Acum câțiva ani nu credeam că voi putea vreodată să stau o săptămână într-un resort, fără să ies din complex. Dar iată că s-a întâmplat și zilele au trecut mai repede decât mi-aș fi imaginat.
Cumva se schimbă radical datele problemei când în loc de o vacanță în 1+1 o planifici în 2+1. Așa că am fost prima dată la un hotel în regim „all-inclusive”.
Am mai stat la hoteluri care aveau regim all-inclusive, dar în general maximum ce luam era micul dejun. Așa că mai jos e prima noastră experiență la un „ultra-all-inclusive de 5 stele”.
Am fost la HVD Reina del Mar
Am fost într-o vacanță de 7 zile în Bulgaria, la mult promovatul HVD Reina del Mar din Obzor.
Hotelul este undeva la o distanță de 4-5 ore de mers cu mașina din zona Bucureștiului, mergând nu tare, ci mai degrabă spre limita superioară a limitelor de viteză.
Mai spre 5 ore dacă tranzitați în jurul orei 9 Bucureștiul din zona de Nord, mai spre 4 ore dacă plecați de pe Șoseaua Giurgiului. Aici însă intervine variabila „Podul Prieteniei”, pentru că noi dincolo de cele 4-5 ore de condus…am mai stat 2 ore jumătate în coada de la pod.
Am plecat la ora 11:00 fix de acasă și am ajuns la Reina del Mar la ora… 18:19. În Bulgaria nu am oprit nicăieri, ultima pauză de pipi a fost în vama bulgărească, după trecerea podului (15:30). Posibil să fi prins noi cea mai aglomerată zi din an?! (nu glumesc – timpi călătorie conform Waze).
Pe direcția inversă, săptămâna următoare, în aceeași zi, am plecat de la Reina pe la 10:30 și am ajuns în nordul Bucureștiului la 16:00. Diferența de timp de parcurs se datorează exclusiv modului de circulație pe podul peste Dunăre dintre Giurgiu și Ruse. Ca opriri, am oprit tot cam atât, în Bulgaria s-a circulat destul de lejer.
Important de menționat
Vreau să subliniez că articolul nu este sponsorizat și reflectă opinia mea 100% personală cu care unii pot rezona și desigur, sunt liberi să nu rezoneze. Zona de comentarii este locul perfect de dezbătut pe marginea acestui lucru, deși eu nu încerc să vă conving de vreun lucru anume.
Precizez că articolul este nesponsorizat pentru că am văzut o tonă de materiale video sau postări pe rețelele sociale despre hotel.
În orice caz, motivul pentru care am fost la Reina nu au fost postările de pe social media, ci mai degrabă recomandările prietenilor care au mai stat aici încă de pe vremea când hotelul nu era complet deschis.
Cazare în Vila Laguna
Am plecat cu încă un cuplu, și dacă inițial am rezervat două camere, într-un final am comasat rezervările și am făcut un upgrade pentru una dintre viluțele cu etaj și două dormitoare care aveau piscină privată (Vila Laguna). Mare avantaj dacă mergeți în cuplu sau cu familia extinsă.
Sunt două dormitoare, iar la parter mai există și un pat extensibil, deci liniștit puteți fi 5-6 adulți + 2 copii.
Prețul e mai mare decât în cazul a două camere single, dar am mai văzut reduceri și de aceea am cerut modificarea rezervării. E o opțiune pe care o recomandat.
Unde am făcut rezervarea?
Rezervarea am făcut-o cu TravelPlanner.ro și partea bună a fost OK că am găsit cel mai bun preț. Cu acel upgrade ne-am chinuit puțin, inițial ne-au spus „nu se poate” deși ne încadram în condițiile rezervării de pe site. Eu rămăsesem blocat pe acel „nu se poate”, dar au insistat prietenii noștri și în cele din urmă s-au schimbat cele două camere într-o Villa Laguna.
Cât despre TravelPlanner, a fost și o premieră pentru noi să achităm cazarea la o agenție de turism, înainte mergeam doar cu Booking, Airbnb șamd. Cred că cei de la TravelPlanner au un parteneriat mai special cu hotelul de oferă prețurile pe care le oferă.
Nu cred că aș greși dacă aș spune că mai bine de două treimi din cei cazați la Reina del Mar erau români și aș aprecia că majoritatea au rezervat cu acest site.
În parcare 70-80% din mașini erau cu numere de România. Inclusiv la restaurant erai întâmpinat cu „Bună ziua”, iar camerista vorbea română foarte bine. Rar spre foarte rar am auzit o limbă străină în afară de bulgară (curios cum la un hotel din Bulgaria…spui că bulgara e limbă străină).
Deși am fost în vârf de sezon, a fost OK cu aglomerația
Deși am fost în vârf de sezon, singurul loc unde era să zic cât de cât ceva mai aglomerat era la barul de lângă plajă.. și poate parcarea ceva mai aglomerată (e clar subdimensionată, se parchează în complex pe marginea trotuarului). Cred că planurile inițiale ale hotelului nu erau că vor veni atât de mulți oaspeți cu mașina ci mai degrabă vor veni nemți, ruși și britanici cu avionul.
La restaurante găseai mâncare suficientă, în piscine era loc pentru toată lumea. Erau și mai multe piscine pentru copii. Am avut curajul de a o introduce de două ori câteva minute și pe Ambra în apă deși doar ce a făcut 5 luni. Am fi stat mai mult cu ea în apă, dar am zis că e cam riscant să ia ceva din apă (erau mulți copii mucoși).
Am folosit, desigur, un colăcel pentru bebe (pe acesta). Îl recomandăm pentru că ni s-a părut foarte bun.
Din păcate la viluță apa din piscină era destul de rece, așadar nu am intrat cu bebe aici. Cumva era așteptarea principală să nu fim cu toți copiii la piscină, dar am omis să luăm în calcul că apa ar putea avea o temperatură prea joasă pentru bebe. Așa că am intrat într-una din piscinele pentru copii cu apă care (părea) încălzită.
Perfect pentru familii cu copii
Reina del Mar mi se pare un loc ideal de vacanță pentru familii. Dacă am fi mers acum 1-2 ani, când nu era încă bebe, probabil că nu am fi apreciat atât de tare locul (deși probabil ne-am fi bucurat de alte facilități din resort – de exemplu acum nu am ajuns la zona de SPA).
Probabil Reina del Mar nu este cel mai bun loc pentru să zicem… luna de miere. E plin de familii cu copii și pare că totul este organizat în jurul acestui concept de „familie”.
Așa, cu bebe foarte mic, a fost foarte bine. Probabil va fi excelent când va fi mai mare. Cuplul cu care am fost are un copil de aproape 3 ani și mi s-a părut că s-a distrat extraordinar, mai ales în piscina vilei.
O chestie foarte drăguță: faptul că aveau și lapte praf la restaurant. Noi încă nu am început diversificarea, dar era și o selecție extrem de mare pireuri în borcănașe și meniuri pentru copii și la restaurantul principal, dar și la snack bar.
Tot la capitolul facilități pentru copii, foarte OK și pătuțul pe care l-am primit. Cumva e modelul pe care vrem să îl luăm și acasă.
Mâncarea
Am mai spus-o, în călătoriile noastre, mâncarea este un ingredient principal. Cred că recenziile pe care le-am mai văzut comentând despre mâncare că nu ar fi OK sunt de la oameni foarte pretențioși.
Restaurantul principal, deși are niște preparate repetitive, după 7 zile nu pot să spun că nu am găsit în fiecare zi ceva de mâncare care să îmi placă. Am încercat și mâncăruri pe care nu le consum de obicei (de exemplu carne de iepure). Ca o observație, mi s-au părut foarte multe variante de pește.
Mâncare OK, dar nu neapărat să vă dea pe spate la restaurantul principal, e totuși o zonă de autoservire: într-o zi găsești baconul mai prăjit, în altă zi mai puțin prăjit, legumele mai fierte șamd. Repet ideea că ai din ce alege, deci nu se pune problema să nu găsești ceva OK de mâncat.
Deserturile cele mai bune sunt cele turcești, celelalte sunt mai degrabă colorate decât gustoase. Patiseria putea fi o idee mai bună, nu m-a dat pe spate.. deși pot spune că am insistat.
La restaurantul principal o bilă neagră ar fi că frigiderul cu băuturi nu este la liber și au fost câteva momente când am așteptat peste limita răbdării după ospătari ca să le cerem apă. În rest, la celelalte locații, la baruri, apă din belșug scoasă pe tejghea la 400 ml. Sau la plajă, frigider la liber cu apă și sucuri.
Mi s-a părut cam risipă și deloc prietenos cu mediul cu PET-urile de apă la 400 ml. Dacă mi-e foarte sete, beau două PET-uri. Cred că dacă ar avea și bulgarii ceva similar RetuRO, cu un 0,10 EUR cost în plus/PET ca garanție, ar regândi capacitatea pet-urilor de apă.
În rest, am fost și la restaurantele a-la-carte: indian, turcesc, mediteranean și italian.
Imaginile de mai jos sunt făcute de Ralu. Eu am fost prea preocupat să mănânc.
La restaurantul indian probabil singurul preparat de care s-ar bucura 80% din populație este peștele. În rest extrem, extrem de condimentat. După ce am mâncat la restaurantul indian am mai fost să mâncăm la restaurantul principal. Am remarcat ulterior că nu am fost singurii.
Se explică de ce am găsit rezervare din prima la restaurantul indian. Cu toate acestea, foarte OK personalul de acolo. Mă îndoiesc că Reina del Mar va păstra pe termen lung acest restaurant (sau meniul/bucătarii).
Între celelalte trei restaurante mi-e foarte greu să mă decid la care ne-a plăcut cel mai mult. Poate pentru mine la mediteranean.
Deci dacă stai mai multe zile, recomand ca neapărat să vă faceți rezervări și la restaurantele a-la-carte.
Plaja ok cu suficiente șezlonguri și în vârf de sezon
Plaja o apreciez ca pe una „corectă”. Nisipul e fin, nu am văzut sau mirosit alge (deși în pozele de pe instagram dacă te uiți atent se mai văd), se mai făcea curățenie pe acolo și erau suficiente locuri unde să arunci mizeria. Mi-a plăcut prezența frigiderului „la liber”.
Apa nu o fi la colorit ca în Marea Egee sau Marea Ionică, dar plaja mi s-a părut excelentă pentru un resort.
În general ajungeam la plajă pe la ora 11:00 și stăteam până pe la 12:30. Am găsit întotdeauna șezlonguri libere. E adevărat, am stat mai spre spate și nici nu am căutat loc în primul rând, dar nu erau enorm de multe rânduri de șezlonguri.
De exemplu, poza de mai jos e făcută pe la un 12:00, se vede că era loc pentru toată lumea. Nu am observat șezlonguri ocupate cu metoda „prosopul” – deși poate se practică.
Din păcate mai toate șezlongurile aveau urme de găinaț de la pescăruși. C-or fi fost proaspete, că nu, în fiecare din zilele în care am fost la plajă alegeam șezlongurile cu cel mai puțin găinaț. La un moment dat am pus prosopul peste și aia a fost.
Servirea la plajă părea că există, dar în practică am văzut în toate zilele un singur băiat care aducea comenzi de la bar. Am optat de fiecare dată să merg la bar…unde am așteptat întotdeauna cel puțin 10 minute pentru a mi se prelua comanda.
O chestie de care îmi dau seama abia acum la întoarecere: nu era muzică în boxe pe plajă.
Ce ar putea fi îmbunătățit?
Ar fi destul de greu să găsesc lucruri negative care să mă facă să pun sub semnul întrebării o eventuală revenire. Adică pot spune încă de aici că suntem mulțumiți de timpul petrecut la Reina del Mar.
Poate doar perioada să nu fie cea pe care o dorim, din păcate am resimțit ambrozia și în Bulgaria.
Am mai văzut niște pânze de păianjeni în cameră și Ralu spunea că sigur sunt acolo dinainte de a ajunge noi. Să fi fost așa, să nu fi fost așa..ulterior aveam să observ că nu era doar într-un singur loc.
Când am ajuns, una dintre becurile de la noptieră dădea semne evidente de degradare, s-a rupt după vreo 2-3 poziționări, dar partea bună e că a fost reparat în câteva ore după ce am semnalat la cameristă.
Am spus mai sus cu disponibilitatea apei la restaurant – ar trebui să o lase la liber. Și apa îmbuteliată la sticle de doar 400 ml la baruri.. de ce doar la 400 ml?
Aș mai zice și de cele 5 stele ale HVD Reina del Mar. Am mai stat în câteva rânduri la hoteluri de 5 stele, atât de vacanță cât și de business, dar dacă scoatem din ecuație partea de „all-inclusive”, eventual dimensiunile camerelor.. Reina del Mar mie nu mi s-a părut că oferă o cazare chiar de 5 stele. Mai corect mi s-ar fi părut 4 stele. Sigur, probabil că îndeplinește toate clasificările pentru 5 stele (dimensiuni camere, telefoane în cameră și în baie, schimbat zilnic prosoape), dar cred că ultima stea e un pic mai ștearsă după părerea mea. Sau stelele bulgărești nu or fi la fel ca stelele din Grecia, Singapore sau SUA. Aș zice să fiți moderați în așteptări din punctul ăsta de vedere.
Eu de ceva timp nu mă mai uit după stele, mai relevant mi se pare să compar prețurile cu review-urile și notele de pe platformele de rezervări (deși nu aș garanta întotdeauna pentru site-urile de rezervări că permit toate review-urile). Așa că ignor pentru mine partea asta, dar o menționez pentru a fi citită.
Ei spun pe site că sunt un „luxury resort” …mie nu mi s-a părut luxury. Modern, da, luxury cred că e de gustibus. Accentul e pus mai degrabă spre a fi practic, nu luxury.
Tot pe site mai spun că în „parc” te poți ascunde de soare – copacii nu sunt crescuți, unde te ascunzi de soare, la bar?
Dacă cineva de la hotel citește articolul ăsta, aș mai preciza că ușile de la una din camerele vilei 5008 numai silențios nu se deschid.
Cred că dacă prețurile nu o iau razna, probabil vom mai reveni și în anii următori. Am înțeles că anul acesta prețurile au fost mai mari cu aproape 50% față de acum 2 ani, ceea ce e o creștere semnificativă.
Sincer, dacă prindeam facilitățile de acum la prețurile de acum 2 ani mi s-ar fi părut senzațional. Așa la cât am plătit nu mi se pare că nu ar fi meritat dacă punem în context cu se întâmplă în Europa.
Din păcate inflația o resimțim foarte tare în tot ce înseamnă călătorii în ultimii ani. Cât din creșterea aceasta este justificată este extrem de discutabil.
Am fi cheltuit poate cu 20-30% mai puțin pentru o vacanță do-it-yourself în Grecia (plecat cu mașina), dar ne-am bucurat aici de timp și cu siguranță câțiva ani vacanțe cum făceam în Grecia nu sunt practice cu bebe.
În concluzie – Reina del Mar
Punând absolut totul în balanță, de la camere, prețuri, mâncare, plajă și facilități și comparând cu așteptările create în video-urile și postările perfecte de pe rețelele sociale eu aș zice că Reina del Mar îndeplinește așteptările în cea mai mare măsură.
Dacă vreți să dau o notă – aș zice nota 8,5 din 10, iar minusul de 1,50 puncte l-aș da pentru:
- se poate îmbunătăți curățenia în camere – să ai pânze de păianjen chiar dacă pe jos e curat e ceva neașteptat pentru 5 stele
- disponibilitatea rapidă a apei la restaurantul principal și modul ne-ecologic cu flacoanele acelea la 400 ml,
- iar 0,50 pentru alte mici detalii (permisivitatea parcării pe trotuar – în special pentru – și îl citez aici pe paznicul de la intrare „șmecher rumano”; )
Nu am scăzut nimic pentru preț pentru că în comparație cu alte locuri, chiar sunt mulțumit de ce am primit pentru ce am dat. În rest tot felul de mici detalii, cum ar fi găinațul de pe absolut fiecare șezlong.
Partea cea mai interesantă cu Reina del Mar – e că nu știu să aibă concurență în zona de 4-5-6 ore de mers cu mașina din București. Știți voi ceva similar pe aproape? Eventual în România?
PS: Dacă ar fi să recomand vreun material despre hotel, aș recomanda video-urile lui Radu Dumitru.
Lasă un răspuns