De câteva săptămâni primele anunțuri de tip „Shopping Ads” au început să apară în rezultatele de căutare din Google.ro. Este un tip nou de campanie care este în curs de lansare pe piața din România, dar nu este neapărat ceva nou, aceste ad-uri fiind prezente de ani de zile în SUA sau Europa de Vest.
Facilitatea aceasta de promovare centrată pe produse individuale a fost așteptată mulți ani în România și acum începe să își facă prezența timid în rezultatele de căutare.
Ce este Shoppings Ads?
La căutările pe cuvinte cheie legate de produse, Google poate afișa un carusel de produse sub bara de căutare în lista rezultatelor organice sau în partea dreapta. Această afișare poate avea loc inclusiv cu rezultate de tip standard.
Produsul a fost anunțat de câteva luni bune de către agenții mai pe jumătate de gură sau mai cu gura larg deschisă.
Estimarea mea este că în prezent pe sub 5% dintre căutări sunt afișate aceste rezultate. Tot din estimări, cred că sunt undeva la 40-50 advertiseri în România care folosesc Shopping Ads în prezent.
Mă aștept ca numărul să crească foarte mult o dată ce se vor termina de realizat feed-urile de produse.
Cred că marea bătaie de cap e parsarea la Google Product Category, dar Merchant Centerul se descurcă să îl aloce excelent pe baza celorlalte informații, deci nu merită bătaia de cap.
Este dat ca obligatoriu și Gtin (codul de bare – EAN) în feed, dar inițial nu l-am avut trecut. L-am trecut la recomandarea agenției că ar avea impact mare. În realitate cred că ajută mai degrabă sistemele Google să grupeze produsele mai bine.
Personal nu am văzut Shopping Ads pe căutările pe care le-am efectuat, dar am primit screenshoturi. Iar un lucru e clar – campaniile consumă bugetul alocat.
Dintre advertiserii de care știu că folosesc shopping ads în România: eMAG, Hornbach, Altex, Mathaus, Vivre, Bonami, Vidaxl.ro, Ideall, evomag, Mobexpert. Ordinea oarecum este cum i-am văzut că au lansat campaniile.
Posibil să fie și mulți alții pe Fashion sau Cărți, dar nu interacționez cu industriile acelea.
Care ar trebui să fie bugetul pentru campaniile de Shopping Ads?
Am impresia că Google face un roll-out pe acest produs în funcție de bugetele advertiserilor, așadar cred că oricât se setează în prezent campania va consuma. Așadar probabil când ai câteva mii de produse, bugetul minim ar începe cu 200 lei/zi (în funcție, desigur și de numărul de căutări).
CPC-urile mi s-au părut foarte mari la început, dar s-au mai calmat, din ce am înțeles e posibil ca unii advertiseri să fi intrat cu CPC-uri foarte mari.
CTR-urile sunt mici comparat cu campaniile de search. Având în vedere cum arată aceste anunțuri pe mobil, este posibil să fie încurcate și cu rezultate de imagini și asta să denatureze un pic CTR-ul actual.
Campaniile sunt semi-automatizate
Campania pornește cu un feed de produse setat în Merchant Center (sau cu celelalte metode de integrare).
Campania este destul de automatizată, ceea ce înseamnă că licitarea merge destul de broad (enervant de broad, cum îmi spunea cineva) – pe modelul unui DSA All Website.
Returnează rezultate, inclusiv pe denumirea competitorilor – mă întreb oare cu ce produse a decis algoritmul să ne afișăm pe denumirea foarte specifică a competitorului? Instant adăugat la negative, ceea ce vă recomand să faceți tuturor – adăugarea la negative a exact matchului pe competitor.
Ce este foarte sigur este că rezultate optimizate nu vor veni doar prin simpla setare a campaniilor. Probabil campaniile de Shopping trebuie optimizate la fel cum se optimează campaniile de tip Search clasice. Adică trebuie un pic de atenție la produsele puse în feed, la licitări pe categorii de produse, știți voi 🙂
Acum sigur, depinde și de cuvintele la care decide sistemul să răspundă, pentru că o particularitate a campaniilor de Shopping este că nu decizi cuvintele la care răspunzi, ai doar prin negative control.
Privire în viitor
Efectul asupra rezultatelor organice cel mai probabil pe termen lung va fi o mică scădere de CTR.
Personal nu sunt foarte entuziasmat de apariția acestui tip de campanie, este una destul de automată și trebuie gestionată cu multă atenție pentru a produce rezultate optime în businessuri cu marje mici.
Eram suficient de confortabil cu rezultatele din Search-ul clasic, nu cred că acest produs aduce suplimentar click-uri în zona de Paid.
Cu toate acestea, prezența acestor campanii nu va fi opțională pe termen lung, așadar vor trebui incluse în planificările pe termen lung. Văd un mic avantaj pentru brandurile internaționale care deja au know-how pe acest gen de campanii, acestea în Vest fiind lansate de mult timp.
Am sesizat fluctuații mari de impression share la câțiva advertiseri, semn că încă se calibrează lucrurile și strategiile pentru această nouă verticală de promovare la care îi dă drumul Google în România.
În concluzie, este o nouă verticală de promovare pe care ne-o pune la dispoziție Google în sistem licitativ. Se va aglomera destul de mult probabil listingul de rezultate de căutare (să nu uităm că se testează și un fel de carusel mai extins – Gallery Ads).
Ca toate produsele nou lansate (sau sistemele licitative), și acest lucru va pune presiune pe costurile de promovare, așadar va trebui tot mai multă atenție în campanii. Din păcate industria de PPC suferă în zona de strategie, dar adevărat este că și mediul permite tot mai puțin la idei creative și contează foarte mult bugetul.
Shopping Ads însă nu sunt un format nou.
Sunt destui, am vazut si pe alte nise, in fapt, au informat cat s-a putut… cei de la Google 🙂
Da, și se înmulțesc pe zi ce trece.
e gtiN 🙂
Thanks. 🙂 Lasă-ți adresa de mail reală, ca să știu cine ești 🙂