Fragmentarea datelor personale între furnizorii de servicii ar trebui să fie o prioritate

Scriam zilele trecute articolul despre cum am trecut pe Youtube Music și mi-am dat seama câte lucruri am conectate la contul Google.

Am început să dezvolt o pasiune spre sisteme de tip smart home, iar evident acestea se conectează la Google Home. Practic Google știe mereu când sunt acasă, chiar și fără datele de localizare ale telefonului.
Browsingul îl fac/făceam din aplicația Chrome, comunicarea prin mail nu pot să o scot din Gmail (nu există furnizor mai bun), prin micro date Google știe unde voi călători sau ce cumpărături fac.

Cu o zi înainte eram și la un restaurant iar un cuplu de la o masă alăturată vorbea despre HBO Go și serialele la care se uită pe platforma respectivă.
În următoarele minute am luat telefonul de pe masă, am deschis browserul iar pe un site oarecare ce aveam – reclame la HBO Go.

Am avut un moment în care am rămas interzis de această coincidență care mi se întâmpla des pe Facebook – motiv pentru care am dezinstalat de atâtea ori aplicația FB.

Și cumva toate acestea mi-au adus în minte cam câte date personale ofer către Google. Cu Facebook am lămurit-o, încercăm cu aplicația dezinstalată și cu informații mai puține acolo, dar când toată lumea e acolo, parcă nu aș renunța de tot. Îmi făcusem un cont separat pentru treburile de serviciu, cu 0 prieteni și 0 pagini la care am dat like, dar Facebook repede s-a prins că sunt unul și același om și mi-a propus să leg conturile între ele, să pot face switch rapid între ele (lol).

Acum nu zic să renunțăm la anumite servicii, dar în principiu o fragmentare a datelor personale oferite către furnizori de servicii ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi.

Este și motivul pentru care mă gândesc ca următorul telefon pe care îl iau să fie un Apple, chiar dacă îmi place foarte mult OnePlus, pur și simplu sunt lucruri la care pot renunța din ecosistemul Google, sunt altele la care nu vreau (Gmail, Drive, Photos) – dar parcă aș folosi Apple Pay în loc de Google Pay.

Iar istoricul de locații l-aș da mai degrabă spre Apple, nu spre Google, pentru că e ciudat să fiu într-un anumit local și să primesc notificare că am pe lista de vreau să vizitez un alt local. Sau să primesc recomandări de locații.

Browserul pe care l-aș folosi poate fi Mozilla, nu Chrome, ca să trimită date către nava mamă. Apropo, citiți asta despre Chrome, dar luați ce spune cu moderație în articol, că este prea spre Mozilla.

Iar la Facebook, mi-ar plăcea să folosesc Telegram în loc de WhatsApp sau FB Messenger, dar aici e o opțiune globală. Țin minte că pe vremea când eram copil, 90% din oamenii din Satu Mare erau pe cartele Orange. Era pur și simplu prea scump să fii pe Vodafone – minutele nu erau „naționale” ca acum.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*