine, Vodafone m-a anunțat că îmi crește prețul abonamentului cu 0.68 EUR. Asta înseamnă cam 10% în plus la cât plătesc de obicei. Ceva de genul a făcut și RCS-RDS.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*