Logitech Craft – Noua mea tastatură – Review

După ce tastatura Microsoft Sidewinder pe care o foloseam de la sfârșitul lui 2012 s-a umplut pentru a n oară de cafea și a afectat tasta space, a venit timpul pentru o nouă tastatură.

Nu am avut foarte mult timp să mă decid, pentru că efectiv nu aveam o tastatură funcțională în casă. Totuși, aveam un wishlisht de ceva timp pentru că mereu plănuiam înlocuirea tastaturii. Știam că îmi doresc o tastatură confortabilă, cu o cursă scurtă a tastelor și pe cât posibil silențioasă.

Upgrade de la Microsoft Sidewinder

Tastatura Sidwinder Microsoft existentă era în continuare foarte bună ca dispunere de taste, singurele probleme veneau prin faptul că unele butoane rămâneau blocate și că a devenit foarte gălăgioasă, iar cursa era destul de lungă.

Oricum, deja băgam efectiv aspiratorul între taste pentru că se acumulase o cantitate infinită de păr de pisică pe care datorită modului de plasare a tastelor nu reușeam să îl scot.

O să regret mult timp tastatura aceea, am scris o grămadă de pe ea. Deși unii îi spuneau că e de gaming, eu o cumpărasem în 2012 pentru funcțiile programabile. Puteam practic să configurezi niște taste să facă anumite acțiuni. Țin minte că foloseam în Google AdWords să pun keywords în exact match după ce le luam din Search Terms Report…ce vremuri!

Acum, ce ar mai fi de spus este că tastatura Sidewinder din 2013 până prin 2017 era folosită foarte rar..pentru că aveam un iMac cu o tastatură Magic.

Oricum, s-a încăpățânat să reziste atâta vreme deși avea zilele numărate de mult.

Revenind la Logi Craft..

Logitech Craft Advanced Keyboard + MX Master 2 Logi

În pole position pentru viitoarea mea tastatură era evident Logitech Craft, mai ales că face pereche ideală cu mouseul MX Master(din care am ambele versiuni – MX și MX2). În plus, experiența de utilizare părea (și e) foarte similară cu keyboardul de la iMac pe care l-am folosit cam 4 ani. Tastură de la iMac care pare așa dacă te uiți la ea destul de clasică, dar în momentul în care începi să îi bați tastele îți dai seama că e o experiență diferită de ceea ce probabil ai întâlnit până la Apple. Mă rog, să nu confundăm tastatura clasică de la Apple cu cele de pe noile MacBook-uri.

Prețul imens

Acum, cu Logitech Craft singurul impediment era prețul. OK, am mai dat câteva sute de lei pe o tastatură și în trecut (în 2012), dar parcă prețul acestuia era obscen și de nejustificat într-o discuție rațională.

Chiar și acum, după ce am tastatura pe birou, în continuare îmi vine să îmi trag palme pentru câți bani am dat pe combinația de perificerice MX Master + Logi Craft.

Mă rog, mă consolez cu ideea că e o investiție mai bună decât un flagship de telefon și că oricum tastele acestea asigură munca de zi cu zi, mai ales perioada aceasta.

OK, hai să trecem peste preț. Pentru că indiferent cât căutăm explicații, e greu de justificat de ce dai de 5-10x față de cât e prețul mediu pentru o tastatură.

Funcționalități – avantaje, dezavantaje și limitări

Acum, principala funcționalitate de la o tastatură pe care mi-am dorit-o este zona de conexiune wireless. De când am trecut pe niște căști cu fir, că acolo calitatea este exponențială când treci pe fir, parcă aveam mult prea multe cabluri pe birou. Conexiunea wireless la o tastatură nu este ceva ieșit din comun, iar Logi Craft bifează asta.

Pe lângă asta niște lucruri practice: tastatura numerică să fie la locul ei, tastele multimedia să fie funcționale, butoanele de insert/home/page-up să fie acolo unde trebuie, nu înghesuite pe undeva.
Singura chestie la acest Logi Craft este shiftul stâng puțin cam scurt, dar nu m-am lovit semnificativ de problema asta până acum.
Ajută și faptul că tastele funcționale sunt acolo unde trebuie și sunt mai degrabă pe zona multimedia. E drăguț că există în zona NumPad și niște taste care activează calculatorul sau face un print screen (deși mai nou folosesc alte combinații de taste). Lăcățelul de blocare ajută și el mai ales dacă ești obișnuit cu combinația obligat-forțat corporatistă de Win+L.

Ce mi-am dorit însă dincolo de aceste lucruri clasice este o cursă bună a tastelor, ergonomie și silențiozitate. Și voi puncta asta separat.

Cursa tastelor

Evit tastaturile la care trebuie să apeși milisecunde întregi pentru acțiune. Am suficientă dexteritate ca la o minimă atingere tasta să își dea cursul. Pentru toate celelalte există tasta backspace. Logitech Craft bifează necesitatea asta.

Ergonomia

Aici vorbim de forma tastelor, atingerea lor, distanța între taste. Singurul lucru vizibil pe această tastatură este că are niște depresiuni pe fiecare tastă, ceea ce, zic ei, face tastarea mai precisă. Da, ajută, dar forma poate fi exagerată.
Totuși, distanța dintre taste este excelentă, cumva similară cu tastatura de la laptopul de serviciu, iar adaptarea a fost aproape instantă.

Ca un punct minus masiv – lipsa posibilității de a configura înălțimea tastaturii. Îi lipsește grav de tot o ajustare pe înălțime suplimentară.

Cumva într-o zonă care bifează atât silențiozitatea cât și ergonomia – tastele au cursa scurtă, dar nu sunt deplin mecanice. Diferența între tastatura de la Apple și aceasta Logitech Craft este dată mai mult de gropițele fiecărei taste, care te ajută să îți alunece degetul acolo unde trebuie când scrii. Dar nu știu dacă este o percepție, sau mai mult ajută distanța aproape perfectă între taste.

La tastatura precendentă pe care o foloseam acasă după episoade lungi de scris pur și simplu oboseam. Acum trebuie să fiu totuși puțin mai atent, să nu mă lungesc prin mailuri de dragul de a bate tastele.

Silențiozitate

Aici pot să pun doar bifa de checked și îndeplinim cerința. Tastatura precedentă avea un zgomot mecanic datorită cursei tastelor din construcție, dar și uzura în timp și-a pus cuvântul. Paradoxul ergonomiei, lipsa reglajului pe înălțime, probabil că ajută ca tastatura să fie mai silențioasă.

Totuși, mă uit după o protecție de plută pentru birou de la IKEA, care sigur va mai atenua din sunet atunci când îmi trântesc degetele pe tastatură probabil prea tare.
(edit am luat altă protecție).

Trecând peste toate astea

Acum, trecând peste elementele de bază, am câteva observații. Observațiile acestea le am mai degrabă datorită prețului, observații pe care probabil nu le-aș avea la o tastatură sub, să zicem, 100 lei.

Tastatura se marketează special mai ales datorită butonului Crown din stânga sus. Utilitatea acesteia este discutabilă, personal aș fi ales o variantă fără acest buton chiar și pentru o economie mai mică de 15% din preț. O fi utilă designerilor, dar în viața de zi cu zi, dincolo de reglajul de volum, e ciudat. Iar reglaj de volum ai pe tastele F11 – F12.

În timp m-am obișnuit să folosesc rotița pentru reglat volumul și eventual în puținele documente excel cu navigare necesare pe orizontală (mă rog, cele mai importante documente totuși au multe date pe orizontală).

Cum am mai revenit la birou, la un moment dat pe tastatura de birou, din obișnuință căutam tasta Crown, ceea ce a fost ciudat.

O ciudățenie a tastaturii este conexiunea USB-C pentru încărcare. Tastatura aceasta a intrat pe piață în…2017? Ei bine, Logi MX Master 2 a intrat prin 2018-2019 și are încărcare prin Micro USB. M-aș fi așteptat ca ambele dispozitive să fie configurate pe aceeași încărcare. Așa, acum, am un cablu pentru a încărca mouse-ul, un alt cablu pentru a încărca tastatura. De-a dreptul stupid, ambele periferice fiind în gama super premium Logi și cu încărcare diferită.

Acum, poate reviewurile mele sunt destul de dure pentru Logitech, dar să nu uităm că mai toate perificerile mele de contact sunt de la ei în prezent. Ca mouși folosesc la muncă un MX Master, acasă un MX Master 2, ca joystick tot un Logitech Extreme 3D pentru momentele când îmi aduc aminte de Flight Simulator și iată, acum cunoscând deja calitatea oferită de brand, am optat tot pentru o tastatură de la același brand. Probabil că și sistemul audio tot de la ei l-aș fi ales, dar am luat acum mulți ani un 5.1 sub brand Creative care e suficient de bun și astăzi.

În ceea ce privește autonomia tastaturii nu am ce să îi reproșez, mai ales că stă conectat peste noapte din comoditate.
Ce este mișto este că pentru a oferi o autonomie mai mare, tastatura are un efect interesant de stingere a luminozității. Cred că pentru funcționalitatea asta îmi place mai mult luminozitatea tastelor.

Este un mare cec în alb, dar vă recomand și vouă – atunci când aveți de ales – Logi e the shit. Mai ales că mă uitam și la o cameră web, dar e absurd prețul mai nou pentru camerele HD de când cu nebunia asta cu work from home. Dacă un HD 920 se dădea înainte de pandemie la un preț de 3-400 lei, acum dacă îl găsești la 5-600 lei ești foarte norocos (update: am observat că au reintrat într-un oarecare normal prețurile pentru camera web).

În altă ordine de idei, am descoperit în ultima lună și cât de mult ajută o protecție pentru birou pentru silențiozitate și pentru a nu avea nevoie de un mousepad – am ales protecția RISSLA de la IKEA.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*