Google Qualified Individual – Examenele

In urma cu cateva saptamani la impuls am dat examenele pentru Google Qualified Individual, dat fiind faptul ca in ultima vreme am inceput sa am tot mai multa experienta cu AdWords, parte si datorita faptului ca ofer aceste servicii clientilor. Initial ma gandeam ca examenul ar putea fi mai greu, dar de vreme ce am primit un voucher de la Google prin programul Engage pentru agentii, mi-am spus ca oricum il dau free si atunci este ca la permis – prima data il dai de curiozitate si sa te acomodezi (btw, mi-am luat permisul din prima).

Pentru obtinerea certificarii este nevoie sa obtii punctaj de trecere (75%/85% in functie de examen) la doua examene: neaparat Fundamentals si cel putin unul dintre examenele avansate: Search, Display sau Reporting.

In 24 ore am dat toate cele 4 examene pentru obtinerea certificarii. Prima data am dat examenul pe Display dintr-o eroare, in lista ma asteptam sa fie Fundamentals primul si astfel ca din neatentie nu am citit tot randul si la instinct am dat pe primul din lista click. Oricum aveam experienta in Display asa ca am continuat examenul. Btw, o data pornit programul de testare (un browser) nu mai poti iesi din el, nu functioneaza nici Alt-TAB si nici Alt-F4. Cu toate acestea stiu ca multa lume fenteaza prin diferite metode… ceea ce este incredibil de  jenant din punctul meu de vedere!

Revenind, am luat Display-ul cu un punctaj decent. Am dat pe urma si Fundamentals, imediat ce am luat displayul. Si acesta l-am luat cu un punctaj bunicel. Eram bucuros, acum sunt Qualified Individual. Pentru a vedea cei care poseda calificarea mea – lista celor din Romania cu examenul pe Display luat 🙂

La entuziasm, dimineata urmatoare am dat si celelalte doua: Search Advanced si Reporting. Nu le-am luat, cu toate ca pe Search am lucrat foarte mult – si corect. Intrebarile sunt cu multe capcane, iar examenul de Reporting sincer sa fiu nu vad motiv pentru care l-ai da – cuprinde termeni foarte avansati si consider ca putina lume le foloseste – de aici si faptul ca putini il au.

Advanced Search, pe care ma asteptat sa il iau din pacate l-am ratat la mustata. E drept, l-am dat si in limba romana si unele traduceri sunt foarte neuzuale, la un moment dat un termen banal avea o traducere pe care nu am auzit-o niciodata. De altfel, sa va asteptati la termeni de genul caractere aldine. Sa-mi fie cu iertare, dar vocabularul in acele momente nu mi-a fost mare. Totusi, Search-ul cred ca in acest moment l-as lua, doar sa imi fac putin timp sa mai citesc materialele de 2-3 ori.

Update: Nu am mai citit si la 4 dimineata i-ar l-am dat. Si l-am luat 🙂

In orice caz, nu faceti ca mine, la impuls – mai ales daca platiti. Conteaza foarte multa sa:

 • ai experienta in gestionarea conturilor, MCC. Fara sa ai experienta nu ai nici o sansa sa iei examenul doar studiind cursurile, care sunt la un nivel foarte basic fata de intrebarile puse. Cursurile consider ca sunt strict pentru a fixa niste idei si module sau instrumente pe care nu le folosesti in mod uzual in gestionarea conturilor – de ex eu nu prea folosesc remarketing astfel ca nu stiu la 100% detaliile de acolo.
 • sa dai examenul linistit, odihnit si mancat. Sa ai apa langa tine, si sa nu te sperii de timpul limitat – este ok.
 • sa nu amani examenul. Da-l cand te simti pregatit.

Examenul pe Display este umplut cu multe intrebari care din punctul meu de vedere nu isi au locul acolo si este folosit de foarte putina lume, cu perspective slabe ca unelte de marketing: youtube sau generatorul de anunturi grafice (c’mon!!).

Pentru a obtine un voucher pentru certificare individuala este important sa va faceti cont in Google Engage, sa fiti acceptati in program si sa faceti o solicitare de voucher. Voucherul este valabil pentru toate cele 4 examene Google Adwords. Zic ca merita economia de 200 $ (fiecare examen costa 50$). De altfel, la inscrierea in Engage primiti 20 vouchere Google Adwords a cate 250 lei – pentru clienti noi.

Pe langa asta, daca gestionati bugete mai mari de 10.000$/90 zile – puteti sa ajungeti Google Certified Partner, intocmai ca Sorin Vlaicu, care m-a incurajat sa dau si eu examenul.

Mai am pana sa ajung la 10.000$/3 luni..dar e bine 🙂

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

3 Comments on Google Qualified Individual – Examenele

  • Buna Veronica,
   Sa stii ca articolul este din 2012 si de atunci cred ca multe s-au schimbat. Intre timp eu nu mi-am mai dat certificarile, nu am simtit nevoia pentru ele.
   Lasa te rog aici neclaritatile tale si incerc sa le lamuresc.

2 Trackbacks & Pingbacks

 1. Google Adwords Qualified Individual si pe Search
 2. Setarea unei campanii Google AdWords pentru afaceri locale mici – Partea I

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*