După mai bine de 6 ani de stat în București și alți aproape 6 în Timișoara, a venit timpul să îmi schimb permanent domiciliul.
Până acum mergeam anual cu buletinul la aplicarea flotantului, dar am spus că dacă tot ne-am cumpărat un apartament în București și suntem nevoiți să schimbăm și cărțilele de identitate datorită expirării, este cazul să ne mutăm adresa și aici.
Am tot amânat acest moment pentru că nu îmi era clară toată procedura, mai ales ce se întâmplă și care sunt obligațiile după schimbarea cărții de identitate. În afară de mici situații precum transcrierea mașinii pe un nou județ sau ce se întâmplă dacă ai un PFA nu sunt complicații.
În fine, pentru că nu am găsit prea multă informație pe subiect, am spus să realizez acest ghid pentru cei care se vor găsi în situația de a căuta informații aplicate. Dacă nu am punctat ceva, aștept și comentariile voastre, iar dacă treceți prin această procedură, rog să reveniți cu alte informații.
Procedura aceasta se aplică și dacă schimbați domiciliul din Bihor în Cluj sau din București în Ilfov.
Primul pas – Înregistrarea la Evidența Populației și schimbarea cărții de identitate pe noua adresă
Primul pas este schimbarea adresei de la birourile de Evidența Populației. Acest lucru implică automat și schimbarea cărții de identitate, iar procedura nu este diferită dacă schimbi strada sau dacă schimbi județul..sau dacă expiră cartea de identitate.
Deci, te duci cu actele obișnuite la biroul de evidența populației și completezi la motiv „Schimbare domiciliu”.
Pe ușile de la Evidența Populației este afișat că buletinele noi se eliberează după două săptămâni, dar când am fost să ridicăm cartea de identitate am văzut că data ei de emitere a fost chiar în următoarele două zile.
La schimbarea cărții de identitate se plătește o taxă de 7 lei, aceasta se plătește în conturile trezoreriei, din păcate la biroul de evidența populației unde am fost noi NU au putut primi plata și a trebuit să venim cu o chitanță de la taxe și impozite locale.
Acum se poate plăti și pe Ghiseul.ro taxa pentru preschimbarea cărții de identitate în secțiunea „Alte taxe. Este nevoie să listați dovada de plată a taxei.
ANAF și alte structuri
Cel mai mult m-a surprins că primii care au procesat schimbarea de adresă în sistem au fost cei de la Ghiseul.ro. Nu stiu de unde au preluat informația, în Spațiul Privat Virtual de la ANAF adresa o aveam tot pe cea veche.
ANAF, oficial, este notificat de către Ministerul de Interne, deci nu trebuie să faci nimic. Articolele cu privire la schimbarea domiciliului fiscal se referă întotdeauna la PFA și SRL.
Apropo, poți avea domiciliul fiscal al PFA-ului diferit de domiciliul din cartea de identitate (aici un răspuns dintr-un ghid ANAF).
După vreo lună s-a schimbat și în ANAF adresa, automat. Nu e nevoie de făcut nimic aici.
După vreo 6 luni a venit o scrisoare de la vechiul județ către mine prin care mă anunță că nu am obligații restante. Pe plic scria ceva de genul „transfer dosar după CNP”, dar din nou este ceva de informare, nu e necesar de făcut nimic.
Impozite locale
Una dintre cele mai complicate chestiuni este mutarea istoricului de rol fiscal local, obligatoriu pentru cei care au o mașină înregistrată pe județul vechi de domiciliu.
Pentru acest pas este obligatoriu să vă duceți la localitatea de domiciliu, să depuneți o cerere să vă dea istoricul de rol fiscal cu care mergeți la Direcția de Impozite și Taxe Locale de unde vă mutați și le dați documentele.
Mie de la localitatea de domiciliu mi-au emis niște documente greșite (practic mi-au scos din evidență mașina, în loc să o transfere), și mă mutam din județul Satu Mare în București, m-am dus aproape degeaba 1.400 kilometri pentru ca un funcționar public să creadă el că știe mai bine.
Nu acceptați nimic altceva decât dosarul de rol fiscal să îl duceți personal sau să vă dea număr de înregistrare cu mutarea dosarului.
Schimbarea certificatului de înmatriculare la mașină
O dată cu modificarea domiciliului, mai ales la mutarea într-un alt județ, este obligatore și transcrierea mașinii pe noua adresă.
Asta înseamnă schimbarea numărului de înmatriculare și parcurgerea unor pași mai lungi. Practic, ai de făcut toată procedura de la vânzarea/cumpărarea unei mașini, diferența este că ești și vânzător, dar și cumpărător, vestita fișă de înmatriculare la care se trece și la vânzător și la cumpărător datele tale.
Cu actele în mână (talon original, certificat înmatriculare vechi, fișă înmatriculare, plăcuțe vechi) se merge la înmatriculat mașina.
Am făcut programare online, în București, la DRPCIV și în câteva zile am luat noile numere de înmatriculare. În tot acest timp mașina nu s-a putut conduce pentru că oficial nu era înmatriculată.
Cum aveam deja rovinieta luată pe un an de zile, am cerut schimbarea numărului de înmatriculare aferent rovinietei printr-un simplu email la CNAIR cu formularul completat și scanat. În câteva zile mi-au răspuns cei de la CNAIR că au schimbat rovinieta.
Nici asigurarea nu am schimbat-o, deși din păcate am avut un accident minor (nu din vina mea). Nu am avut nicio problemă că pe asigurarea mea aveam vechiul număr de înmatriculare.
Permisul de conducere
Permisul de conducere nu se schimbă. În fapt, la reînnoirea acestuia l-am schimbat în București, deși oficial încă aveam domiciliul în alt județ. Aveam flotant de București, dar nu cred că asta a contat, oricum adresa nu se trece pe permisul de conducere.
Bănci, loc de muncă
Cred că ultimele lucruri de lămurit ar fi pe la bănci și la locul de muncă. Și aceștia trebuie notificați despre schimbarea domiciliului din varii motive.
Băncile mai au obiceiul să te sune să te notifice că îți expiră cartea de identitate, că au o obligație de a ține doar clienți cu actele în regulă.
La locul de muncă, indiferent de adresa de domiciliu practic au nevoie să știe detalii despre naveta ta și de unde vii. E ceva prin ghidurile de Protecția și Securitatea Muncii.
Concluzie
Așadar, dacă nu ai mașină sau vreun PFA pe nume, singurul pas pentru schimbarea domiciliului dintr-un județ în altul este schimbarea cărții de identitate. În situația în care ai mașină, trebuie să o transcrii și să îi schimbi numărul de înmatriculare pe noul județ de domiciliu, iar dacă ai un PFA ai de umblat pe la Registrul Comerțului și unii am auzit că ar spune că mai bine închizi PFA-ul și îl deschizi din nou.
Ce SF-uri povestești tu aici domne’. În Spania cand te muți mergi și-ți schimbi actul de rezidență și te duci cu o copie după noul act la noua primărie și se schimbă cam tot…
Si in Olanda e diferit, dar aici era vb de Romania 😉
Buna ziua,
La ce categorie v-ati programat pe site-ul drpciv?
Multumesc!
Serviciul programări online – Selectat județul de domiciliu – Transcriere vehicul.
Multumesc frumos!
Salutare,
Multumesc pentru articol.
Eu ma mut din judetul Cluj in judetul Bistrita Nasaud. Mi-am pus deja actele pentru cartea de identitate. Urmeaza sa schimb talonul masinii.
Nu am inteles exact unde trebuie mers prima data pentru istoricul de rol fiscal. Localitatea de domiciliu la care te referi este vechiul domiciliu?
„Impozite locale
Una dintre cele mai complicate chestiuni este mutarea istoricului de rol fiscal local, obligatoriu pentru cei care au o mașină.
Pentru acest pas este obligatoriu să vă duceți la localitatea de domiciliu, să depuneți o cerere să vă dea istoricul de rol fiscal cu care mergeți la Direcția de Impozite și Taxe Locale de unde vă mutați și le dați documentele.”
Da, la vechiul domiciliu.
multumesc, astazi am tot citit pe internet despre schimbarea talonului si mi se pare foarte complicat si cu multi pasi/drumuri.
Bună seara.Daca am înțeles eu bine, ma mut din București în Prahova,deci trebuie sa merg la Prahova (la serv de inmatriculari) cu documentele obținute de la vechiul domicilul(certf.de la impozite și taxe etc.)?
Da, așa e procedura 🙂
Salut ! Care sunt actele pe care le-ai folosit pentru a schimba numerele masinii ? Multumesc !
Poate nu am fost suficient de clar:
1. la localitatea veche de domiciliu te duci și îi anunți că ți-ai schimbat domiciliul și vrei să scoți mașina din evidență. trebuie să îți dea o hârtie/istoric rol fiscal
2. iei o fișă de înmatriculare de pe net, o completezi cu datele tale vechi (la vânzător) și cele noi (la cumpărător) și te duci la direcția de taxe și impozite locale de care aparții cu ce act ai primit la 1 + actele mașinii (talon, certificat înmatriculare).
3. cu fișa de înmatriculare vizată de către direcția de taxe locale din noua localitate de domiciliu te duci la serviciul de înmatriculări mașini cu toate actele mașinii pentru transcriere. Ți se va schimba numărul de înmatriculare și vei putea alege un număr de înmatriculare preferențial.
În București a durat parcă o zi până am scos noile numere de înmatriculare.
@Claudiu aaaa uite ca asta mi-a scapat. desi credeam ca am inteles initial :))
Adica intai mergi la taxe si impozite cu actele vechi, apoi mergi doar s-o inmatriculezi ? eu am crezut ca trebuie s-o inmatriculez intai si apoi la taxe cu ea
Bună seara!
Am o întrebare? Asigurarea și rovigneta trebuie achitate din nou? Doar ce le-am plătit🤔
Asigurarea se elibereaza pe „perechea” CNP + seria mașinii, nu neapărat pe numărul de înmatriculare.
Cât despre rovinietă, pentru că nu am găsit alte informații, le-am trimis pe email o cerere de schimbare a numărului de înmatriculare asociate cu rovinieta emisă pe auto cu seria cutare. Mi-au răspuns în câteva zile că au operat modificarea.
Cunoasteti cumva prevederea legala care obliga schimbarea certificatului de inmatriculare la schimbarea domiciliului? Este un termen maxim stabilit?
Este un termen de 30 zile. Nu mai stiu exact prevederea legala.
Salut,
Pot face viza de flotant in cazul in care eu sunt si gazda si gazduitorul? Detin un apartament intr-un alt judet fata de cel din buletin, dar nu vreau sa schimb inca toate actele. As prefera doar o viza de flotant.
Sigur ca da, nu e necesar sa te complici cu termeni precum gazda/gazduitor. Pur si simplu iti stabilesti resedinta temporara la adresa la care vrei.
Daca am inmatriculat masina pe un judet(in care am o proprietate) iar ulterior imi schimb adresa de domiciliu la o alta proprietate din alt judet(ma ia in spatiu cineva), oare mai sunt nevoit sa schimb documentele atuovehiculului pe care il dentin ?
Buna ziua,
daca auto este inscris pe BUCURESTI ,dar masina circula in alt judet si vreau sa inlocuiesc o placuta de circulatie unde ma duc ?
Buna ziua,
In judetul de domiciliu al proprietarului.
”Poate nu am fost suficient de clar:
1. la localitatea veche de domiciliu te duci și îi anunți că ți-ai schimbat domiciliul și vrei să scoți mașina din evidență. trebuie să îți dea o hârtie/istoric rol fiscal
2. iei o fișă de înmatriculare de pe net, o completezi cu datele tale vechi (la vânzător) și cele noi (la cumpărător) și te duci la direcția de taxe și impozite locale de care aparții cu ce act ai primit la 1 + actele mașinii (talon, certificat înmatriculare).
3. cu fișa de înmatriculare vizată de către direcția de taxe locale din noua localitate de domiciliu te duci la serviciul de înmatriculări mașini cu toate actele mașinii pentru transcriere. Ți se va schimba numărul de înmatriculare și vei putea alege un număr de înmatriculare preferențial.
În București a durat parcă o zi până am scos noile numere de înmatriculare.”
Este nevoie de viza si de la vechea adresa pe fisa de inmatriculare?
Da, a fost nevoie sa se scoata din evidenta si sa se certifice impozitul platit pe vechea locatie. Exact ca la o vanzare.
Salutare. Mulțumesc pentru info. Crezi ca toate astea se pot face într-o luna?
M au informat azi ca am 30 de zile sa duc la adp sector 2 pt locul de parcare mașina înscrisă pe București. Eu sunt din provincie dar aveam viza de flotant. Deci 30 zile sa fac tot ce ai făcut tu..