Internet of Things – Ma sperie un pic posibilitatile

Transcendence (2014)
Transcendence (2014)

Despre Internet of Things (spus de multe ori in comunitate si ca IoT) se vorbeste extrem de mult atunci cand se fac previziuni despre unde ne indreptam in materie de tehnologie. Chiar si in publicitatea digitala acesta va fi the next big thing, imaginati-va cand deschideti frigiderul sa vi se puna pe un ecran o reclama la cel mai nou cascaval produs de catre un brand, doar pentru ca ati cumparat frigiderul la o oferta speciala (Kindle Special Offers va spune ceva?).

Daca acum mina de aur o reprezinta datele pe care le colecteaza Facebook si Google din istoricul de navigare, inclusiv cross-device cu istoric de locatie, lucrurile vor deveni si mai interesante atunci cand fiecare dintre noi vom interactiona cu diversi receptori fie de acasa fie pe drumul de la serviciu spre casa. Ce ar insemna ca o reclama outdoor sa comunice cu Google Glass si sa masoare timpul de vizualizare al persoanei spre acea reclama?

Practic, ce inseamna Internet of Things?

The Internet of Things (IoT) is a scenario in which objects, animals or people are provided with unique identifiers and the ability to transfer data over a network without requiring human-to-human or human-to-computer interaction.

Definitia merge un pic mai mult inspre SF insa aplicabilitatea in urmatorul deceniu probabil se va rezuma ca mai multe device-uri din casa sa aiba o conectivitate catre retea si bazat pe informatiile primite sa stabileasca conform unor algoritmi modalitatea de operare. Cum spuneam si intr-un articol anterior, ma astept ca pe termen destul de mediu sa avem in fiecare casa un centru de comanda pentru dispozitivele conectate la internet, pentru ca chiar sper sa nu fie toate device-urile conectate la cloud.

Ex Machina (2015)

Pentru ca IoT sa fie acceptat la scara larga se vorbeste deseori despre faptul ca atunci cand esti pe drumul spre casa aparatul de aer conditionat va porni automat pentru ca atunci cand ajungi deja sa fie totul la temperatura ta ideala. IoT iti va spune ca nu mai ai diverse ingrediente si iti va trimite notificari catre telefonul mobil ca ar trebui sa iei lapte sau apa. Sau inainte sa iesi din casa vei primi tot o notificare ca ar trebui sa arunci si gunoiul. Amuzant?

Dar ganditi-va la toate sistemele de recunoastere faciala deja implementate. Acum niste ani se spunea ca Google Glass va putea sa iti ofere profilul de pe reteaua sociala a persoanei la care te uiti in metrou. Ulterior nu s-a mai dezvoltat acest subiect pentru ca intr-adevar era destul de freaky.

The unholy alliance of CCTV, face recognition, mobile phones, fitness trackers and other wearable technologies, data brokerage and analytics, private ownership and control of previously public spaces like city squares, and increasingly wide-ranging policing powers mean we live in an urban world of ambient surveillance we never voted for. We are no longer citizens enjoying civic space; we are crops to be harvested, we are potential risks to be controlled. The internet of things does all that for us and more.
Sursa

Primele doua comentarii la articolul din care va dau citatul deja sunt comice.

comentariu the guardian

Pentru ca cred ca subiectul se va dezvolta si mai mult pe viitor, observati ca am facut un tag special pentru acest topic. Este un lucru pe care imi propun sa il urmaresc foarte atent, evolutia va fi lenta inspre previziunile de astazi si tare mi-e ca atunci cand vom ajunge la un adevarat IoT nici nu vom da seama. Si chiar cred ca generatia noastra va prinde aceasta dezvoltare.

Daca nu va sperie deja, unii spun despre IoT ca ar fi ‘The most powerful political tool ever created’ (sursa)

Iata si cateva filme recomandate:

  • Her
  • Transcendence
  • Ex Machina

Daca nu ati vazut nici unul dintre filme, v-as recomanda cumva sa va uitati in ordinea asta. Stiu, filmele sunt fictiune, dar in stadiul actual fictiunea descrie cel mai bine unde putem sa ne indreptam.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*