Lipseste infrastructura pentru cresterea internetului

Drona Facebook
Drona Facebook

Citesc articolul acesta si imi aduc aminte de o prezentare de la Webit-ul din Sofia de anul acesta sustinuta de Ian Munford de la Akamai. Aparent, evolutia cresterilor pentru conectarea si mai multor device-uri la internet este franata tocmai de faptul ca nu prea exista infrastructura care se suporte asta. Bine, nici nu cred ca am avea un trafic de 10Mbps de la 2.5 milioane de device-uri simultan pana in 2020, dar…poate nu e 2020, ci e 2025. Ori in ritmul actual devine previzibil.

Pe de alta parte solutia pe care o prevad cei de la Akamai este ca fiecare device sa fie un fel de transmitator de date.

E amuzant cum am ajuns sa vorbim despre lipsa infrastructurii livrarii datelor intr-un timp atat de scurt. Practic, dupa 20 ani cererea incepe sa puna probleme capabilitatilor tehnologice de a purta date.

Asa ca e destul de posibil – si chiar mi-as dori – ca pe viitor frigiderul sa nu fie conectat direct la cloud ci la un server de acasa. Intuiesc ca o sa avem transformatoare de date in casa la fel cum avem acum transformatoare de curent electric in fiecare cartier. Asta e si o idee despre care se cam vorbeste in documentul indicat in articolul de la Motherboard, desi se cam trece la abandonarea retelelor clasice „pe cablu” si trecerea la ceva over the air. Poate si de aici experimentele Facebook si Google in a livra drone care sa ofere internet gratuit. Pana la urma si la ei veniturile cresc cu cat adreseaza o audienta mai mare.

Pe de alta parte, daca vreti sa vedeti cam care este distributia traficului pe internet in timp real – aici e o harta.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*