Am ajuns vara aceasta (2023) în Kefalonia pentru că acum 2 ani ne-a plăcut extrem de mult în Lefkada.
Luasem și atunci în considerare să mai facem un hop mai la sud, dar cumva am fi prelungit concediul mai mult decât puteam. Așa că am lăsat pentru altă dată. Am zis că mai rămâne să vedem și Zakynthos, poate și Corfu.
Și așa a rămas pentru 2023 o vizită în Kefalonia. Real vorbind, ajunsesem în Kefalonia și pentru că ne-am hotărât târziu iar în insula vecină, Zakynthos, cazările erau la prețuri exagerate. Cumva am zis că alegem Kefalonia sau Zakynthos în funcție de ce cazări găsim…
Și a fost și bine că am ajuns în Kefalonia, la un moment dat când eram pe acolo începuseră niște incendii de vegetație prin zone turistice în partea de nord a insulei Zakynthos.
Dar aveam să descoperim că Kefalonia este o cu totul altă mâncare de pește față de Lefkada, deși se aseamănă pe ici-colo și deși e doar câțiva zeci de kilometri mai la sud.
Cum am ajuns în Kefalonia?
Am ales să mergem cu mașina din București. Am împărțit traseul pe din două, cu o oprire de o noapte în Meteora. Am plecat din București cu noaptea în cap ca să putem să vedem ceva și în Meteora. Despre popasul pe care l-am făcut în Meteora puteți citi aici.
Din Meteora, ziua următoare, am plecat spre direcția Patras, către portul Kyllini, din extremitatea de Nord-Vest a Peloponezului.
Experiența cu feribotul celor de la Levante Ferries este extrem de interesantă. Nu mă așteptam să arate atât de bine cabina pasagerilor iar feribotul să fie atât de mare.
Recomandarea insistentă a mea este ca biletele de feribot să le luați din timp, online. La întoarcere am luat biletul cam cu 2 zile înainte de revenire și nu am prins feribotul la ora dorită…a trebuit să plecăm la 3 dimineața de la hotel 🙂 Nu ne așteptam să fie atât de mare cerința pentru feribot…
La întoarcere nu am mai oprit în Meteora și ne-am continua o vacanță de câteva zile în Halkidiki.
Mai multe despre traseul luat, durată și costuri am scris într-un articol dedicat aici.
Pentru cei cărora li se pare că drumul cu mașina ar fi prea lung, există variante de ajuns aici și cu avionul. Wizz Air are chiar acum la vânzare bilete de avion spre insulele vecine, Zakynthos și Lefkada, inclusiv de pe aeroporturi din afara Bucureștiului. Mai există și Animawings care au zboruri din București spre insulele grecești, inclusiv Kefalonia.
Mașina însă este necesară pentru a putea vizita Kefalonia
Cu toate acestea, pentru oricare dintre aceste insule (Kefalonia, Lefkada), părerea mea e că aveți nevoie de o mașină pentru a vă plimba între diferitele puncte de pe insule. În afară de situația în care mergeți într-un all-inclusive și vă petreceți toată vacanța în hotel..dar nu cred, altfel nu ați citi aici, așa-i?
Kefalonia este mai naturală
Insula fiind mult mai mare, distanțele în Kefalonia sunt mai mari decât au fost în Lefkada. Am ajuns cumva pe drumuri înguste similare ca în Lefkada care șerpuiau dealurile și munții, dar distanțele dintre așezări au fost semnificativ mai mari.
Spre deosebire de Lefkada, în Kefalonia sunt porțiuni foarte lungi de traseu fără așezări urbane.
Cumva se simte în orice punct faptul că oamenii nu sunt puși doar pe făcut bani din turism cum e în alte destinații populare din Grecia și interacțiunile sunt cumva mai naturale.
Cazarea a fost peste așteptări deși am rezervat târziu
Am stat foarte mult timp să ne hotărâm unde să ne cazăm. Ce era într-un buget mai decent avea evidente probleme, ce era peste buget ni se părea ca fiind o loterie. E adevărat, am rezervat și destul de târziu – la final de iunie, pentru o vacanță în mijloc de august.
Cazarea am luat-o la Villa Alonia, în partea de sud a insulei. Era destul de aproape de localitatea Skala, care avea un centru pietonal drăguț și multe restaurante. De asemenea era pe lângă o plajă lăudată pentru a avea inclusiv țestoase în habitatul lor natural (noi nu am văzut).
Din fericire cazarea a fost nu doar conform așteptărilor, ci ne-a depășit așteptarea. Întreaga vilă avea doar două apartamente, avea o piscină și o grădină foarte drăguță, iar echiparea apartamentului era absolut perfectă. Aveam chiar terasă și două balcoane, iar vederea o aveam în trei locuri.
Cât privește echiparea, gazdele cumva ne-au lăsat suficiente lucruri pentru a putea să facem micul dejun în vreo două zile. Sucuri, vreo două feluri de pâine, fructe, apă. Foarte drăguț. Deși cazarea a costat ceva mai mult decât plănuisem, și-a meritat fiecare euro. Prețul a fost, dacă bine țin minte, cam 200 EUR/noapte (2 persoane).
Faptul că am găsit o cazare care ne-a îndeplinit așteptările cumva a făcut să stăm mai mult aici și să nu intrăm în goana după bifat obiective turistice.
Prețurile la restaurante – în jur de 50 EUR/masă pentru două persoane
Ni s-au părut prețurile mai mult decât decente. Poate pentru că ne-am obișnuit în ultimii ani cu prețurile de București, care s-au scumpit extrem de mult când vine vorba de o ieșire în București. Cumva prețurile au rămas cam la același nivel pe care îl întâlnisem în Lefkada, în 2021. Poate chiar ușor mai jos, ni s-a părut destul de accesibil dacă nu am lua cazarea în ecuație.
Am fost și la cumpărături în Lidl, am luat una-alta, în special pentru mic dejun sau pentru o gustare între mese, am lăsat 73 EUR. Având în vedere ce am cumpărat, nu ni s-a părut că ar fi fost deloc mai scump decât în România. Poate chiar mai ieftin, având în vedere că unele produse erau locale și erau mai ieftine decât în țară (de exemplu untul Lurpak).
În rest, am dat între 40 și 60 EUR pentru o cină pentru două persoane, întotdeauna incluzând și niște băuturi (o bere, un pahar de vin + apă – de obicei minerală carbogazoasă).
Mâncarea – punctul esențial pentru noi în orice călătorie
O foarte mare parte din călătoriile noastre se concentrează în jurul mâncării.
Dimineața ne-am făcut un mic dejun la cazare, la prânz am mâncat ceva gustări, iar cina o luam la vreun restaurant.
Restaurantele au fost OK. În general am mâncat în locuri cu ratinguri foarte bune. În două din trei cazuri așteptările au fost confirmate. Culmea, unde credeam că e mai scump și mai bun, acolo mâncarea și servirea a fost mai degrabă cu indulgență mediocră…
Plajele
Ce ne-a surprins cel mai tare a fost apetitul oamenilor pentru a sta la plajă literalmente oriunde. Mai vedeam din loc în loc mașini parcate pe lângă șosea și observam câte o plajă micuță. Majoritatea erau stâncoase. Ne-a fascinat cum oamenii efectiv se opreau pe marginea drumului și deși era o limbă foarte mică de plajă, își întindeau un prosop sau se aruncau în apă.
Și asta deși nu e ca și cum nu ar fi o grămadă de locuri cu plaje organizate, cu facilități sau cu întinderi mai mari de nisip.
Mirtos Beach – cea mai cunoscută plajă din Kefalonia
Fără doar și poate, cea mai vestită plajă din Kefalonia este Paralia Mirtos. Unii spun și că ar fi cea mai frumoasă plajă din Grecia, dar părerea mea este că plaje la fel de frumoase am mai văzut în insulele Ionice.
Dacă mergeți la plaja Mirtos, să aruncați o privire și la punctul de observație de pe drum – Mirtos Beach View Point. Sigur, este spectaculoasă priveliștea.
Plaja este foarte asemănătoare celor din Lekfada, Egremni sau Porto Katsiki, cu un colorit al apei care se duce dintr-un turcoaz într-un albastru închis, creând astfel un contrast absolut spectaculos cu plaja și vegetația din jur.
Jos, la plajă, există câteva baruri și există toalete pe plajă. Chiar și locuri unde să te schimbi.
Accesul este destul de facil cu mașina, dar dacă ajungi la o oră ceva mai în miezul zilei, parcarea este fie problematică, fie va trebui să lași mașina pe drumul spre plajă. De unde ai de coborât destul de mult…noi am preferat să mai dăm o tură cu mașina până să găsim un loc de parcare aproape de plajă…
Plaja Kaminia
Am fost în două zile în zona acestei plaje. Prima dată să mâncăm la un restaurant de lângă plajă, pentru că era aproape de cazare. A doua oară am venit direct pentru plajă.
Plaja în sine nu este neapărat spectaculoasă, dar are niște elemente pe care noi de obicei le căutăm: plajă liniștită, nisip fin și apă care nu se adâncește rapid.
Plaja nu este amenajată și nu este comercială.
Zona este cunoscută și ca fiind un loc unde broaștele țestoase își depun ouăle, așadar oamenii îndeamnă la prudență atunci când te deplasezi prin vegetație.
Zonele urbane, orașele
Assos
Assos e impropriu spus un oraș sau o așezare urbană. Este mai degrabă un sat extrem de pitoresc care a fost renovat masiv în ultimii 5 ani. Mă uitam pe Google Streetview la cum arăta zona aceea cu ani în urmă și nu îmi vine să cred cât de masiv s-a schimbat zona.
Sătucul este un loc foarte drăguț unde să îți faci poze. Nu m-a mirat deloc când am văzut un cuplu care făcea acel „trash the dress” pe aici.
Ce ar fi de spus este că parcarea în inima satului este mai degrabă imposibilă. Urmați indicațiile spre parcarea pentru vizitatori.
Argostoli
Oficial..am fost în Argostoli să vedem vestilele țestoase. Însă era cald și am ajuns târziu. Ne-am trezit și târziu, ne-am întins și cu micul dejun, drumul din Skala până în Argostoli a durat mai bine de o oră…deci, am ajuns mai degrabă spre prânz decât la oră care se poate numi dimineață.
Să nu mai zic că ne-am învârtit ceva până am găsit într-un final și un loc de parcare.
Așa că am folosit timpul petrecut în Argostoli pentru niște plimbări și cumpărat suveniruri. În oraș, pe lângă port, e și o zonă pietonală destul de extinsă de unde poți cumpăra o grămadă de suveniruri, articole de îmbrăcăminte și orice mai poftești.
Noi am cumpărat niște tablouri la prețuri decente. Cum am fost cu mașina, le-am cerut și înrămate.
Unde nu am fost?
Nu am ajuns în două locuri care cumva ne-au fost recomandate. De data aceasta nici nu am încercat să vizităm toate plajele. Am ajuns cumva la o vârstă în care da, vrem să cunoaștem mai multe locuri, dar parcă devine prea obositor să bifezi fiecare recomandare de pe listă. Așa că ne-am relaxat mai mult decât în alte dăți la cazare.
Fiskardo
Fiskardo am înțeles că este principalul oraș port din Kefalonia. Aici ajung ferry-urile din Lefkada, care pornesc din Vassiliki. Ar fi o zonă cu restaurante bune…
Lacul din peștera Melisani
Deși se spune că este un loc unde trebuie să popesești obligatoriu dacă ajungi în Kefalonia…noi am dat skip. Nu am fost aici pentru că ne-am uitat peste recenziile din Google Maps și majoritatea recenziilor punctau că ai de așteptat spre două ore pentru o plimbare cu barca de 15 minute. Așa că doar pentru a face o poză am considerat că nu merită să sacrificăm atâta timp.
Concluzie vacanță în Kefalonia
Ne-am simțit bine în Kefalonia, dar feelingul general a fost că ne-am dorit atât de mult vacanța asta și ne-am setat așteptările atât de sus încât nu ne-a dat pe spate așa cum o făcuse acum doi ani Lefkada.
Distanțele între locuri fiind și destul de mari, nu ne-am mai aventurat în prea multe locuri, ca să descoperim fiecare colț al insulei.
Real vorbind, oricând considerăm Lefkada peste Kefalonia. Cumva simțim că în Kefalonia a lipsit elementul de noutate. Pur și simplu drumul suplimentar până acolo cu mașina pentru noi nu prea a meritat. Iar dacă vrei plaje și relaxare, parcă e mai accesibil să te oprești în zona Halkidiki..
Lasă un răspuns