La începutul anului trecut am fost într-un city-break scurt în Israel, am vizitat Tel Aviv și Ierusalim. Am fost în februarie, a fost super răcoare, am prins și ziua de sâmbătă acolo cu toată nebunia în cauză și aș vrea să dau două-trei sfaturi despre ce înseamnă țara asta, mai ales că am o opinie destul de diferită de cele populare.
Din păcate nu am avut perioada aceea suficient timp să descriu experiența, am scris doar punctual pe T2T.ro. Acum că există super promovare turistică pentru Israel, am zis să îmi spun și părerea mea, cum noi am avut o experiență ușor mai nuanțată.
Ca sfat general, evitați iarna și evitați ziua de vineri și sâmbătă. Sau informați-vă foarte bine cu ce înseamnă asta. Israel este o destinație care are foarte multe particularități și obiceiuri europene, dar geografia locului aduce și obiceiuri foarte diferite de cele pe care le-ai întâlni într-un citybreak obișnuit în Vestul Europei.
Efectiv, de vineri de la 16:00 totul se închide, transport în comun, restaurante, activitatea se reia, dacă se reia, sâmbătă seară. Este genul de destinație frumos ambalată, dar pentru situații complicate, neobișnuite prin Europa de Vest, este bine să vă informați cât mai bine. Tel Aviv este un oraș foarte libertin de exemplu, dar cu toate acestea se respectă cutumele zonei, iar o dată ieșit din oraș se poate schimba lumea.
De asemenea, singurul lucru ieftin în Israel este biletul de avion spre țară. Nu este o destinație de backpacking, nu vei găsi prea multe lucruri ieftine în afara bazarelor. Noi ne-am rătăcit, iar primul șoc a fost prețul taxiului.
Foarte mulți spun că este o țară sigură, probabil că este, dar există și legende care cred că parțial se trag din adevăruri. Este o senzație ciudată când vezi atâția soldați peste tot și atâtea controale de securitate. Cu siguranță pentru călători din punct de vedere al tâlhăriilor este mai sigur decât în Barcelona sau Paris, dar totuși nu m-am simțit în largul meu nici cu atâtea controale de securitate și militari aproape în orice mijloc de transport.
Am ajuns cred că joi în Tel Aviv, vineri programasem o plecare în Ierusalim. Am plecat foarte frumos și civizilat cu un autobuz dotat cu USB și tot ce trebuie, am vizitat toate locurile biblice din Ierusalim și pe la 16:00 și ceva ieșim din Orașul Vechi să luăm tramvaiul spre Gara de unde plecam înapoi în Tel Aviv.
Orașul Vechi din Ierusalim este o adevărată experiență, simți încărcarea istorică a locului.
Din păcate nu mai aveam cum să ne întoarcem spre gară, tramvaiele nu mai mergeau vineri după 16:00…
Am văzut că era de mers pe jos vreo oră și ceva, eram terminați după ce ne-am trezit super devreme; așa că am căutat soluții. Erau pe la o piață lângă stația de tramvai niște maxi-taxi-uri care plecau când se umplea spre varii destinații, am găsit un microbuz și care mergea spre Tel Aviv, din păcate oamenii cu care am călătorit sau șoferul nu m-au făcut să mă simt în largul meu. Poate era doar în capul meu.
Sosirea în Tel Aviv însă a fost într-o autogară dintr-un cartier extrem de dubios, efectiv a fost singurul loc vreodată unde am simțit frica necunoscutului și a oamenilor din jurul meu. Eram europeni într-o mare de oameni de alte naționalități, înainte de lăsarea întunericului..înțeleg că am fi ajuns într-un cartier de imigranți africani mai mult sau mai puțin legali..
Sâmbătă ne-am plictisit efectiv în prima parte a zilei. Era totul închis, așadar am luat-o la plimbare prin Tel Aviv. Aducea un pic a orășel liniștit de provincie european toată plimbarea.
Am mers în cele din urmă în Jaffa – orașul vechi, care s-a dovedit a fi cel mai plăcut lucru din excursia noastră.
Mâncarea este în general foarte bună. Am mâncat foarte bine de exemplu la ce am numi noi pe aici shaormerie, am mâncat falafel extrem de bun, humus și toate cele geniale și la preț ok. Din păcate sâmbăta nu a fost deschis, nu a fost deschis nici vineri seara să repetăm experiența. La restaurant e scump, dar am spus totuși să nu ratăm experiența, ar mai fi de menționat că vinurile de pe Dealurile Golan sunt de încercat.
Tel Aviv este un oraș în care cred că, la fel ca în București, mai toată lumea are cel puțin o pisică sau un câine. E plin de animale de companie. Și la ce am văzut pe stradă cred că este și o comunitate destul de mare de LGBT sau foarte permisivă.
Cel mai ciudat lucru însă este ieșirea din țară. Nu știu dacă mai e așa, dar anul trecut, înainte de ieșirea din Israel, pe aeroport, a trebuit să trecem printr-un fel de interviu de securitate. Nu a durat mult, vreo 5 minute, dar au fost niște întrebări foarte ciudate, care nu ar trebui să aibă legătură cu vizitarea unei țări. Probabil că te testează și psihologic, habar nu am. Am fost oarecum pregătit și avertizat de către cunoscuți care au fost acolo că întrebările sunt ciudate așa că m-am așteptat la orice. Am colaborat și am scăpat repede. Nu stai nicidecum 2-3 ore. Probabil e ca la viza de SUA, dacă te-au prins că ai mințit sau nu colaborezi, te-au tocat 🙂
A mai fost ciudat și că la check-outul din hotel băiatul de la recepție a mai vrut să ne încaseze un bon de consum listat în ebraică, care era emis pe camera noastră. Nu știu ce era, noroc că am reușit să îi arăt că data de pe bon a fost cu câteva zile anterioară sosirii noastre.
Dacă recomand destinația? Da! Este foarte ieftin să ajungi acolo și cu bugetarea și informarea potrivită poate fi o destinație de vis. Cred și că este un loc unde să mergi în tururi organizate, dacă agențiile de turism oferă circuite s-ar putea să fie ceva interesant.
Dacă m-aș mai întoarce să vizitez și a doua oară? Sau să vizitez ce poate am ratat? Nu. Dar sunt foarte influențat de faptul că nu a fost atât de cald precum mă așteptam și nu am știut că inclusiv vineri este 0 activitate după ora 16:00.
Lasă un răspuns